in

Ν. Χουντής στο alterthess: Χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική απόρριψης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Ν. Χουντής στο alterthess: Χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική απόρριψης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Ανησυχητικό χαρακτήρισε το φαινόμενο της αύξησης των εθνικισμών εντός και εκτός Ελλάδος ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, ενώ χαρακτήρισε την συμφωνία της κυβέρνησης με την πΓΔΜ, «επιτυχία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων».

Ο Ν. Χουντής βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του 21ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τίτλο «η δημοκρατία στη μέγγενη της ευρωπαϊκής νεοφιλελεύθερης ολοκλήρωσης». Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ μίλησε στο alterthess.gr για την έξοδο από τα μνημόνια, την συμφωνία για το χρέος, το «Μακεδονικό» αλλά και τις αποφάσεις των μελών της ΕΕ για το προσφυγικό.

Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο

«Προπαγάνδα εξωραϊσμού» χαρακτήρισε ο κ. Χουντής την αφήγηση της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και σε σχέση με την συμφωνία για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup. «Ουσιαστικά αυτό που έχουμε εισπράξει είναι μια προπαγάνδα εξωραϊσμού, ένας ισχυρισμός ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα του χρέους, ενώ στην ουσία η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για υπερβολικά και ανεφάρμοστα πρωτογενή πλεονάσματα, όσον αφορά το 2022 3,5% και μέχρι το 2060 2,2%, που σημαίνει εξ αντικειμένου νέα μέτρα για να πιαστούν πρώτη φορά στην ιστορία» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι:

«Οι λεγόμενες ελαφρύνσεις για το χρέος ουσιαστικά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως άλλωστε το ομολόγησαν σε δεύτερο χρόνο, αλλά απλώς επιμηκύνουν τον χρόνο της αποπληρωμής. Το χρέος παρά τα τρία μνημόνια, που ξεκίνησαν με πρόθεση εκτός των άλλων να μειώσουν το χρέος, βρίσκεται ακόμη και τώρα σε ανοδική πορεία, τουλάχιστον ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τον Ν. Χουντή, «στην επικαιρότητα έρχεται η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας και όλων αυτών των δυνάμεων που λέμε προκειμένου να φύγει η δαμόκλειος σπάθη του χρέους, προκειμένου να περιοριστούν οι δυνατότητες μέσω του χρέους πολιτικής οικονομικής και κοινωνικής παρέμβασης, θα πρέπει να γίνει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αν όχι όλου, για να μπορέσει να αναπνεύσει η χώρα. Τότε θα μπορούσαμε να μιλούσαμε και για γραβάτες».

«Με την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, την έξοδο από τα προγράμματα, προφανώς δεν βγαίνεις από την λιτότητα, και αν κάποιος είχε απορίες όσον αφορά την ερμηνεία όλης αυτής της κυβερνητικής προπαγάνδας, ας διαβάσει την απόφαση του Eurogroup. Δεν βγαίνεις από τις μνημονιακές επιβαλλόμενες πολιτικές λιτότητας από την στιγμή που χρωστάς το 75% στους Ευρωπαίους εταίρους, και δεν βγαίνεις από την λιτότητα διότι οι κανόνες της ευρωζώνης είναι κανόνες λιτότητας και επιβολής κυρώσεων εφόσον τους παραβαίνεις» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «συνολικά όλο το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε, και δεν είναι μόνο το ΔΝΤ, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, και τα μέτρα που παίρνουν είναι μέτρα θωράκισης του ευρώ. Επομένως, ότι θεωρούν ότι βάζει σε κίνδυνο το ευρώ , μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, δεν θα το επιτρέπουν. Αυτή θα είναι μια συνεχιζόμενη μνημονιακή κατάσταση».

Σε σχέση με την συμφωνία της κυβέρνησης με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύμφωνα με τον ίδιο, «αποδείχτηκε ότι καταρχάς εξυπηρετεί τα ΝΑΤΟϊκά και Αμερικανικά σχέδια, διότι το πρώτο μέτρο εφαρμογής είναι να ανοίξει η πόρτα του ΝΑΤΟ για την FYROM. Αυτό εν πολύς καθορίζει και το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας. Είναι μια επιτυχία των Νατοϊκών, σε ένα υπαρκτό πρόβλημα».

«Κατά την άποψη της κυβέρνησης θεωρείται πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ έχει αφήσει πάρα πολλά ερωτηματικά, εύχομαι να μην αποτελέσουν αφορμή για νέες εντάσεις. Μέσω προτιμητέων από το ΝΑΤΟ συμφωνιών δεν εξασφαλίζεις ούτε την εθνική σου ταυτότητα, ούτε την ασφάλεια, όπως δείχνει η κατάσταση με την Τουρκία» δήλωσε ο κ. Χουντής, τονίζοντας ότι «οι χώρες και τα δυτικά Βαλκάνια δεν έχουν ανάγκη από τέτοιες συμφωνίες που προτεραιότητα είναι να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ. Αντιστρόφως, γνωρίζοντας τον ρόλο που έχει παίξει το ΝΑΤΟ, θέλουμε συνθήκες φιλίας, συνεργασίας, ισότιμές μεταξύ των δύο λαών, και σε αυτό το πνεύμα μπορούν να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα».

Σε σχέση με τους εθνικισμούς που διαμορφώνονται εντός της χώρας μετά την συμφωνία ο ευρωβουλευτής εκτιμά ότι «οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί δημιουργούνται έτσι κι αλλιώς, υπάρχουν από χρονίζοντα προβλήματα. Το θέμα είναι ότι τους τροφοδοτούν οι πολιτικές που ακολουθούνται σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό που λέμε στην ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση. Ο τρόπος που γίνεται η ευρωπαϊκή ενοποίηση, που δεν γίνεται μεταξύ ισοτίμων χωρών, πλήττουν την εθνική κυριαρχία, την λαϊκή κυριαρχία και αμφισβητούν την εθνική του ταυτότητα. Άλλωστε, κάπως έτσι εμφανίστηκε στις σύγχρονες συνθήκες το φαινόμενο του εθνικισμού».

Επομένως, «είναι ανησυχητικό το φαινόμενο, και όχι μόνο στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες. Δεν είναι η λύση του προβλήματος απέναντι στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, η ανάπτυξη των εθνικισμών». Αντιστρόφως, «αυτό που χρειάζεται είναι μια διεθνιστική πολιτική απόρριψης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, και ισότιμες οικονομικές σχέσεις μεταξύ των κρατών, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα, την εθνική ταυτότητα και τον εθνικό πολιτισμό κάθε χώρας, χωρίς αλυτρωτισμούς, και χωρίς απειλές της κυριαρχίας».

«Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε αυτή την κατάσταση, είμαστε κατά των θρησκευτικών και των εθνικών πολέμων. Η Ελλάδα πρέπει να απεμπλακεί από τα αμερικανονατοϊκόευρωπαϊκά σχέδια που εμπεριέχουν αυτούς τους κινδύνους, ούτως ώστε με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική να αντιμετωπίσει και αλυτρωτισμούς, και να καθιερώσει και ισότιμες εξωτερικές σχέσεις με τους λαούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουντής.

Σχολιάζοντας την απόφαση των κρατών μελών της ΕΕ για το προσφυγικό εκτίμησε ότι «η συμφωνία δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κινείται με βάση τις αξίες της, όπως και στην οικονομική κρίση, και στην μεταναστευτική κρίση δεν υπάρχει το στοιχείο της αλληλεγγύης, του επιμερισμού του βάρους, άρα ο καθένας μόνος του. Δεν αντιμετωπίζει το προσφυγικό/ μεταναστευτικό πρόβλημα στη ρίζα του και στην αιτία του, καθώς στην απόφαση δεν υπάρχει κανένα σημείο που να καταδικάζει και να ζητά να σταματήσουν οι επεμβάσεις».

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις, που δεν συμφωνήθηκαν από όλους, αλλά τελικά κατέληξαν στα συμπεράσματα, «πρόκειται για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τα δικαιώματα των προσφύγων. Είναι μια μορφή παραβίασης της δημοκρατίας, στο σκέλος του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων, που περιλαμβάνονται στον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρώπης».

Όπως τόνισε, πρόκειται για μια «απαράδεκτη, ντροπιαστική» απόφαση, «αλλά δεν είναι και συμφωνία», ενώ σε σχέση με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι «ήδη με ότι συγκυριακά προέβαλε ουσιαστικά προσχώρησε σε ένα παζάρι «λιγότερος ΦΠΑ και περισσότεροι πρόσφυγες»».

«Δεν θέλουμε οι πρόσφυγες να στοιβάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, σε κλειστά στρατόπεδα, και να μην γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα τους. Αυτό καταλήγει στου πνιγμούς που συνεχίζονται στην Μεσόγειο» δήλωσε καταληκτικά ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γιατί πρέπει όλοι και όλες να πάμε στο 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Πανελλαδική στάση εργασίας στην ΜΚΟ PRAKSIS