in , ,

Η ΚοινΣΕπ «μικρή Φρίντα» ξανά στο στόχαστρο της εκκλησίας

Η ΚοινΣΕπ «μικρή Φρίντα» ξανά στο στόχαστρο της εκκλησίας

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Η μικρή Φρίντα» καθώς ο ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου που βρίσκεται απέναντι από τον χώρο της ΚοινΣΕπ προσέφυγε πρόσφατα στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ζητώντας την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καφέ. Στο επιθετικό κλίμα που έχει δημιουργήσει ο Ιερός Ναός από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του καφέ έρχεται να προστεθεί και η επίθεση αγνώστων με πέτρες στην πρόσοψη του καταστήματος.

Γράφει ο Ιάσων Μπάντιος για το stokokkino.gr

Πιο συγκεκριμένα ο ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου προσφεύγει κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Η μικρή Φρίντα», που βρίσκεται στην οδό Αχειροποιήτου 4, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ζητώντας την ανάκληση προέγκρισης της άδειας λειτουργίας του καφέ αλλά και την αναστολή λειτουργίας του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η επιθετική στάση του ναού της Παναγίας Αχειροποιήτου απέναντι στην «μικρή Φρίντα» ξεκίνησε από το καλοκαίρι, όταν και άρχισαν οι εργασίες για τη δημιουργία του χώρου. Ο πάτερ Ιωσήφ, ιερέας του ναού, μοίρασε ανακοινώσεις στη γειτονιά, έκανε συλλογή υπογραφών αλλά και επώνυμες καταγγελίες σε δημόσιες υπηρεσίες, ζητώντας την αποτροπή της έναρξης λειτουργίας του χώρου.

Μετά από καθυστερήσεις λόγω των παραπάνω καταγγελιών, η «μικρή Φρίντα» άνοιξε τελικά τις πόρτες της στις 16 Οκτωβρίου. Όπως λένε τα μέλη της ΚοινΣΕπ τα πράγματα φαίνεται πως είχαν εξομαλυνθεί μέχρι που ήρθε στα χέρια τους η προσφυγή της εκκλησίας εναντίον της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης. Από την πλευρά τους τα μέλη της ΚοινΣΕπ προσέφυγαν επίσης δικαστικά, ώστε να προστατεύσουν νομικά το εγχείρημα που με κόπο έχουν ξεκινήσει.

Επίθεση με πέτρες στην πρόσοψη του χώρου

Λίγες ημέρες μετά την προσφυγή, στις 6 Δεκεμβρίου, το καφέ έγινε στόχος επίθεσης αγνώστων με πέτρες, με αποτέλεσμα να σπάσει μέρος της πρόσοψης του καταστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε κλοπή αντικειμένων από τον χώρο, παρά μόνο βανδαλισμός.

Ποια είναι η «μικρή Φρίντα»

«Η μικρή Φρίντα» είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας. Ιδρύθηκε το 2016 και αποτελείται από 5 μέλη. Βασικοί στόχοι της η δημιουργία ενός καφέ – γκαλερί που θα χρησιμοποιείται ως έδρα του συνεταιρισμού, η προώθηση δραστηριοτήτων πολιτισμού, τέχνης και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, η κάλυψη διάφορων αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση) μέσω παροχών κοινής ωφέλειας και αξιοποίησης τοπικών προϊόντων, καθώς και ο εξωραϊσμός της περιοχής ώστε να αναδειχτεί με τον καλύτερο τρόπο το βυζαντινό μνημείο της Αχειροποιήτου.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της ΚοινΣΕπ, «τον συνεταιρισμό μας διακατέχει ο κοινωνικός και όχι ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας, στοιχεία που διακρίνονται στο θεωρημένο από το Υπουργείο Καταστατικό που διέπει τη λειτουργία του. Μέσω της συνεργασίας και της συλλογικής προσπάθειας στοχεύουμε στην καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας και την ενδυνάμωση της τοπικής συνοχής, της ανάπτυξης και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου ξανά στο «επίκεντρο»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης και των τοπικών μέσων ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την εκκλησία που επιλέγει τα τελευταία χρόνια ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος για να πραγματοποιήσει τις ρατσιστικές και ομοφοβικές του ολονυχτίες, ένα βράδυ πριν την έναρξη των εκδηλώσεων του Thessaloniki Pride.

Φαίνεται πως μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο ιερέας του Ναού, πάτερ Ιωσήφ, διατηρεί καλές σχέσεις με τον γνωστό εθνικιστή και ρατσιστή Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΛΑΕ Θεσσαλονίκης: «Ανήκεστος βλάβη» για τους κατοίκους του Κορδελιού – Ευόσμου η μίσθωση του πρ. Στρατοπέδου Ζιάκα

Αιματηροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα