in

Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα ΠΕ Θεσ/νίκης: ποιοι καίγονται για την καύση;

Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα ΠΕ Θεσ/νίκης: ποιοι καίγονται για την καύση;

Για δεύτερη φορά σε έναν μήνα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρεί να κλείσει όπως-όπως το θέμα της διαχείρισης απορριμάτων. Αυτό καταγγέλλει το δημοτικό σχήμα στον δήμο Θεσσαλονίκης  «Η Πόλη Ανάποδα» υπενθυμίζοντας ότι έναν μήνα πριν περίπου επρόκειτο να συζητηθεί στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας για τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) του Ανατολικού Τομέα ΠΕ Θεσ/νίκης.

Η Πόλη Ανάποδα αναφέρει ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν τότε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης αφορούσαν την καύση απορριμμάτων που σχεδιάζεται, αλλά και το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά την ευρύτερη περιοχή Θεσ/νίκης, θα έπρεπε να συζητηθεί στην Μητροπολιτική Επιτροπή και όχι στην Επιτροπή Ανάπτυξης (όπου η πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων που την απαρτίζουν δεν είναι από την Μητροπολιτική ενότητα Θεσ/νικης). 

Αντίδραση υπήρξε και από την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Αντωνίου για την κατασκευή του έργου στην περιοχή τους, αλλά και από τον Δήμαρχο Θέρμης ο οποίος ζήτησε  ουσιαστική διαβούλευση και αναβολή του θέματος για μετά τον Σεπτέμβρη (χωρίς να είναι γενικά κατά της κατασκευής του έργου στην περιοχή του Δήμου του).
Έτσι, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση όλοι τελικά συμφώνησαν για αναβολή μέχρι να αναλάβει η νέα διοίκηση.

«Με έκπληξη λοιπόν πληροφορηθήκαμε ότι αυτό το τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα επανέρχεται, παρά την περί του αντιθέτου συμφωνία, στην ίδια επιτροπή για συζήτηση και λήψη απόφασης σε προγραμματισμένη συνεδρίαση την Πέμπτη 22/8/2019 στις 10:30 το πρωί» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωσή, όπου επισημαίνονται ζητήματα που προκύπτουν από τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που σχεδιάζεται.

Λίγα λόγια για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων

Η μονάδα θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Δήμου Θέρμης, κοντά στον Αγ. Αντώνιο  και θα δέχεται 150.000 τν απορρίμματα (με ονομαστική δυναμικότητα 182.000τν/έτος). Αυτά θα αποτελούν το 36% των απορριμμάτων της ΠΕ Θεσ/νίκης και το σύνολο της ΠΕ Χαλκιδικής.

Σαν προϋπόθεση για την λειτουργία της μονάδας θεωρείται η εφαρμογή από τους Δήμους της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, όπως και η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, σε ποσοστό 50%. Αυτό το ποσοστό δεν είναι τυχαίο, αφού η ΕΕ αρνείται από εδώ και πέρα την χρηματοδότηση μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων.

Η συγκεκριμένη ΜΠΕ αποδέχεται ότι βασικό προϊόν της ΜΕΑ θα είναι το απορριμματογενές καύσιμο SRF-RDF (χαρτί, πλαστικό, αποξηραμένα οργανικά, ύφασμα, ξύλο, σε ποσότητα περίπου 40000 τν/έτος), για το οποίο μάλιστα όπως λέγεται στην ΜΠΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απορρόφησή του οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ.

Κάποια από τα ζητήματα που προκύπτουν

Πώς θεωρείται δεδομένο ότι οι Δήμοι θα επιτύχουν 50% ποσοστό ανακύκλωσης, όταν σήμερα δεν ξεπερνούν το 10% και ακόμη περισσότερο δεν σχεδιάζουν τίποτα σ’ αυτή την κατεύθυνση; Για να δώσουμε ένα παράδειγμα μόνο, η ανακύκλωση στο Δήμο Θεσ/νίκης είναι μηδενική μετά την φωτιά στο ΚΔΑΥ Σίνδου.

Ακόμη και στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης (ΠΕΣΔΑ) η καύση θεωρείται μια από τις τελευταίες επιλογές (αφού έχουν εφαρμοστεί όλα τα προηγούμενα στάδια -επανάχρηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κλπ)· πώς λοιπόν ξαφνικά περνάει σε πρώτο πλάνο;

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή της ΜΕΑ; Ποιο θα είναι το καθεστώς λειτουργίας; Θα επαναληφθεί το μοντέλο της ΜΕΑ Σερρών ή Δυτ. Μακεδονίας, δηλαδή  οι ΣΔΙΤ και η λειτουργία με ιδιώτη για 25 χρόνια, με εξασφαλισμένα κέρδη από τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων, τα οποία φυσικά θα αυξηθούν;

Θα καταπατηθούν 30 στρ. δασικής έκτασης, από το σύνολο των 120 στρ. που θα απαιτηθούν για την κατασκευή της ΜΕΑ. Είναι τόσο αυτονόητο και αναπόφευκτο κάτι τέτοιο;
Δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία από τους ρύπους που εκλύονται στην ατμόσφαιρα (διοξίνες – φουράνια)  κατά την καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες· οι πολίτες του Βόλου οι οποίοι αντιστέκονται στην καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ – LAFARGE στην περιοχή τους, έχουν αποδείξει με μελέτες ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας της αυξημένης μόλυνσης.

Γιατί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βιάζεται να κλείσει ένα τόσο σημαντικό θέμα μέσα στο καλοκαίρι χωρίς να γίνει κάποια διαβούλευση ή ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων, ενόψει μάλιστα και της έναρξης της θητείας των νέων αυτοδιοικητικών αρχών;
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ψευδεπίγραφη «αριστερά» και η συντηρικοποίηση της κοινωνίας. Του Μανόλη Ντουντουνάκη

Κάλεσμα σε «ανεξάρτητο ταξικό συλλαλητήριο» στα εγκαίνια της ΔΕΘ