Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης: Είναι τα Διαβατά «πρότυπο ευρωπαϊκό κάμπ»?!

Την αξιοπρεπή φιλοξεεία των προσφύγων στο κέντρο των Διαβατών απαιτεί από το αρμόδιους φορείς το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλώντας τους να παρέχουν το αναγκαίο φαρμακευτικό υλικό και την πρέπουσα ιατρική φροντίδα. 

Όπως ανφέρουν στις 22/6/2018 μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης «επισκεφθήκαμε το κέντρο «προσωρινής φιλοξενίας» προσφύγων στα Διαβατά που αριθμεί περίπου 2000 πρόσφυγες και θεωρείται «πρότυπο ευρωπαϊκό κάμπ». Είναι σημαντικό να τονίσουμε καταρχήν ότι το κέντρο των Διαβατών δεν αποτελεί κέντρο «προσωρινής φιλοξενίας» εκτός και αν μπορεί να θεωρηθεί η διαμονή άνω του 6μήνου «προσωρινή» και η διαβίωση σε αντίσκηνα έρμαια της βροχής και του καύσωνα, «φιλοξενία». Σήμερα στο κάμπ των Διαβατών υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι -κάποιοι εδώ και ενάμισι χρόνο- και θεωρούνται σχετικά «τυχεροί» αφού διαμένουν σε κοντέινερ. Ενώ παραδίπλα άλλες/οι που έχουν έρθει πιο πρόσφατα, κυρίως Κούρδοι από το Αφρίν της Συρίας, διαμένουν σε σκηνές κάμπινγκ που πλημμυρίζουν από τις βροχές, εξυπηρετούνται με λίγες χημικές τουαλέτες τοποθετημένες ακριβώς δίπλα στο σημείο διανομής του φαγητού το οποίο, επιπλέον, δεν μπορεί να συντηρηθεί λόγω ανυπαρξίας ψυγείων».

Τα μέλη του ΚΙΑ διερωτόνται τι κάνουν «η πολιτεία, το ΚΕΕΛΠΝΟ και η 3η Υγειονομική Περιφέρεια,  για τους εμβολιασμούς των παιδιών και τη φαρμακευτική αγωγή των ανθρώπων,  τις άθλιες συνθήκες ζωής, την επιδημία γαστρεντερίτιδας που μαστίζει το τελευταίο 20ήμερο τους κατοίκους του στρατοπέδου-ενήλικες, παιδιά, βρέφη που καθημερινά διακομίζονται στα νοσοκομεία της πόλης μας-ενώ την ίδια στιγμή το ιατρικό και λοιπό προσωπικό του στρατοπέδου  προσφέρει φιλότιμα ότι περνάει από το χέρι του στους πρόσφυγες».

Απαιτούν από τους αρμόδιους φορείς άμεσα :

·       Να φροντίσουν έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να φιλοξενηθούν με αξιοπρέπεια.

·       Να παρέχουν το αναγκαίο φαρμακευτικό υλικό και την πρέπουσα ιατρική φροντίδα.

·       Να κάνουν τους αναγκαίους εμβολιασμούς.

·       Να απομακρύνουν την τέντα του φαγητού από τις τουαλέτες και τους κάδους σκουπιδιών.

·       Να παρέχουν επαρκή μέσα για την συντήρηση και την παρασκευή τροφίμων/ποτών.

·       Να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό καθώς και να μεριμνήσουν για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση των παιδιών, την εκμάθηση γλωσσών, την διασκέδαση των προσφύγων, την συνεχή παρουσία μεταφραστών στο κέντρο.

·       Να αλλάξουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που εγκλωβίζουν τους συνανθρώπους μας σε ανάλογα «πρότυπα κέντρα», έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην υπόλοιπη κοινωνία.

« Ζητάμε όλοι οι πρόσφυγες να ενταχθούν στον αστικό ιστό με πλήρη δικαιώματα και ελευθερίες» αναφέρει το ΚΙΑ στην ανακοίνωσή τους καταγγέλοντας «την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στοιβάζει σε στρατόπεδα με συνθήκες διαβίωσης που προκαλούν αρρώστια και θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να γλιτώσουν από έναν πόλεμο για τον οποίο δεν ευθύνονται».

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης θα σταθεί αλληλέγγυο στους πρόσφυγες και θα τους στηρίξει άμεσα με φαρμακευτικό υλικό που είναι απολύτως αναγκαίο και οι αρμόδιοι φορείς δεν παρέχουν. Παράλληλα θα οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Αριστοτέλους 16, Θεσσαλονίκη) σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί άμεσα, έτσι ώστε να απαιτήσουν από τους υπευθύνους να καλύψουν με τα αναγκαία φάρμακα και να μεριμνήσουν έτσι ώστε να παρέχεται στο «πρότυπο κάμπ» η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.