in

Μικρή παράταση για τα δάση

Μικρή παράταση για τα δάση

Κάτω από τη γενική κατακραυγή, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες παράταση λίγων ημερών, ώς τις 2 Οκτωβρίου, στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο με το οποίο επέρχονται σημαντικές περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας. Η συμμετοχή στον διάλογο ήταν περιορισμένη, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί ως χθες μόνον 228 προτάσεις.

«Ταφόπλακα» των δασικών και φυσικών χερσαίων οικοσυστημάτων χαρακτηρίζει η «Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία» των δασολόγων του Δημοσίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο, όπως έχει επισημανθεί, επιτρέπονται στα δάση επιβαρυντικές χρήσεις, όπως ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, πίστες μοτοκρός, βιομηχανίες, φυλακές και στρατόπεδα μεταναστών! «Παραδίδονται στην αγορά real estate και στα μεγάλα τουριστικά, ενεργειακά και μεταλλευτικά συμφέροντα», αναφέρει η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης, που κάνει λόγο για «δήθεν διαβούλευση», αφού ο διάλογος είχε περιοριστεί αρχικά στη μία εβδομάδα.

«Εισάγονται με πλάγιο τρόπο οι ποσοστώσεις στην εδαφοκάλυψη, οι οποίες έχουν οριστικά κριθεί αντισυνταγματικές», υπογραμμίζουν οι δασολόγοι του Δημοσίου, που επισημαίνουν ότι η εξαίρεση των φρυγανικών εκτάσεων από τα δασικά οικοσυστήματα έρχεται σε αντίθεση με κάθε επιστημονική θεώρηση.

«Η δασική υπηρεσία υφίσταται νέα υποβάθμιση και με τις προωθούμενες ρυθμίσεις μετατρέπεται σε… γραφείο εξυπηρέτησης επενδύσεων και θα έχει ως απόλυτη προτεραιότητα κάθε αίτημα που σχετίζεται με το ξεπούλημα των δασών», τονίζει η παράταξη των δασολόγων και αποκαλύπτει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τα δάση «βγάζει στο σφυρί δασικά φυτώρια, δασοφυλάκια, αποθήκες», ακόμη και τα δημόσια εργοστάσια δασικών προϊόντων, από τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι δήμοι προμηθεύονται δωρεάν υλικά για ξύλινες κατασκευές.

Την απόσυρση και ριζική αναμόρφωση του νομοσχεδίου, καθώς και την απόδοσή του σε διαβούλευση για περισσότερο χρόνο, προτείνει μεταξύ άλλων η Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου. Κατ” αρχάς θέτει ζήτημα συνταγματικότητας βασικών ρυθμίσεων, επισημαίνοντας πως δεν αρκεί η αναφορά ότι «συνάδει με το άρθρο 24 του Συντάγματος», ενώ εντοπίζει πως δεν έχει προηγηθεί η εκτίμηση των συνεπειών από τα προτεινόμενα μέτρα. «Προσεκτική ανάγνωση όλων των κεφαλαίων οδηγεί στη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ των δεδηλωμένων στόχων και των προβλέψεων του νομοσχεδίου», επισημαίνει στην παρέμβασή της στην οποία επίσης διαπιστώνει ότι «οι εξαιρέσεις που διατυπώνονται στα άρθρα αναιρούν την αρχική πρόθεσή τους».

Χ.ΤΖ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Fuhrerprinzip Μιχαλολιάκος τώρα και σε οικονομική συσκευασία, Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη –

Χαλάει ο καιρός από σήμερα