in

Κλειδώνουν τα νέα μέτρα-Σενάρια εκλογών στα μέσα Νοεμβρίου

Κλειδώνουν τα νέα μέτρα-Σενάρια εκλογών στα μέσα Νοεμβρίου

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τη στιγμή που στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπο να εκμεταλλευτούν το κλίμα που έχει διμορφωθεί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την πίεση που ασκείται στη Χρυσή Αυγή.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει, καθώς οι πιέσεις παραμένουν ισχυρές και η αποφασιστικότητα που δείχνουν οι υπουργοί για συνέχιση των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων δεν αρκούν για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. Στην κυβέρνηση θεωρούσαν πως η δεδομένη βούληση των υπουργών να προχωρήσουν τις τροικανές επιταγές, σε συνδιασμό με την απειλή εκλογών και ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ θα αρκούσε για να επιτευχθεί συμφωνία. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ζητά μικρή παράταση για τις διαθεσιμότητες με δεδομένη τη συμφωνία του στο πρόγραμμα και δεν δίνεται. Δυσκολίες δημιουργεί και η δημιουργική πολιτική της κυβέρνησης, που προσπάθησε δίχως αποτέλεσμα να περάσει στους απολυμένους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και των αμυντικών βιομηχανιών.

Πιο συγκεκριμένα εντοπίζονται διαφωνίες στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων, στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ μεγάλη απόκλιση υπάρχει στο στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα καταρτιστεί για το 2014-2016. Πέρα από τα μέτρα που αφορούν τη διετία 2015-2016 και τα οποία η Τρόικα προσδιορίζει στα 4 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση στα 2,5 δισ. ευρώ, φαίνεται πως οι πιστωτές ζητούν μέτρα και για το 2014 τα οποία θα ενταχθούν στο κείμενο του προϋπολογισμού το οποίο θα πρέπει να έχει συνταχθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Αντίθετα κατέληξαν -με έναν μπακαλίστικο είναι αλήθεια τρόπο- στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος με τα στελέχη της τρόικας να αποδέχονται την επίτευξη μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013 και το περιορίζουν μεταξύ 300 και 500 εκ. ευρώ, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της κυβέρνησης για πολύ μεγαλύτερο ποσό.

Πρώτος στόχος είναι η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, με την τρόικα να πιέζει για άμεση εκπλήρωση των κρατικών υποχρεώσεων προς τις εταιρίες και πώληση των επιχειρήσεων στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του 2013.

Στο ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών οι τροικανοί ζητούν την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων και πτώχευση των εταιρειών, αντί εκκαθάρισης εν λειτουργία σε βάθος πενταετίας που προτείνει η ελληνική πλευρά. Εντύπωση προκαλεί ότι η ελληνική πλευρά, ενώ διαθέτει στοιχεία για το ορθό των ενισχύσεων, δεν τα παρουσιάζει και φαίνεται πως δεν απέχει πολύ η άποψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών από αυτή των στελεχών της τρόικας.

Η πιθανή κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα φέρει ένα μίνι πακέτο μέτρων, που θα περάσει στον προυπολογισμό και θα αφορά μεταξύ άλλων και μειώσεις σε συντάξεις για την κάλυψη του κενού στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ πιθανές είναι οι αλλαγές στα εργασιακά με την τρόικα να ζητά να μπει χέρι και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Επανέρχονται σενάρια εκλογών

Την πολιτική αξιοποίηση του κλίματος που επικρατεί τιςτελευταίες ημέρες σχεδιάζουν στην κυβέρνηση, με τις εισηγήσεις που φτάνουν στον Αντώνη Σαμαρά να περιλαμβάνουν ακόμη και σενάρια εκλογών πριν τα Χριστούγεννα. Στο Μαξίμου αξιολογούν θετικά τη διαχείριση της κρίσης από τον Χρύσανθο Λαζαρίδη και οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, όσο κριτική και αν δέχονται για την ορθότητά τους, φαίνεται ότι λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. Η εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι πως ο δύσκολος Σεπτέμβρης ξεπεράστηκε, με την απεργία των καθηγητών να έχει λήξει και τη θεωρία των δύο άκρων να αποκτά ηγεμονικά χαρακτηριστικά στο δημόσιο λόγο. Παράλληλα γνωρίζουν στο Μαξίμου ότι ο γόρδιος δεσμός των Ευρωεκλογών και των δημοστικών εκλογών μπορεί να λυθεί αν υπάρξουν εθνικές εκλογές νωρίτερα, με τη Νέα Δημοκρατία να θεωρούν ότι τώρα επαναπατρίζει ψηφοφόρους που είτε τρόμαξαν από τις πρακτικές της Χρυσης Αυγής, είτε ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία του συντηριτικού ακροατηρίου που ταυτίζει τη σταθερότητα με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει πρώτα στην ψήφιση του προυπολογισμού και στη συνέχεια θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το SPD ως ανεύθυνη αριστερά

Πορεία από την Θεσσαλονίκη ως την Αθήνα ξεκινούν οι Σχολικοί Φύλακες