in , ,

Η αναπνοή είναι δικαίωμα και το διεκδικούμε – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κορδελιό για την έντονη δυσοσμία

Η αναπνοή είναι δικαίωμα και το διεκδικούμε – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κορδελιό για την έντονη δυσοσμία

To μυστήριο με την δυσοσμία στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου παραμένει ανεξιχνίαστο, η ατμόσφαιρα αποπνικτική και οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καταδεικνύοντας ως αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης την αλόγιστη δράση των βιομηχανικών μονάδων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ αυτών και των ΕΛΠΕ. 

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Έχουν απευθυνθεί ήδη από το Σεπτέμβριο σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμο, Περιφέρεια, Συνήγορο του Πολίτη, Υπουργείο Περιβάλλοντος) από τους οποίους όμως λαμβάνουν μόνο υποσχέσεις και δηλώσεις αδυναμίας εντοπισμού της πηγής του προβλήματος.

Το πρωί της Πέμπτης οι κάτοικοι της περιοχής μετά από κάλεσμα της ανεξάρτητης κίνησης κατοίκων Κορδελιού – Ευόσμου «Η αναπνοή είναι δικαίωμα» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πρώην δημαρχείο Κορδελιού -Ευόσμου υπενθυμίζοντας ότι …η αναπνοή είναι δικαίωμα. 
 
«Το φαινόμενο της δυσοσμίας είναι καθημερινό και κάποιες φορές τόσο έντονο που δεν μπορείς να βγεις ούτε στο μπαλκόνι σου» τονίζει η Μαρία Σαμαρτζίδου – Βότση μέλος της ανεξάρτητης κίνησης κατοίκων Κορδελιού – Ευόσμου «Η αναπνοή είναι δικαίωμα» 
 
Σύμφωνα με την ίδια, καθημερινά παρατηρούνται προβλήματα τα οποία οξύνονται τις πιο ζεστές μέρες με οσμές που παραπέμπουν σε πετρέλαιο, εξάτμιση αυτοκινήτου, γκάζι, χημικές ενώσεις κλούβιου αυγού.  Ήδη από τον Σεπτέμβριο κάτοικοι αναφέρουν συμπτώματα όπως ενοχλήσεις στα μάτια και τσούξιμο στον λαιμό, πονοκεφάλους, τάσεις για εμετό, δυσφορία στο αναπνευστικό ενώ παράλληλα βλέπουν την κατάσταση να  εντείνεται τους τελευταίους μήνες με το φαινόμενο πλέον να παρατηρείται και στους όμορους δήμους. 
 
«Η κίνηση μας ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2016 με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αιτήματα στους αρμόδιους ζητώντας να ληφθούν μέτρα και να βρεθεί μια λύση με τη δυσοσμία. Έχουμε συλλέξει 3.022 υπογραφές που καταθέσαμε στον δήμο Κορδελιού, έχουμε συναντηθεί δύο φορές με τον δήμαρχο, μία φορά με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο, δύο φορές με την Περιφέρεια, με επιστήμονες του πανεπιστημίου, έχουμε αιτηθεί για ακρόαση από το γραφείο του πρωθυπουργού και μετά απ`όλα αυτά το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο τίποτα και πολλές υποσχέσεις» σημειώνει μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης. 
 
«Εγώ εργάζομαι στο 6ο διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο Ελευθέριου Κορδελιού-Ευόσμου και κάθε μέρα που παρκάρω το αμάξι μου στην περιοχή νοιώθω πόνο στο στομάχι, τσούξιμο στα μάτια και ξηρότητα στο στόμα. Στην αρχή νόμιζα ότι πρόκειται για κάποιο πρόβλημα του αμαξιού, τόσο έντονα ήταν τα συμπτώματα» αναφέρει από την πλευρά της η Ζωή Μαλιβίτση τονίζοντας τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται τα παιδιά καθώς προαυλίζονται σε τέτοιες συνθήκες ενώ, όπως προσθέτει «κάθε φορά που ανοίγουμε τα παράθυρα για να αεριστούν οι χώροι του σχολείου η δυσοσμία μεταφέρεται και εντός». 
 
Οι κάτοικοι στη συνάντηση τους με τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, έμαθαν για την σύμβαση στην οποία είχε προχωρήσει με την εταιρεία KartECO προκειμένου να κάνει μετρήσεις για συγκεκριμένες ουσίες. Η πρώτη μέτρηση η οποία, όπως επισημαίνει και η κα Σαμαρτζίδου-Βότση, πληρώθηκε από τα δημοτικά τέλη, έγινε τελικά, τα αποτελέσματα της οποίας κοινοποιήθηκαν στην συλλογικότητα της περιοχής. 
 
Να αναφερθεί ότι μιλώντας στο stokokkino.gr στις 29 Σεπτεμβρίου του 2016 ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, Βασίλης Τσακαλίδης για το μυστήριο της δυσοσμίας στην περιοχή είχε χαρακτηρίσει δικαιολογημένες  τις αντιδράσεις των κατοίκων, σημειώνοντας πως «δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία των παιδιών μας ή των δημοτών μας, για οποιονδήποτε» και υπογραμμίζοντας πως «οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
 
Ο ίδιος πάντως είχε και τότε εκφράσει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του σταθμού μέτρησης που υπάρχει στην περιοχή, οι τιμές των αέριων ρύπων είναι εντός των ορίων παραπέμποντας τις ευθύνες στην Περιφέρεια.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με  την κα Σαμαρτζίδου – Βότση, ο δήμος συνέχισε να γίνεται αποδέκτης σειράς παραπόνων από κατοίκους που ανέφεραν ενοχλήσεις από τη δυσοσμία και προχώρησε σε δεύτερη μέτρηση μέσω της εταιρείας KartECO τα αποτελέσματα της οποίας αρνείται όχι μόνο να τα παραδώσει  στην ανεξάρτητη κίνηση κατοίκων Κορδελιού – Ευόσμου – «Η αναπνοή είναι δικαίωμα» αλλά ούτε καν να τα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του δήμου. «Η άρνηση αυτή μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ίσως υποκρύπτει κάτι, γιατί αν ήταν όλα καθαρά θα τα κοινοποιούσαν στο διαδίκτυο» σχολιάζει σχετικά.
 
«Υποσχέσεις λάβαμε και από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμμελο ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι θα εκταμιευτούν 131.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την αναβάθμιση του σταθμού μετρήσεων στο Κορδελιό τον Απρίλιο, ο οποίος είναι πολύ παλιός ενώ επιπλέον είχε υποσχεθεί ότι θα τοποθετούνταν και νέα μηχανήματα για να μπορούν να εντοπιστούν επιπλέον ουσίες, πράγμα που επίσης δεν έγινε» συνεχίζει η κα Σαμαρτζίδου ενώ σχολιάζοντας την προγραμματική σύμβαση με το ΑΠΘ που προεξήγγειλε η Περιφέρεια  για τον προσδιορισμό των δύσοσμων ουσιών στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Δυτική Θεσσαλονίκη επεσήμανε την επιφύλαξη της σχετικά με το γεγονός ότι μια από τις εταιρείες που αποτελεί χορηγό του προγράμματος είναι τα ΕΛΠΕ.
 
«Αποτελεί ερώτημα για εμάς πως οι μετρήσεις θα είναι αντικειμενικές όταν ένας από τους χορηγούς του προγράμματος θα είναι ένας από τους πιθανούς ρυπαντές της περιοχής. Γιατί η Περιφέρεια δέχτηκε ως δώρο ένα μηχάνημα από μια εταιρεία που βρίσκεται στη λίστα των εν δυνάμει ρυπαντών και ποιος είναι ο λόγος στην συνέντευξη τύπου να υπάρχει εκπρόσωπος τους στο ίδιο τραπέζι» διερωτάται ακόμη  δηλώνοντας πως το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει και το Υπουργείο Υγείας καθώς ήδη από παλαιότερη επιδημιολογική έρευνα του ΑΠΘ προέκυπτε αύξηση των θανάτων από θρομβοεμβολικά νοσήματα (καρδιαγγειακά ισχαιμικά και εγκεφαλικά επεισόδια) στην Δυτική Θεσσαλονίκη και ειδικά στην βιομηχανική περιοχή. 
 
Το θέμα της δυσοσμίας έφτασε τον Ιανουάριο του 2017 και στον Συνήγορο του Πολίτη όπου στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται το πρόβλημα καθώς και ότι από το φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι η πολυπλοκότητα του θέματος έχει αναγνωριστεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με την αδυναμία εντοπισμού της φύσης και της πηγής των οσμών  και αναφέρονται μια σειρά δράσεων όπως: η ενεργοποίηση του ΚΕΠΠΕ της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις στην περιοχή, η συνεργασία με το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ για την εκπόνηση σχετικού προγράμματος εντοπισμού της πηγής των οσμών κ.α.

Από τότε, όμως, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη και η  Περιφέρεια σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου με τους αρμόδιους φορείς εξήγγειλε για ακόμη μια φορά την διενέργεια ερευνητικού προγράμματος 18μηνης διάρκειας με το ΑΠΘ και το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας το οποίο θα προχωρήσει σε  δειγματοληψίες από τρία σημεία στο Κορδελιό, καθώς και σε χημικές αναλύσεις , ώστε να προσδιοριστούν οι θειούχες χημικές ενώσεις, οι οποίες είναι γνωστές για την πρόκληση δυσοσμίας (μερκαπταμάνες, σουλφίδια, θειοφένια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες κτλ.).
 
Το κόστος του ερευνητικού προγράμματος είναι περίπου 80.000 ευρώ. Επιπλέον αποφασίστηκε η παροχή ειδικού τεχνικού εξοπλισμού στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, που δεν τον διέθετε μέχρι σήμερα, προκειμένου να είναι σε θέση να εντοπίσει τις ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία μετά από προμήθεια και χορηγία του ομίλου των ΕΛΠΕ.
 
“Οι προσπάθειες των τελευταίων οκτώ μηνών, από πλευράς της κίνησής μας, να πιέσουμε τους αρμόδιους φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και υπουργικό επίπεδο προς ανεύρεση άμεσης λύσης στο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης (δυσοσμίας), αντιμετωπίστηκαν με υποσχέσεις χωρίς, όμως, κανένα έως σήμερα πρακτικό αποτέλεσμα. Ακούσαμε για αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης ρύπων στο Κορδελιό, για προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΑΠΘ και ΠΚΜ, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει από τον Απρίλιο, που όμως ακόμη εκκρεμούν. Την ίδια στιγμή, οι χορηγίες των εν λόγω βιομηχανιών εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτές, τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και από την ΠΚΜ” τονίζει η ανεξάρτητη κίνηση “Η αναπνοή είναι δικαίωμα” στο κάλεσμά της καταγγέλλοντας την κωλυσιεργία των αρχών καθώς η υγεία και οι ζωές των κατοίκων βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μεγάλες μπίζνες με τους πρόσφυγες. Του Nicolas Autheman

Καταγγελίες για «ιερές» παρανομίες στα Μετέωρα