in

Να μην ξεπουληθεί το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου- Η πρόταση των πολιτών για την αξιοποίησή του

Να μην ξεπουληθεί το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου- Η πρόταση των πολιτών για την αξιοποίησή του

Την δική τους πρόταση για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου διαμόρφωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα – ιστορικό περιβάλλοντος, Βιβιάννα Α. Μεταλληνού.

Ανάμεσα στις ροές των χειμάρρων και τους βορειοδυτικούς ανέμους, το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου αποτελεί κεντρικό ρυθμιστή του μικροκλίματος της περιοχής και του μακροκλίματος ολόκληρης της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σύμφωνα με τη Μελέτη Βιωσιμότητας Πρασίνου Θεσσαλονίκης ΟΡΘΕ-ΑΠΘ, η πράσινη αξιοποίηση  των πρώην στρατοπέδων και των ελεύθερων χώρων θα ενισχύσει σημαντικά τη ζώνη πρασίνου της Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στα 7μ2 (σήμερα το συγκεκριμένο νούμερο φτάνει τα 2,47μ2/κάτοικο την ώρα που το ευρωπαϊκό κατώτατο όριο αγγίζει τα 10μ2/κάτοικο).

Κάτοικοι και φορείς καταθέτουν τη δική τους πρόταση αξιοποίησης η οποία βασίζεται στην επανάχρηση των υφιστάμενων κτιρίων, στην εκμετάλλευση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και την αναζωογόνηση του ελεύθερου χώρου.  

Όπως υποστηρίζουν η ενεργοποίηση του Καρατάσιου θα δημιουργήσει προοπτικές κινητικότητας σε ολόκληρη την πόλη με κέντρο την περιοχή του πάρκου. Η εισροή επισκεπτών αναμένεται να είναι μεγάλη ενώ προτείνεται να δημιουργηθουν πολιτιστικοί ξενώνες σε συνεργασία με την «κίνηση των 5 μουσείων της Θες/νίκης, γραφεία πολιτιστικών συλλόγων και οικολογικών οργανώσεων, καταφύγιο αδέσποτων ζώων (προώθηση υιοθεσιών και κλινική αποκατάσταση σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Κλινική ΑΠΘ), θεραπευτική ιππασία (ΑμεΑ), χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχολείων και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές μαθητών, αστική φάρμα με οικόσιτα ζώα της ελληνικής υπαίθρου, περιαστικές καλλιέργειες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, πάρκο επιδεξιοτήτων, χώροι πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Επιπλέον οι πολίτες προτείνουν να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο περιμετρικο και εσωτερικό οδικό δίκτυο για ποδηλασία, πεζοπορία και jogging με την ταυτόχρονη ανασύσταση του αλσυλλίου.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του, προτείνουν την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον πολιτισμό και το περιβάλλον με την επωνυμία SEE.Μάλιστα οπως αναφέρουν η Ελλάδα συμμετέχει αυτή την περίοδο σε ένα τέτοιο με τον τίτλο «Πολιτιστικοί Κήποι της Ευρώπης». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδείχθηκε ως «Best Practice/Καλή Τακτική», γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχίσει στην επόμενη περίοδο 2014 – 2020  με νέα χρηματοδότηση.

“Η πρόταση αξιοποίησης που καταθέτουμε μπορεί να καταστεί επιλέξιμη με μεγάλο κονδύλιο χρηματοδότησης, εντασσόμενη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα” αναφέρουν.

Να αποτρέψουμε το ξεπούλημά του

Τον τελευταίο χρόνο, με παρότρυνση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου, έγιναν 9 ερωτήσεις  σχετικές με την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και 2 ανάλογες στο Ευρωκοινοβούλιο.  

Στην τελευταία ερώτηση απαντά εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ανήκει το Καρατάσιου, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας, λέγοντας πως εφόσον δεν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης, το στρατόπεδο μπορεί αυτόματα να περιέλθει για πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Αν και στις 5 Φεβρουαρίου 2013 έγινε δημοτικό συμβούλιο στο δήμο Παύλου Μελά με θέμα την διεκδίκηση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, δυστυχώς, οι προτάσεις και οι αποφάσεις που ψηφίστηκαν σε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα το Καρατάσιου να κινδυνεύει να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

“Με την πρόταση αξιοποίησης που καταθέτουμε στο Υπουργείο Οικονομικών, θέλουμε να δηλώσουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον των συλλόγων, φορέων και πολιτών για το Καρατάσιου και να αποτρέψουμε οριστικά το ξεπούλημά του” αναφέρουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Γιάννης Πρετεντέρης στα δίχτυα της βλακείας. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Ονομαστική ψηφοφορία για τις συμβάσεις των οδικών έργων