Κατάληψη στην Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ – «Επιχειρείται η αμφισβήτηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης»

Σε κατάληψη από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου έχουν προχωρήσει οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ μετά από απόφαση Συνέλευσης τους, καθώς όπως λένε σε ανακοίνωση τους, σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, όπως και στο δικό τους, «επιχειρείται με τον πλέον καταφανή τρόπο η αμφισβήτηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης».

«Επιχειρείται με άλλα λόγια η επιβολή διδάκτρων σε όλα τα έως τώρα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Σε μία περίοδο συνολικότερης κοινωνικής επίθεσης, με πολλούς φοιτητές/ριες να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών τους η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες και να μετακυλήσει το κόστος φοίτησης σε εμάς τους ίδιους και τις ίδιες· προετοιμάζεται ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο οι μη έχοντες, σταδιακά και σιωπηλά θα αποκλείονται» σημειώνουν χαρακτηριστικά και τονίζουν ότι:

«Απέναντι σε αυτή τη βίαιη αναδιάρθρωση του μεταπτυχιακού ο Σύλλογος Φοιτητ(ρι)ών κλήθηκε να αντεπιτεθεί, κάτι το οποίο και έκανε. Στην κλιμάκωση της επίθεσης στα κοινωνικά του δικαιώματα διάλεξε τη συλλογική απάντηση μέσω μαζικών αγώνων και προέβη σε κατάληψη του τμήματος την ημέρα ψήφισης των διδάκτρων από τη Γ.Σ.Τ. πετυχαίνοντας έτσι μια πρώτη νίκη, κάτι το οποίο θα συνεχίσει έως ότου διασφαλίσει τα κεκτημένα του».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης:

«Την Τετάρτη 14/2 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητ(ρι)ών στην οποία πάρθηκε απόφαση ενάντια στην επιβολή διδάκτρων, που μεταξύ άλλων όριζε κατάληψη της σχολής στις 22/2 ημέρα όπου θα πραγματοποιούταν γενική συνέλευση του τμήματος των καθηγητών και κατάληψη οποιαδήποτε άλλη μέρα οριστεί εκ νέου τμήμα καθηγητών με θεματολογία που θα αφορά τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Το πρωί της Τετάρτης μετά από μαζική παρέμβαση έξω από το κτίριο που θα διεξάγοταν η διαδικασία ψήφισης των διδάκτρων καταφέραμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση αν από τη θεματολογία δεν εξαιρούταν το ζήτημα των τελών φοίτησης στα μεταπτυχιακά.

Οι τοποθετήσεις των καθηγητών έξω από την αίθουσα νομίζουμε ότι είναι ενδεικτικές της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος του τμήματος κ.Πρίνος, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: “τα δίδακτρα θα περάσουν ακόμα κι αν χρειαστεί να ορίζουμε κάθε μέρα συνέλευση μέχρι να καταφέρουμε να τα ψηφίσουμε” , “εγώ θα ψηφίσω υπέρ των διδάκτρων όπως και η πλειοψηφία των καθηγητών”. Ο κ.Κατσιφαράκης, ο οποίος είναι διευθύνων του μεταπτυχιακού ΠΠΔΑ και συνέταξε την εισήγηση την οποία καλούνται να υπερψηφίσουν οι καθηγητές δήλωσε πως δεν θα βγάλει τα τέλη φοίτησης από την εισήγηση ακόμη και αν υπάρχουν άλλες 6 πηγές χρηματοδότησης. Αντίστοιχες τοποθετήσεις υπήρχαν και από άλλους καθηγητές. Συνολικά αν και προτείναμε μια σειρά λύσεις όπως το να γίνει αναστολή λειτουργίας του τμήματος ως μέσο πίεσης στο Υπουργείο Παιδείας ή να αφαιρέσουν από τις πηγές χρηματοδότησης τα κόμιστρα των φοιτητών ώστε να βρεθεί το κονδύλι από τις υπόλοιπες πηγές μας είπαν επί τις ουσίας δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο και ότι αν έχουμε αδυναμία να ανταποκριθούμε στα μεταπτυχιακά θα πρέπει να κάνουμε αίτηση για υποτροφία με την προϋπόθεση ότι έχουμε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 9.500 ευρώ ετησίως(!!!), που ορίζει ότι μάλλον ζούμε στα όρια της φτώχειας.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως δεν υπάρχει τρόπος να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για την εκπαίδευση, τη στιγμή που δίνονται δις για να εξυπηρετήσουν ένα ελληνικό χρέος που συνεχώς αυξάνεται αντί να μειώνεται. Είναι πολιτική επιλογή και όχι αναγκαίο κακό να περάσουμε σε μια εποχή όπου ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης καταστρατηγείται με τέτοιο τρόπο  και πλέον ορίζεται αντίτιμο για κάτι που θεωρείται αυτονόητο δικαίωμά μας. Η κυβερνητική πολιτική και το νομοσχέδιο Γαβρόγλου που θεσμοθετεί τα δίδακτρα αναδιαρθρώνουν πλήρως τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τσακίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα και την προοπτική μας, ορίζουν βαθμίδες μηχανικών και αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές σε μια αγορά εργασίας που συνεχώς αντιδραστικοποιείται.

Αρνούμαστε να αποδεχθούμε τα τέλη φοίτησης στα μεταπτυχιακά που ανοίγουν την πόρτα για αντίστοιχες κινήσεις και στις προπτυχιακές σπουδές.

Αρνούμαστε να πάμε πίσω σε κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος που κερδήθηκαν με τεράστιες μάχες.

Ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας.

Προχωράμε σε κατάληψη της σχολής Δευτέρα 26/2 και νέα Γενική Συνέλευση φοιτητών την Τετάρτη 28/2 με σκοπό να σταματήσει η οποιαδήποτε συζήτηση για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ».