in ,

Η παρακμή και η δεξιά στροφή του Μπουτάρη

Η παρακμή και η δεξιά στροφή του Μπουτάρη

Με αφορμή τον «ανατρεπτικό» ανασχηματισμό στον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις επικείμενες εξελίξεις επιχειρώ μια καταγραφή των κομβικών γεγονότων που οδήγησαν σε κεντροδεξιά ατζέντα και θέση την παράταξη Μπουτάρη.

Του Ιάσονα Μπάντιου 

Διαφημίστηκε σαν τη μεγάλη αλλαγή, την «ανατροπή» στο Δήμο Θεσσαλονίκης, και κατ’ επέκταση και στην πολιτική ζωή της πόλης. Η παράταξη Μπουτάρη γίνεται η πρώτη διοίκηση στη μετά-Παπαγεωργοπουλική περίοδο της ρεμούλας και της μίζας, με τη στήριξη του τότε ισχυρού ΠΑΣΟΚ αλλά και με δυνάμεις της πόλης που τον στήριξαν.

Τα ΜΜΕ, «εναλλακτικά» και μη δημιούργησαν την εικόνα του ανατρεπτικού και διαφορετικού Δημάρχου που ήρθε για να τα αλλάξει όλα. Τι κατάφερε όμως ο Γιάννης Μπουτάρης τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Θεσσαλονίκης;

Ο συγκεντρωτικός Μπουτάρης

Ο κ. Μπουτάρης από την πρώτη στιγμή λειτούργησε με συγκεντρωτικούς όρους. Η λειτουργία της παράταξης αλλά και της ομάδας που διοικεί δεν χαρακτηριζόταν από συλλογικές συνεδριάσεις και διαβουλεύσεις. Ο Δήμαρχος είχε δώσει την εντολή οι αντιδήμαρχοι να απασχολούνται με τον τομέα τους και να συζητούν τα όποια κεντρικά προβλήματα με αυτόν.

Οι κόντρες στη διοίκηση δεν άργησαν να έρθουν με τους Κουράκη και Αβραμόπουλο να ασκούν σκληρή κριτική, μέχρι και να παραιτηθεί του ζήτησαν, στον Καπόν. Αφορμή η επιχειρηματική δράση του κ. Καπόν καθώς και η πολυσυζητημένη και «ισορροπημένη» κατάθεση του στη δίκη της υπεξαίρεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης- δίκη Παπαγεωργόπουλου.

Με τους δύο παλιούς (Αβραμόπουλο-Κουράκη) που μαζί με τον Μπουτάρη αποτελούσαν την «ηγεσία» της Πρωτοβουλίας να ζητούν παραιτήσεις και να θέτουν σοβαρά ζητήματα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 2013 προχώρησε στον πρώτο μεγάλο ανασχηματισμό της διοίκησης.

Υπό την πίεση των 2 υποβάθμισε τον Καπόν από αντιδήμαρχο οικονομικών σε αντιδήμαρχο επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, ενώ διατήρησε στις θέσεις τους Κουράκη και Αβραμόπουλο. Μετά από αυτές τις αποφάσεις ήταν προφανές πως ο Μπουτάρης ήθελε οι σχέσεις του με τους δύο παλιούς του συνεργάτες να γίνουν όπως παλιά, βάζοντας στην άκρη τον Καπόν.

Η «αριστερή» στροφή Αβραμόπουλου

Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μόνο ο Πρόεδρος του σώματος εξέφραζε με κάθε τρόπο την διαφωνία του στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική θέτοντας στον πυρήνα των ζητημάτων την κοινωνική κρίση που φέρνουν τα μνημόνια.

Σε αυτό το πνεύμα ο κ. Αβραμόπουλος αποφάσισε να «σηκώσει» μέσω του θεσμικού του ρόλου το ζήτημα της εναντίωσης στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ανάγκασε τον Μπουτάρη και την παράταξη του να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων και των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που οργανώθηκαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ψηφίζοντας μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα για την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος.

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμαρχος, με τον κλασσικό του «αυθορμητισμό» σε συνεντεύξεις και δημόσιες δηλώσεις του φάνηκε να ξεχνά τις δεσμεύσεις που έχει η διοίκηση και το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει: «Δεν με ενδιαφέρει αν την έχει ο Ροκφέλερ ή ο Στάλιν την ΕΥΑΘ. Με ενδιαφέρει ποια είναι η τελική τιμή». Πιο αποκαλυπτική βέβαια ήταν η απάντηση του σε σχετικό ερώτημα στην πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα Μακεδονία: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν το μονοπώλιο θα είναι ιδιωτικό ή δημόσιο» και συμπλήρωσε λέγοντας πως τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ιδιωτικοποίησης του management της εταιρίας.

Πιο ΠΑΣΟΚ και από το ΠΑΣΟΚ ο Μπουτάρης

Σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη μετά το καλοκαίρι ο Γιάννης Μπουτάρης είχε ζητήσει απευθυνόμενος στα μέλη του σοσιαλιστικού αυτού κινήματος, για ακόμη μια φορά την πολιτική στήριξη από τους συντρόφους του, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν και την είχε πάρει ήδη από τον Πρόεδρο του κινήματος, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην εκδήλωση εκείνη εκτός από το να αποκαλέσει βλάκα τον Γκιουλέκα, και μετά ανακάλεσε, είχε πει πως «Είμαι πιο ΠΑΣΟΚος από τους ΠΑΣΟΚους αν και δεν είμαι μέλος του. Όλοι μου οι γνωστοί κινούνται σε αυτό το χώρο. Θα σαρώσουμε και σε αυτές τις εκλογές. Θα είμαι δήμαρχος για τα επόμενα 5 χρόνια με την βοήθεια σας, θα τους πάρουμε το κεφάλι».

Η Νέα Δημοκρατία και το Μαξίμου

Ο Μπουτάρης εδώ και μήνες προσπαθούσε να δημιουργήσει κλίμα συνεννόησης με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Οι σχέσεις του με την τοπική ΝΔ δεν είναι καλές, καθώς η διοικούσα της Θεσσαλονίκης είχε στην ημερήσια διάταξη της μια ανακοίνωση για τον Μπουτάρη και τα έργα του.

Το Μέγαρο Μαξίμου όμως εδώ και καιρό δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τον υποψήφιο της ΝΔ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, και με δεδομένο τον εμφύλιο της ΝΔ Θεσσαλονίκης, όλα είναι πιθανά. Ο Μπουτάρης φαίνεται να συνεχίζει να ελπίζει σε υπερκομματική υποψηφιότητα, που πέρα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ έχει στο μυαλό του και την Νέα Δημοκρατία.

Γιατί δεν παίρνει απόφαση για τις Σκουριές ο Μπουτάρης ;

Δεν έχει πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το θέμα των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική, καθώς οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας διαφωνούν ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης εκφράζει την στήριξη του στην κυβέρνηση και στην εταιρία για την πραγματοποίηση του έργου.

Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι λένε όχι στην εξόρυξη, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη Μπουτάρη. Για να μην χάσει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, για πρώτη φορά , ο Δήμαρχος αρνείται να κληθεί το σώμα να πάρει θέση.

Ο «τελειωτικός» ανασχηματισμός της 16ης Ιανουαρίου

Με νέο σχήμα θα πάει στις εκλογές ο Μπουτάρης, διότι την Πέμπτη ανακοίνωσε αλλαγές στους αντιδημάρχους.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που έκανε ο Μπουτάρης, ο Χασδάι Καπόν παίρνει πίσω τον τίτλο του αντιδημάρχου Οικονομικών ενώ ισχυρότερη γίνεται και η αντιδημαρχία του Κωνσταντίνου Ζέρβα (αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής) καθώς του εκχωρούνται αρμοδιότητες από την αντιδημαρχία Αστικού Περιβάλλοντος, της οποίας ηγείται ο Ανδρέας Κουράκης.

Ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αρβανίτης ανέλαβε την αντιδημαρχία Νεολαίας, Εθελοντισμού και Αθλητισμού. Στο διοικητικό σχήμα συμμετέχουν οκτώ εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι σε διάφορες θεματικές ενότητες.

Η υποβάθμιση του Α. Κουράκη, μέσω της εκχώρησης αρμοδιοτήτων στην αντιδημαρχία του κ. Ζέρβα, καθιστά προφανές πως ο Δήμαρχος αναβαθμίζει και “συνεχίζει δυνατά” με τους τεχνοκράτες/ Μπουταρικούς της διοίκησης και αφήνει πίσω του τους παλιούς συνοδοιπόρους του.

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα βρίσκει την παράταξη Μπουτάρη υπό διάλυση με δύο βασικά «στρατόπεδα». Τα ΜΜΕ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με την προσωπική ζωή του Δημάρχου και τις ενδυματολογικές του επιλογές και την ίδια ώρα στελέχη και φίλοι της Πρωτοβουλίας θα μαζεύουν την πραμάτεια τους για άλλες… παραλίες.

Είναι δεδομένο πως η σημερινή Πρωτοβουλία απέχει πολύ από τον συνδυασμό που κέρδισε τις εκλογές. Η διαφορετική αντίληψη για την πόλη και την καθημερινότητα της δεν εξαρτάται μόνο από τα παγκάκια και τα πεζοδρόμια, αλλά και από την διαχείριση της ίδιας της δημοκρατίας ως διοίκηση και παράταξη. Γιατί μην ξεχνάμε πως η αυτοδιοίκηση συνεπάγεται διαβούλευση, πλουραλισμό, μη φίμωση του διαφορετικού. Όπως φαίνεται ο κ. Μπουτάρης έχει επιλέξει εδώ και καιρό τη δεξιά στροφή… 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υπνοβάτης της λιτότητας. Του Αλέξη Τσίπρα

O Καβάφης στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια με το Γιώργο Χρονά