Η... ζωή στα καταφύγια - τάφους της Ανατολικής Γούτα

Περίπου 50 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από χθες μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια νέων αεροπορικών επιδρομών, που πραγματοποίησαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην αιματοβαμμένη Ανατολική Γούτα, τον θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλές περιοχές της Ανατολικής Γούτα και προκάλεσαν τον θάνατο κυρίως 10 ανθρώπων στην περιοχή Χαμουριγέ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν βαρέλια με εκρηκτικά, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, δήλωσε ότι οι 26 από τους άμαχους, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών, σκοτώθηκαν στη Ντούμα, μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες στην Ανατολική Γούτα.

Πάνω από 690 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην επιχείρηση των δυνάμεων του καθεστώτος του Άσαντ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρησή του κατά των ανταρτών στην περιοχή.

Υπάρχουν ακόμη περισσότερες κραυγές, μπλεγμένες με κλάματα, που ο κόσμος δυσκολεύεται να ακούσει, εν μέρει επειδή η βία στη Συρία έχει γίνει συνήθεια κι επειδή η κατάπαυση του πυρός δεν εφαρμόζεται.

Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν σε υπόγεια και καταφύγια σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Γούτα, που βυθίζεται στη φρίκη, ενώ τα συριακά αεροσκάφη, σχεδόν ποτέ δεν φεύγουν από τον ουρανό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 15.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους τον Ιανουάριο, αλλά η πλειοψηφία να παραμένει σε υπόγεια και καταφύγια γύρω από την Γούτα και σε άλλες ανταρτοκρατούμενες πόλεις, που βομβαρδίζονται.

Το Associated Press μίλησε σε πολλούς κατοίκους, οι οποίοι περιγράφουν τις ανθυγιεινές συνθήκες στα υπόγεια και τις σήραγγες. Όμως, αρνήθηκαν να μοιραστούν φωτογραφίες για να μην εκθέσουν τις θέσεις τους σε αεροπορικές επιδρομές. 

Δεκάδες ή ακόμα κι εκατοντάδες άνθρωποι, που ζουν σε ένα μόνο καταφύγιο, περνούν ώρες και συχνά ημέρες υπό το συνεχή φόβο ότι οι εκρήξεις θα μπορούσαν να τους συντρίψουν. 

Syrian Damascus Media Center via AP

Μία 30χρονη δασκάλα και μητέρα ενός μωρού 22 μηνών θυμάται την πρώτη φορά που άκουσε μια αεροπορική επιδρομή πάνω από το καταφύγιο της. «Πάγωσα, ήμουν σοκαρισμένη και δεν ήξερα τι να κάνω. Να τρέξω; Που να πάω; Να μείνω ακίνητη; Ήταν κάτι αφόρητο».

«Δεν τίθεται πραγματικά θέμα επιλογής. Ήταν το πλησιέστερο μέρος που θεωρείται ασφαλές, αλλά δεν είναι. Βόμβες - βαρέλια μερικές φορές προσγειώνονται στο καταφύγιο, είτε στην πόρτα είτε στο εσωτερικό, τραυματίζοντας ή σκοτώνοντας».

Η ίδια, όπως και οι υπόλοιποι, οι οποίοι μίλησαν στο AP, το έκαναν υπό το καθεστώς γιατί φοβούνται τα ενδεχόμενα αντίποινα.

Οι περισσότεροι εξέφραζαν την απογοήτευση τους για τη σιωπή του κόσμου σχετικά με τις μαζικές δολοφονίες, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην εξαναγκαστική μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Ανατολικής Γούτα, όπως έχει συμβεί και με άλλες περιοχές της Συρίας.

Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Η κάποτε εύφορη Ανατολική Γούτα, γνωστή για τα πράσινα χωράφια και τους κήπους λαχανικών που τροφοδότησαν την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, είναι τώρα μια κόλαση επί της γης.

Σε αυτή την περιοχή, που πολιορκείται από το 2013 και έχει χτυπηθεί άγρια, οι αντάρτες έχτισαν ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων. Νέα κτίρια έχουν ανεγερθεί, έχουν συνδεθεί με υπόγεια και συχνά και με σήραγγες.

Διασώστες ανέφεραν ότι χρειάστηκαν δέκα μέρες για να βγάλουν από τα συντρίμμια 18 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, που σκοτώθηκαν στο υπόγειο ενός κτιρίου που επλήγη από βομβαρδισμό.

Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Επικεφαλής του τοπικού γυναικείου γραφείου στην πόλη Σάγκμπα δήλωσε σε κάποια καταφύγια ζουν 350 ή περισσότερα άτομα χωρίς νερό και χωρίς ηλεκτρισμό.

«Στο δρόμο μας, υπάρχουν μόνο τρία υπόγεια, τα οποία πρέπει να στεγάσουν όλες τις οικογένειες σε ακτίνα 500 μέτρων» δήλωσε ο ίδιος. Οι ντόπιοι θα δώσουν γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση. Όμως, δεν υπάρχει εξαερισμός. Μόνο θόρυβος και καπνός.

Σε ένα άλλο καταφύγιον πάνω από 70 γυναίκες που ζουν μόνιμα εκεί. Μία γυναίκα «κυνηγά» τον υπερδραστήριο γιο της και τον αρπάζει, όποτε προσπαθεί να ανέβει τις σκάλες.

Έχει δει μια κοπέλα που χτυπήθηκε κάτω από αυτές κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού. Σε ένα κοντινό καταφύγιο, ένα άλλο παιδί σκοτώθηκε, όταν είχε βγει για λίγο έξω.

Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Πηγή: efsyn.gr