Ιερά…παραχώρηση του Δήμου Θερμαϊκού στην Μητρόπολη Καλαμαριάς

Στα χέρια…της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κινδυνεύει να περάσει δωρεάν και για είκοσι χρόνια η πλαζ Πάλιουρα, γνωστή και ως «κτήμα Καραγκιόζη», με πρόταση της διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού σε μια υπόθεση που θυμίζει Βατοπέδι. Ένας από τους τελευταίους δημόσιους χώρους στην περιοχή έκτασης 26 στρεμμάτων που τον απολάμβαναν δωρεάν κάτοικοι όλης της Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιούνταν ως όαση δροσιάς θα μετατραπεί σε μια ιδιόκτητη κατασκήνωση για τα κατηχητικά.

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr 

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" που ανακάλυψε ότι στην ατζέντα του δημοτικού συμβουλίου προστέθηκε αιφνιδιαστικά μόλις χθες εισήγηση περί της εντελώς δωρεάν παραχώρησης της παραλίας.

Ο επικεφαλής της παράταξης Σπ. Κουζινόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης κατήγγειλε την διοίκηση του δήμου για «μια ακόμη πραξικοπηματική ενέργεια» σημειώνοντας ότι ενώ «σε άλλες συνεδριάσεις τα θέματα ήταν 40 και 50 κάθε φορά, για την σημερινή ήταν 12, κάτι που έγινε σκόπιμα από πλευράς του δημάρχου για να φέρει ξαφνικά το θέμα αιφνιδιάζοντας για μία ακόμη φορά τους δημοτικούς συμβούλους».

Έτσι εξηγείται, σύμφωνα με τον ίδιο, το γιατί δεν δημοπρατήθηκε φέτος το αναψυκτήριο στη δημοτική πλαζ Πάλιουρα, που απέφερε ετησίως στο Δήμο έσοδα της τάξεως των 12.000-14.000 ευρώ.

«Μέχρι τώρα, για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του χώρου, ενδιαφέρονταν ο εκμισθωτής του κυλικείου που υπάρχει στην κοινοτική πλάζ, καταβάλλοντας ετησίως το ποσό των 12.000 ευρώ περίπου. Όμως από τις αρχές του 2017, οπότε έληξε η σύμβαση με τον ενοικιαστή κι αυτός εγκατέλειψε το αναψυκτήριο, η δημοτική αρχή δεν φρόντισε σκόπιμα για την εκ νέου εκμίσθωση του χώρου, με συνέπεια ο χώρος να έχει απαξιωθεί πλήρως και ο Δήμος Θερμαϊκού να έχει διαφυγόντα έσοδα όχι μόνο για φέτος, αλλά απ’ ότι φαίνεται και για την επόμενη εικοσαετία» σημειώνει ο κ. Κουζινόπουλος.

Ουσιαστικά ο χώρος αφέθηκε σε πλήρη εγκατάλειψη προκειμένου να απαξιωθεί πλήρως και η καταστροφή του να αποτελέσει πρόσχημα για την δωρεάν παραχώρηση.

Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα του δημάρχου του δήμου Θερμαϊκού Γ. Μαυρομάτη, ο οποίος μιλώντας επίσης στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι κανείς ιδιώτης δεν ενδιαφέρθηκε για μίσθωση και πως η περιοχή είχε πλήρως εγκαταλειφθεί με ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ρωτήθηκε γιατί η πλαζ αφέθηκε στην εγκατάλειψη η απάντηση που δόθηκε ήταν «Αυτό είναι αποτέλεσμα 50 χρόνια διοικήσεων εγώ είμαι μόνο 3 χρόνια δήμαρχος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος θα έχει κοινωνικό όφελος από την παραχώρηση γιατί στην συμφωνία με την Μητρόπολη θα προβλέπεται να μπορούν να πηγαίνουν κατασκήνωση δωρεάν ένα ποσοστό 20% ΑΜΕΑ και ένα 20% παιδιά άπορων οικογενειών. 

Ο κ. Μαυρομμάτης παραδέχθηκε ότι η πλαζ θα οικοδομηθεί και θα περιφραχθεί με χρήματα της Μητρόπολης, ωστόσο όπως δήλωσε θα παραμείνει επισκέψιμη από δεξιά και αριστερά της κατασκήνωσης για τους πολίτες. 

Ο δήμαρχος του δήμου Θερμαϊκού φαίνεται ότι έχει παρελθόν σε τέτοιου τύπου παραχωρήσεις με «κοινωνικό όφελος», καθώς, όπως υπενθυμίζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» πριν 3 μήνες προσπάθησε να παραχωρήσει μια έκταση 12 στρεμμάτων δίπλα από το αθλητικό Κέντρο Κάππα σε έναν Ιππικό Όμιλο φάντασμα, για 10 χρόνια με σκοπό την εκτροφεία αλόγων. Η παραχώρησης αποφεύχθηκε όταν στο δημοτικό συμβούλιο αποκαλύφθηκε ότι ο Ιππικός Όμιλος δεν έχει ούτε καν καταστατικό.... 

Επιπλέον, η διοίκηση του δήμου αποφάσισε την παραχώρηση του αθλητικού κέντρου Κάπα που φτιάχτηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την προπόνηση ΑΜΕΑ, σε ιδιώτη μέσω διαγωνισμού. Το αθλητικό κέντρο που κόστισε στο δημόσιο 8 εκ. παραχωρήθηκε στον δήμο ο οποίος θέλει να τον παραχωρήσει σε ιδιώτη ενώ οι αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής ασφυκτιούν από την έλλειψη χώρων. 

Όσον αφορά στην πλαζ Πάλιουρα η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» τονίζει ότι «Εάν όντως ήθελε η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού να εξυπηρετήσει την Μητρόπολη για τη δημιουργία κατασκήνωσης, θα μπορούσε να της προτείνει πολλούς άλλους διαθέσιμους χώρους. Όπως για παράδειγμα την έκταση 800 στρεμμάτων στα «Γελαδάρικα», που ανήκουν και στη μονή της Αγίας Αναστασίας ή τις κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, που βρίσκονταν σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τον Πάλιουρα και διαθέτουν επίσης έτοιμες εγκαταστάσεις για τέτοια χρήση. Θυμούμαστε βέβαια και τις προ έτους ανακοινώσεις του δημάρχου κ.Μαυρομάτη ότι συμφώνησε με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την παραχώρηση των κατασκηνώσεων της ΓΓΑΕ στο Δήμο, κάτι που όμως δεν προχώρησε με ευθύνη της δημοτικής αρχής».

Καλεί, τέλος, τους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες ζητώντας από τη δημοτική αρχή, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσύρει την πρόταση αυτή.