Μόρια: «Κλειστόν» για αιτήσεις ασύλου

Μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο επέλεξαν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Ασύλου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας για να σταματήσουν τις καταγραφές των αιτημάτων ασύλου.

Γράφει ο Γιώργος Παγούδης για την Εφημερίδα των Συντακτών

Εδώ και δέκα ημέρες, το προσωπικό της υπηρεσίας απέχει από τα καθήκοντά του και αρνείται να εξυπηρετήσει τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες που επιθυμούν να καταγραφεί η επιθυμία τους για άσυλο.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας στον χώρο εργασίας, συγκεκριμένα μία επιπλέον έξοδο ασφαλείας, από την οποία θα μπορούν να διαφύγουν σε περίπτωση επεισοδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου ενημέρωσαν προφορικά δικηγόρους για το πρόβλημα ασφαλείας και τη διακοπή της διαδικασίας καταγραφής των αιτημάτων ασύλου.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι υπάλληλοι, το πρόβλημα δεν αναμένεται να έχει λυθεί ούτε σε έναν μήνα. Αυτό σημαίνει ότι, μέσα στον Αύγουστο, δεν θα καταγραφεί κανένα νέο ή μεταγενέστερο αίτημα ασύλου.

Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στη διαδικασία ασύλου, επιμήκυνση της ταλαιπωρίας των προσφύγων και παράταση του εγκλωβισμού τους στο νησί και στις άθλιες συνθήκες του ΚΥΤ.

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της εξομάλυνσης της έντασης που κυριαρχεί στο ΚΥΤ, εξαιτίας του υπερπληθυσμού και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης όσο και της καθυστέρησης των διαδικασιών.

Από τη διοίκηση του ΚΥΤ υποστηρίζουν, πάντως, ότι το πρόβλημα ασφαλούς διαφυγής είναι γνωστό και έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί ικανοποιητική λύση, ενώ διαβεβαιώνουν ότι η αστυνομία διαθέτει καθημερινά μεγάλη και ισχυρή δύναμη, για να αποφευχθεί τυχόν επανάληψη σοβαρών ταραχών, όπως αυτές που είχαν συμβεί πέρσι τον Ιούλιο.