in

Ισπανικές εκλογές: Τα ίδια και χειρότερα – Ήττα του Podemos, ενισχυμένος ο Ραχόι

Ισπανικές εκλογές: Τα ίδια και χειρότερα – Ήττα του Podemos, ενισχυμένος ο Ραχόι

Οι ελπίδες για μια πολιτική αλλαγή σε μια από τις σημαντικότερες για την οικονομία της Ευρωζώνης χώρες διαψεύστηκαν με τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα στην Ισπανία. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι σημείωσε μεγάλη νίκη αφού κατάφερε καλύτερο αποτέλεσμα από τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κατάφερε να διαψεύσει τα exit poll και να πάρει με διαφορά τη 2η θέση αφήνοντας το Unidos Podemos στην Τρίτη ως τον μεγάλο ηττημένο αυτών των εκλογών. Οι Ciudadanos παρέμειναν στα επίπεδα των προηγούμενων εκλογών. Η επόμενη μέρα βρίσκει τις παραδοσιακές δυνάμεις του ισπανικού δικομματισμού με τον πλήρη έλεγχο στα χέρια τους. Από τη μία ο πρωθυπουργός Ραχόι επιδιώκει μια ευρεία συναίνεση με συμμετοχή ή έστω ανοχή των Σοσιαλιστών οι οποίοι ήδη δείχνουν να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση πράγμα που μένει να επιβεβαιωθεί από τις επικείμενες κομματικές τους διαδικασίες.

Το 33% και η 137 έδρες που κέρδισε το κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού αποτυπώνουν εκλογική άνοδο της τάξης του μισού εκατομμυρίου ψήφων για το PP. Αντιθέτως, το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας είδε το ενωτικό ψηφοδέλτιο Podemos και Αριστεράς να χάνει 1,5 εκατομμύριο ψήφους σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Μικρές απώλειες σε απόλυτο αριθμό υπέστη το PSOE και μεγαλύτερες οι Ciudadanos, επίσης για τους οποίος θα είναι δύσκολο πλέον να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Σε επίπεδο αριθμητικών συσχετισμών η κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή δεν έχει αλλάξει καθόλου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 176 έδρες στο Κογκρέσο των Βουλευτών (Κάτω Βουλή) των 350 εδρών κανένα «ζευγάρι» κομμάτων δεν μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση. Ωστόσο όμως το πολιτικό αποτέλεσμα των εκλογών είναι διαφορετικό και τα δεδομένα μπορούν να παρουσιαστούν ως εξής:

1)Ο Ραχόι νίκησε. Εν μέσω σκανδάλων, Panama Papers και έντονης αμφισβήτησης του ιδίου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και το κόμμα του κατάφεραν να επικρατήσουν για 3η συνεχόμενη εκλογική διαδικασία και μάλιστα αυξάνοντας τις δυνάμεις του αυτή την φορά. Το γεγονός ότι δεν σχηματίζει κυβέρνηση είτε μόνος του είτε με τους Ciudadanos δεν σημαίνει ότι δεν είναι ο μεγάλος νικητής που θα επιδιώξει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με ευρεία πλειοψηφία που θα χει και την στήριξη (ή την ανοχή μέσω της αποχής στη δεύτερη ψηφοφορία) των Σοσιαλιστών. Σε κάθε περίπτωση, με την βοήθεια των Βάσκων του PNV και του βουλευτή από τα Κανάρια Νησιά μια κυβέρνηση PP-Ciudadanos θα μπορούσε να ήταν εφικτή αν και θα έφτανε στα όρια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ο ίδιος πάντως δήλωσε πως επιθυμεί μια πιο σταθερή κυβέρνηση με την συνεργασία των Σοσιαλιστών, στους οποίους είχε απευθύνει πρόταση για συνεργασία και κατά την εκλογική περίοδο, στη βάση μιας συμφωνίας για τα ευρωπαϊκά θέματα της χώρας και την διαχείριση του Brexit που κατά τη γνώμη του απαιτούν εθνική συναίνεση.

2)Ο Πέδρο Σάντσες δεν έχασε. Αμφισβητήθηκε από την πλευρά του κόμματος τους που δεν ήθελε την συνεργασία με τους Podemos, του ασκήθηκε πίεση από τον Ιγκλέσιας, όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν το κόμμα του τρίτο και όμως το PSOE δεν υπέστη την λεγόμενη «πασοκοποίηση». Οι μόνες του απώλειες ήταν 5 έδρες στο κοινοβούλιο πράγμα που δεν αλλάζει τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό αφού σε σχέση με τον βασικό ανταγωνιστή του, το Podemos, υπερισχύει ακόμα περισσότερο και με μεγαλύτερο ποσοστό. Ο ηγέτης του PSOE άντεξε και μένει να δούμε τι στρατηγική θα ακολουθήσει πλέον δεδομένων των αριθμών και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Τα όργανα του κόμματος είναι να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν αλλά ήδη πολλά επιφανή στελέχη των Σοσιαλιστών έχουν δείξει με δηλώσεις τους πως πρέπει να αφεθεί ο Ραχόι να κυβερνήσει και πως «καλύτερα είναι να κυβερνάει η Δεξιά παρά να μένει ακυβέρνητη η χώρα».

3)Η μεγάλη ηττημένη είναι η Αριστερά, βάσει των προσδοκιών που υπήρξαν και βασίστηκαν κυρίως στην πολύ δυνατή δημόσια παρουσία κατά την προεκλογική περίοδο και στις δημοσκοπήσεις. Μέχρι και τα exit poll έδωσαν ως 2η δύναμη το Unidos Podemos με εκτίμηση για 80-85 έδρες. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σοκ και έχει ρίξει πλέον στα βράχια τη στρατηγική του Πάμπλο Ιγκλέσιας με το κόμμα του να είναι αναγκασμένο να καταψηφίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η συνεργασία με τους Σοσιαλιστές δεν είναι εφικτή, ακόμα κι αν υποθέταμε ότι θα συμφωνούσε σε αυτή το σύνολο των Σοσιαλιστών, καθώς τα «κουκιά» εξακολουθούν να μην φτάνουν. Ωστόσο στις διαπραγματεύσεις του προηγούμενου διαστήματος είχε γίνει φανερό ότι υπήρχαν μεγάλες πολιτικές διαφορές που διατυπώνονταν ρητά από στελέχη των Σοσιαλιστών.

4)Οι Ciudadanos βρίσκονται επίσης στους χαμένους καθώς με την απώλεια 400.000 ψήφων και 8 εδρών το εκλογικό σώμα έδειξε να αποδοκιμάζει την στάση τους το προηγούμενο διάστημα και οι ίδιοι απέτυχαν παταγωδώς να κεφαλαιοποιήσουν τη δημοσιότητα που απολάμβαναν για πολλούς μήνες. Είχαν απώλειες προς τη Δεξιά που όπως ήταν λογικό εκβίασε με την «χρήσιμη ψήφο».

Σε γενικές γραμμές οι πρώτες αναλύσεις των αποτελεσμάτων δείχνουν ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε η μεγάλη αποχή καθώς από τις απώλειες των ψήφων φαίνεται πως οι ψηφοφόροι των Podemos επέλεξαν να μην μεταβούν στις κάλπες δίνοντας τη δυνατότητα στις παραδοσιακές δυνάμεις του ισπανικού δικομματισμού να πετύχουν απροσδόκητα αποτελέσματα που για πολλοστή φορά οι δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ορίζοντα την 19η Ιουλίου, τότε που θα συνεδριάσει η ισπανική Βουλή και θα εκλέξει τον πρωθυπουργό. Ο Μαριάνο Ραχόι που θα λάβει την εντολή από τον Ισπανό μονάρχη θα επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα απολαμβάνει τη μεγαλύτερη σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια προσβλέποντας και στην επιθυμία των «αιωνίων αντιπάλων» Σοσιαλιστών για το ίδιο, πράγμα που δεν αποκλείει να δούμε έναν μεγάλο συνασπισμό αλά Γερμανικά.

Βασίλης Στόλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το Brexit ως βούληση και ως παράσταση.Του Χρήστου Λάσκου

Επίθεση των ΜΑΤ σε εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ έξω από το Υπουργείο Εργασίας