ΙΣΠΑΝΙΑ: 45 καταγεγραμμένες περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης μόνο στην Ανδαλουσία, το 2009

Το Συντονιστικό για την Πρόληψη και την Καταγγελία των Βασανιστηρίων (CPDT) κατέγραψε 45 περιπτώσεις βασανιστηρίων (και κακομεταχείρισης) στην Ανδαλουσία από αστυνομικούς (τοπικούς ή εθνικούς), «πολιτοφύλακες» (της Guardia Civil) και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Αυτές οι 45 περιπτώσεις προκάλεσαν 81 καταγγελίες – στην πλειονότητά τους από τα θύματα – όπως αναφέρεται στην «Αναφορά για τα Βασανιστήρια στην Ανδαλουσία κατά τη διάρκεια του έτους 2009», η οποία εκδόθηκε από τρεις οργανώσεις που συμμετέχουν στην CPDT (Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía, Federación Enlace και Grupo 17 de Marzo).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 5 περιπτώσεις αφορούν αυτοκτονίες, [θανάτους από] υπερβολική δόση [ναρκωτικών] ή θανάτους από ασθένειες κρατουμένων. Η εκπρόσωπος της Federación Enlace,  Carmen Martínez εξήγησε ότι αυτές οι περιπτώσεις καταγράφονται ως «βασανιστήρια» επειδή αντιπροσωπεύουν «μια κατάσταση κακομεταχείρισης» αφού από τη στιγμή που βρίσκονται στη φυλακή «αυτά τα άτομα εξαρτώνται εκατό τοις εκατό από το σωφρονιστικό ίδρυμα που δεν εκπλήρωσε επαρκώς το καθήκον της επιτήρησης». Επίσης η αναφορά περιλαμβάνει δύο περιπτώσεις θανάτων κάτω από περίεργες συνθήκες, όπως ενός Μαροκινού κρατούμενου στο Σωφρονιστικό Κέντρο στο Λιμάνι της Σάντα Μαρία του Κάντιθ, ο οποίος αφού κατήγγειλε, τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του, ότι είχε πέσει θύμα επίθεσης από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στη συνέχεια βρέθηκε νεκρός έχοντας συνθλιβεί από τη μηχανική πόρτα του κελιού του που λειτουργεί με τηλεκατεύθυνση.
Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν το Εθνικό Σώμα Αστυνομίας, και μετά την Guardia Civil, τις Δημοτικές Αστυνομίες και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Από τις 45 καταγγελλόμενες περιπτώσεις μέχρις στιγμής μόνο σε μία έχουν αποδοθεί ευθύνες στους κατηγορούμενους αστυνομικούς (για τραυματισμούς και παράνομη κράτηση του καταγγέλλοντα). Σε δύο περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, πέντε διερευνώνται από τα δικαστήρια και για 31 υποθέσεις δεν είναι γνωστό σε ποια φάση βρίσκονται.
Η Martínez εξέφρασε επίσης την ανησυχία των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διερευνούν αυτές τις υποθέσεις, λόγω της «ποινικοποίησης» που κατά την άποψή τους υφίστανται. «Κάθε φορά που ένας δικηγόρος μπλέκεται και αγωνίζεται ενάντια σε μια πιθανή περίπτωση βασανισμού ή κατάχρησης εξουσίας καταλήγει ζημιωμένος, με καταγγελίες εναντίον του ή να υφίσταται εκφοβισμό».  αναδημοσίευση απο resistencias
Πηγή: Kaos en la red

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ανακοίνωση του Στεκιού Μεταναστών Χανίων

Untitled