se viome

Η Επιτροπή Κολωνίας στέλνει 700 υπογραφές στήριξης στην ΒΙΟΜΕ

Ψήφισμα αλληλεγγύης έστειλε η Επιτροπή Κολωνίας «Αλληλεγγύη με την Ελλάδα» στους συναδέλφους τους αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ στην Θεσσαλονίκη με 700 υπογραφές ανθρώπων που δηλώνουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων για την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και την δημοκρατική αυτοδιαχείρισης των εργαζομένων.

Σας αποστέλλουμε μία λίστα με περίπου 700 υπογραφές από τη Γερμανία, μερικές από την Αυστρία και την Ελβετία, κάτω από το δικό σας κείμενο στήριξης. Επισυνάπτουμε επίσης τις προσωπικές δηλώσεις αλληλεγγύης των Margarita Tsomou, Lucy Redler, Thies Gleiss, Tom Strohschneider, Dario Azzellini, Guenter Wallraff και Fabio de Masi. 

Αυτές οι υπογραφές εκφράζουν την αποφασιστικότητα μίας ευρείας ομάδας ανθρώπων στην Γερμανία να συνεχίσουν την αλληλεγγύη τους με τον αγώνα σας και στο μέλλον. 

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται διάφοροι βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, βουλευτές ομόσπονδων κρατιδίων και αντιπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς  επίσης στελέχη του κόμματος της “Αριστεράς” (Die Linke). Το κείμενο στήριξης έχει υπογράψει ένας μεγάλος αριθμός στελεχών του Ενιαίου Συνδικάτου Εργαζομένων στον Τομέα Υπηρεσιών “Ver.di“, στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου “IG-Metall“ και του Συνδικάτου των Εκπαιδευτικών “GEW“, αλλά και πολλά μέλη διαφόρων άλλων συνδικάτων. 

Η επιτροπή μας στην Κολωνία υποστηρίζει εδώ και 5 χρόνια τον αγώνα σας για την διατήρηση των θέσεων εργασίας σας. Δεν είστε μόνο ένα σύμβολο του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ και της Τρόικας / Quadriga. Έχετε οργανώσει δημοκρατικά την αυτοδιαχείριση των εργαζομένων, δεν έχετε προβεί σε διαφοροποίηση των μισθών και έχετε υιοθετήσει την εκ περιτροπής απασχόληση. Συμμετέχετε σε πολιτικές δραστηριότητες όπως στην υποστήριξη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και στην βοήθεια των προσφύγων. Είστε χώρος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η ΒΙΟΜΕ είναι μία σημαντική κατάκτηση και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει! 

Σας ευχόμαστε διαρκή επιτυχία, ειδικά για τις προσεχείς δικαστικές διαδικασίες τον Νοέμβριο / Δεκέμβριο. Θα συναντηθούμε και πάλι στην Θεσσαλονίκη και στην Κολωνία.

Οι προσωπικές δηλώσεις στήριξης

Ο συγγραφέας Dr. Gregor Kritidis από το Ιδρυμα Rosa Luxemburg Σαξονία-Άνχαλτ για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:

Αλληλεγγύη στη ΒΙΟΜΕ

Η παράδοση της συνδιαχείρισης των εργαζομένων και της εργατικής αυτοδιοίκησης είναι ελάχιστα θεμελιωμένη στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, παρά το μαζικό κύμα πτωχεύσεων από το 2010, οι ανακτήσεις επιχειρήσεων από το προσωπικό ήταν σπάνιες. Το εργοστάσιο οικοδομικών υλικών της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη, που από το 2011 είναι κατειλημμένο και σήμερα βρίσκεται υπό αυτοδιαχείριση παράγοντας και διαθέτοντας καθαριστικά προϊόντα, είναι μία από τις λίγες εξαιρέσεις. Η ΒΙΟΜΕ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς στην αυταρχική πολιτική διαχείριση της κρίσης της Ε.Ε. μπορεί να αντιταχτεί μια δημοκρατική εναλλακτική λύση – μία εναλλακτική λύση, η οποία λαμβάνει υπόψη της τόσο τα οικονομικά συμφέροντα των εργαζομένων όσο και των καταναλωτών και συγχρόνως εφαρμόζει στην πράξη την ιδέα της οικολογικής βιωσιμότητας. Η ΒΙΟΜΕ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο: Η ΒΙΟΜΕ αντιπροσωπεύει τη συγκεκριμένη ουτοπία μιας άλλης κοινωνίας, η οποία έχει ήδη γίνει ένας πραγματικός αγώνας για μια διαφορετική και κοινωνική τάξη πέρα από τον καπιταλισμό. Ας υποστηρίξουμε το παράδειγμα των συναδέλφων της ΒΙΟΜΕ στον αγώνα για μία άλλη εναλλακτική λύση και μάλιστα όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη!

Ο Δρ Γρηγόρης Κρητίδης
Ίδρυμα Rosa Luxemburg Σαξονία-Άνχαλτ

Ο κοινωνιολόγος, συγγραφέας και κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ Dario Azzellini για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:

Υποστηρίζω τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ διότι αυτοί αποτελούν παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους στον κόσμο. Έχουν αποτρέψει το κλείσιμο του εργοστασίου και την αποβιομηχανοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν έχουν μόνο σώσει θέσεις εργασίας, αλλά έχουν επίσης δείξει ένα δρόμο προς το μέλλον. Η ΒΙΟΜΕ λειτουργεί ολοκληρωτικά κάτω από εργατικό έλεγχο, η παραγωγή τους έχει μετατραπεί σε βιολογικά καθαριστικά και είδη προσωπικής φροντίδας, οι εργαζόμενοι έχουν δείξει αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους έχουν υποστηρίζει ενεργά, έχουν ανοίξει ένα παράρτημα του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, και υποστηρίζουν την ιδέα μιας εναλλακτικής, αυτεξούσιας κοινωνίας. Καμία έξωση στους συναδέλφους της ΒΙΟΜΕ. Το εργοστάσιο πρέπει να παραμείνει στα χέρια τους.

Dario Azzellini

Κοινωνιολόγος, συγγραφέας και κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ

O Fabio de Masi, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του κόμματος της DIE LINKE (ΑΡΙΣΤΕΡΑ) για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:

Η ΒΙΟΜΕ είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα παίρνουν τα πράγματα με θάρρος στα χέρια τους. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία των συναδέλφων που παράγουν βιολογικά καθαριστικά σε μία αναγνωρισμένη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση κοντά στη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, υποστηρίζω τη διατήρηση και λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου και ελπίζω ότι οι δικαστές και οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα αλλάξουν τελικά την στάση τους και η ΒΙΟΜΕ θα έχει μέλλον.

Fabio de Masi

Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κόμμα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (DIE LINKE)

Ο συγγραφέας Guenter Wallraff για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:

Τάσσομαι αλληλέγγυος με τους απασχολούμενους της ΒΙΟΜΕ, διότι αυτοί μας δίνουν ένα παράδειγμα για το σήμερα και το αύριο και διότι το κατόρθωμά τους πρέπει να προστατευτεί από την ετυμηγορία των αρτηριοσκληρωτικών δικαστών. Το εργοστάσιο ανήκει στους εργαζόμενους. Αυτοί κατάφεραν να το διασώσουν από την διάλυση και το ξεπούλημα. Και αυτοί πρέπει να το κρατήσουν.

Guenter Wallraff

Συγγραφέας

Η Lucy Redler και ο Thies Gleiss (Μέλη της προεδρίας του κόμματος της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ) για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:

Η ΒΙΟΜΕ είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα παίρνουν τα πράγματα με θάρρος στα χέρια τους. Ξεχωρίζει κατά τα άλλα από την θλιβερή εξέλιξη του πολιτικού ξεκινήματος στην Ελλάδα και της αντίστασης στην στραγγαλιστική πολιτική της Ε.Ε. Η ΒΙΟΜΕ δεν επιτρέπεται να ναυαγήσει! Μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία των συναδέλφων που παράγουν σε μία αναγνωρισμένη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση κοντά στην Θεσσαλονίκη βιολογικά καθαριστικά. Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις παγκοσμίως παρακολουθούν από κοντά το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ στην Ελλάδα. Υποστηρίζουμε λοιπόν τη συνέχιση της λειτουργίας του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου και ελπίζουμε ότι οι δικαστές και οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα προβούν τελικά στις δέουσες ενέργειες, ώστε η ΒΙΟΜΕ να έχει ένα μέλλον.

Lucy Redler και Thies Gleiss

Μέλη της προεδρίας του κόμματος της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Γερμανία

Η συγγραφέας, δημοσιογράφος Margarita Tsomou για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:

Η πρωτοβουλία του προσωπικού της ΒΙΟΜΕ για πολλά χρόνια τώρα μέσα σε κατάσταση κρίσης υπήρξε ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτοδιοίκησης και αλληλεγγύης πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Θα ήταν μοιραίο να καταστρέψουμε τη βιώσιμη και εύρυθμη παραγωγή απορρυπαντικών μαζί με το ολοκληρωμένο δίκτυο αλληλεγγύης με την επιβολή μιας αναγκαστικής εκποίησης του εργοστασίου.

Εύχομαι στους αγωνιζόμενους ανθρώπους καλή δυνάμη για την διατήρηση της πρωτοβουλίας τους. Διότι: οι ζωές των ανθρώπων που εξαρτιούνται από την ΒΙΟΜΕ ζυγίζουν περισσότερο από τα περουσιακά εισοδήματα ενός ατόμου.

Συγχατητήρια για την καλή δουλειά και καλή δύναμη!

Μαργαρίτα

Ο αρχισυντάκτης της αριστερής εφημερίδας “neues deutschland“ Tom Strohschneider για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:

Μια καμπάνια στήριξης της ΒΙΟΜΕ από τη Γερμανία

Η στράτευση του προσωπικού της ΒΙΟΜΕ στην περιφρούρηση και την λειτουργία του εργοστασίου, αποδεικνύει ότι η αντίσταση αξίζει τον κόπο και ότι η αυτοδιαχείριση λειτουργεί. Έτσι το εργοστάσιο ήταν και είναι για την αριστερά στην Γερμανία ένας μικρός αλλά σημαντικός φάρος ελπίδας – επιβεβαιώνει ότι εναλλακτικές λύσεις είναι δυνατές. Και αυτό μας δίνει θάρρος. Ειδικά σε περιόδους κατά τις οποίες η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οι αλληλέγγυες διέξοδοι από την πραγματικότητα της καπιταλιστικής κρίσης είναι ακόμα πιο αναγκαία, η ΒΙΟΜΕ χρειάζεται κάθε δυνατή υποστήριξη.

Tom Strohschneider

Αρχισυντάκτης της αριστερής ημερήσιας εφημερίδας “neues deutschland“ (Νέα Γερμανία)

 

Δείτε εδώ τις υπογραφές