Μεγαλειώδης διαδήλωση στη Βαρκελώνη

Με σύνθημα «δεν φοβάμαι» εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Βαρκελώνης διαδηλώνοντας κατά της τρομοκρατίας, μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στην Καταλονία, στις οποίες σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 126.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διαδήλωση στην πόλη με την αστυνομία να αναφέρει μισό εκατομμύριο άτομα. Είχε προηγηθεί η συγκέντρωση κατά του πολέμου στο Ιράκ το 2003 που συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια διαδηλωτές.

Στην κορυφή της πορείας βρισκόταν το μεγάλο πανό με το σύνθημα «No tinc por», που σημαίνει «δεν φοβάμαι», στα καταλανικά.  «Η καλύτερη απάντηση: η ειρήνη» και «Όχι στην ισλαμοφοβία», ήταν κάποια από τα συνθήματα.

Ο βασιλιάς Φίλιππος βρισκόταν αρκετά μέτρα πίσω από το κεντρικό πανό, όπως και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πέδρο Σαντσέζ, άλλοι πολιτικοί, οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων εργαζομένων και οι ηγέτες των 17 αυτόνομων περιφερειών της Ισπανίας.

Ο Φίλιππος έγινε ο πρώτος Ισπανός βασιλιάς που συμμετείχε σε διαδήλωση μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα το 1975.

Ωστόσο, κατά την άφιξή τους ο ίδιος, όπως και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έγιναν στόχος αποδοκιμασιών από το πλήθος, οι οποίες επαναλήφθηκαν αργότερα όταν εμφανίστηκαν στη γιγαντοοθόνη που μετέδιδε εικόνες από την πορεία.

Όμως, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο, ένα άλλο πανό στην πορεία κατηγορούσε το βασιλιά και την κυβέρνηση ως συνένοχους, επειδή συναλλάσσονται με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για αγοραπωλησία όπλων.
βίντεο

To «παρών» στην μεγαλειώδη κινητοποίηση έδωσε και ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Να κατακλύσουμε τους δρόμους με ειρήνη και ελευθερία» κάλεσε το πλήθος η δήμαρχος της πόλης Άντα Κολάου, ζητώντας ενότητα εν μέσω απειλών από το Ισλαμικό Κράτος για νέες επιθέσεις.

Παρά τις προσπάθειες να μην πολιτικοποιηθεί η πορεία υψώθηκαν αρκετές σημαίες της Καταλονίας αλλά και Ισπανικές. Υπήρχαν επίσης αντικυβερνητικά πλακάτ με το σύνθημα «οι πόλεμοί σας, οι νεκροί μας» που ζητούσαν τον τερματισμό του εμπορίου όπλων.

Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν κόκκινα, λευκά και κίτρινα τριαντάφυλλα -τα χρώματα της Βαρκελώνης- τα οποία διανεμήθηκαν από τους ανθοπώλες.

Όταν ολοκληρώθηκε η πορεία δύο βιολοντσελίτσες ερμήνευσαν το Cant dels ocells (Τραγούδι των πουλιών), ένα παραδοσιακό καταλανικό τραγούδι το οποίο ο Καταλανός Πάου Καζάλς είχε αναγάγει σε σύμβολο αντίστασης στη δικτατορία του Φράνκο.

Πηγή: efsyn.gr