«Καπνίζω, μουγκρίζω, βρίζω…»

Λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής εκδήλωσης, που έγινε στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, του Συντονιστικού Επαγγελματιών Cafe – Bar – Resto ενάντια στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, οι περισσότεροι επισκέπτες ρώταγαν διστακτικά: «Καπνίζουμε;».

Το δικαίωμα της επιλογής υπερασπίστηκαν καπνιστές και μη. Ανάμεσά τους η Ζυράννα Ζατέλη και ο Θάνος Μικρούτσικος Προς το τέλος, μετά τη διατύπωση απόψεων ανθρώπων του πνεύματος με κοινά σημεία αναφοράς τους τον «φασιστικό» χαρακτήρα του αντικαπνιστικού νόμου, το «δικαίωμα της επιλογής» και αρκετά «αντισταθείτε», δεν υπήρχε τασάκι άδειο.

Τηλεδιάσκεψη
Την εκδήλωση, η οποία μέσω τηλεδιάσκεψης μεταδιδόταν ζωντανά σε Ρόδο, Πάτρα, Χανιά και Ηράκλειο, άνοιξε ο Δημήτρης Αρβανίτης από το Συντονιστικό Επαγγελματιών, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους: «Οπου υποχρεωτική η συνάθροιση του κόσμου, απαγόρευση του καπνίσματος. Οπου προαιρετική, το δικαίωμα της επιλογής».
«Κατασταλτικό»
Για το αναφαίρετο δικαίωμα της επιλογής μίλησε ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Πανούσης. «Δεν καπνίζω, αλλά δεν είμαι αντικαπνιστής. Το μέτρο εκφράζεται σε έμμεσους περιορισμούς της ελευθερίας. Είναι καθαρά κατασταλτικό. Οποτε στην Ιστορία εμφανίστηκε ο νομοθέτης να θέλει το καλό μας, ήταν αυταρχικό καθεστώς».
«Επιλογή»
Ο Γιώργος Κουτρουλιάς, εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. «Από το 2002 μέχρι σήμερα διαπιστώσαμε πως η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τέτοιου είδους απαγορεύσεις. Αντίθετα, δείχνει αλληλεγγύη προς τους καπνιστές. Θεωρώ πως το μέτρο δεν μπορεί να έχει εφαρμογή. Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη. Πρόταση του Επιμελητηρίου είναι να δοθεί η δυνατότητα ο καθένας να μπορεί να κάνει την επιλογή του».
«Είναι απόλαυση»
«Το τσιγάρο είναι απόλαυση. Επιτρέψτε μας να έχουμε κάποιες αδυναμίες διότι το να ζούμε σαν άρρωστοι για να πεθάνουμε υγιείς δεν βρίσκω να έχει κάποιο νόημα», είπε η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη. «Είναι δυνατό να πάει κάποιος να ακούσει τον Μικρούτσικο, τον Κραουνάκη και να μην μπορεί να καπνίσει; Είναι γάμος χωρίς γαμπρό ή νύφη».
«Ολοι pilates»
Μέχρι και για… κανό μίλησε ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος. «Δεν επιτρέπω σε κανέναν να με σώσει. Ούτε στην κυβέρνηση ούτε σε κανέναν. Να δοθεί η δυνατότητα της επιλογής, ώστε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τα λάθη μας. Πρόκειται για μέτρο απολυταρχικό, μέτρο φασιστικό, ένα μέτρο που -τουλάχιστον στην Ελλάδα- πάρθηκε σε κάποια διαδρομή με κανό. Και επειδή γνωρίζω τον πρωθυπουργό μας και είναι τύπος της γυμναστικής, περιμένω το επόμενο νομοσχέδιο να κάνουμε υποχρεωτικά όλοι pilates».
Τραγουδώντας
Με τους στίχους «τόσο καπνό που πίνω μέσα μου άμα τον είχα ταξιδέψει, θα ‘χα γυρίσει όλη τη Γη» ξεκίνησε ο Σταμάτης Κραουνάκης. Εκλεισε τραγουδώντας «καπνίζω, σφυρίζω, μουγκρίζω και βρίζω που ένα τσιγάρο που είχα το κόψαν και αυτό…».
«Δεν θα μας τρελάνουν»
Ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός εμφανίστηκε «συγκινημένος» για το ενδιαφέρον του κράτους να προστατεύσει την υγεία μας. Του θύμισε τον «Αδόλφο Χίτλερ που απαγόρευσε το κάπνισμα και κάπνιζε ανθρώπους μέσα στους φούρνους». Αποποινικοποίηση φυσικών ουσιών -«αναφέρομαι στις φούντες και στα μαύρα»- και άρνηση καταβολής διοδίων όπου δεν υπάρχει αυτοκινητόδρομος σηματοδότησαν την τοποθέτησή του. «Δεν θα μας τρελάνουν αυτοί. Θα τους τρελάνουμε εμείς».
«Εξορθολογισμός»
«Προφανώς δεν πρόκειται για το τσιγάρο», είπε ο συγγραφέας Ηρακλής Λογοθέτης. «Πρόκειται για μια επιχείρηση εξορθολογισμού των παθών. Γνωρίζουμε ότι σε όλα τα αυταρχικά προτάγματα επιβάλλονται καθολικοί νόμοι. Η ίδια η καθολίκευση είναι εκ φύσεως άδικη γιατί πλήττεται η ιδιαιτερότητα, η ανορθογραφία, το πάθος, η εξτρεμιστική απόλαυση. Πλήττει τους ακροβολιστές της ύπαρξης».
Αναδημοσίευση enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΕΝΟΠ: Απορρίπτει το σενάριο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δικτύων μεταφοράς

Γαλλία : Όχι στο νέο συνταξιοδοτικό, Όχι στις διακρίσεις κατά των γυναικών