Γνωρίσαμε το σπίτι των παιδιών του Ξενώνα Ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο

Γνωρίσαμε το σπίτι των παιδιών του Ξενώνα Ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο

«Γνωρίστε το σπίτι μας» το σύνθημα της εκδήλωσης που έγινε στο ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου και είχε μεγάλη ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία, μετά και τη σοκαριστική ρατσιστική επίθεση με την απειλή όπλου που είχαν δεχθεί στις 9 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι και τα παιδιά του Ξενώνα της ΑΡΣΙΣ από πρώην Πρόεδρο του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Μια εκδήλωση με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων με την κοινωνία, την ανταλλαγή πληροφοριών για τους πολιτισμούς, τις γλώσσες και τις χώρες των σύγχρονων προσφύγων την οποία διοργάνωσαν οι υπεύθυνοι της ΑΡΣΙΣ που διαχειρίζονται τους Ξενώνες ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο.

Οικογένειες με παιδιά έφτασαν από νωρίς το πρωί στο χώρο της εκδήλωσης για να παίξουν μαζί με τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ξενώνα παιχνίδια από όλο τον κόσμο.

«Έχουμε παιχνίδια από όλο τον κόσμο. Τα παιδιά παίζουν όλα μαζί. Άλλωστε τα παιχνίδια είναι ίδια σε όλο τον κόσμο και το μόνο που αλλάζει είναι τα ονόματα τους ανά χώρα», μας λέει η εργαζόμενη της ΑΡΣΙΣ, Μαρία Ελευθεριάδου.

Στο χώρο βλέπουμε ένα περίπτερο που ενώνει τους πολιτισμούς των παιδιών που φιλοξενούνται στο Ξενώνα. Δίπλα και το περίπτερο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου.

«Από τη προσφυγιά του τότε, στη προσφυγιά του σήμερα», μας λέει η κ. Ελευθεριάδου.

Τη ρωτάω για την αντιμετωπίση της κοινωνίας μετά και την ρατσιστική επίθεση που δέχτηκαν και είχε σοκάρει τη κοινή γνώμη.

«Με αυτή την εκδήλωση δείχνουμε ότι η τοπική κοινωνία είναι πολύ πιο ανοιχτή», λέει και έχει δίκιο.

Την ώρα που πάω ο χώρος είναι γεμάτος από κόσμο και παιδιά που μόλις έχουν τελειώσει από τον παιδότοπο και περιμένουν να δοκιμάσουν γεύσεις από πολλές χώρες όπως το Μάλι, το Αφγανιστάν, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Πίσω από τους πάγκους με τα πιάτα από κάθε χώρα, υπάρχει μια περιγραφή με τα βασικά στοιχεία της χώρας καθώς και μερικές βασικές λέξεις στη κάθε γλώσσα.

Πλησιάζω τον πάγκο του Μαλί και βλέπω μία μεγάλη κατσαρόλα. «Είναι Μάφι», μου λένε. Είναι μια κατσαρόλα με κρέας, πιπεριές και σάλτσα ντομάτας. Σερβίρεται με ρύζι και είναι νοστιμότατο.

 «Έχουμε γεύσεις από όλες τις χώρες των παιδιών που φιλοξενούνται στον ξενώνα», λέει η κ. Ελευθεριάδου.

Σήμερα η ΑΡΣΙΣ φιλοξενεί συνολικά 50 παιδιά εκ των οποίων τα 30 φιλοξενούνται στο Ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων και τα 20 στο Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων.

Μπορεί η καταγωγή τους να διαφέρει, όπως και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους αλλά τα περισσότερα παιδιά στον Ξενώνα είναι από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Μάλι και το Πακιστάν, χώρες σε κρίση. Αυτά τα παιδιά διαφεύγουν από άσχημες καταστάσεις με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Μόλις φτάνουν στην Ελλάδα, συνήθως συλλαμβάνονται από την αστυνομία και κρατούνται σε κέντρα κράτησης για μια περίοδο από έναν έως δώδεκα μήνες. Σε αυτά τα κέντρα, τα παιδιά κρατούνται μαζί με ενήλικες, κάτι που απαγορεύεται και από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μετά την κράτησή τους, οδηγούνται από την αστυνομία σε κέντρα φιλοξενίας για ανηλίκους, όπως αυτό στο Ωραιόκαστρο.

Πολλές φορές τα παιδιά είναι τυχερά και επανασυνδέονται με τις οικογένειές τους. Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ έγινε και το σπίτι του 8χρονου Χουσεϊν και του 6χρονου Σατζάτ που από το Αφγανιστάν έφτασαν στην Ελλάδα, έχασαν την μητέρα τους και έμειναν στο Ξενώνα για 1,5χρόνο, όταν η μαμά τους εντοπίστηκε στη Σουηδία και έπειτα από μια χρονοβόρα διαδικασία, τελικά βρέθηκαν μαζί της σε μία οικογενειακή επανένωση από τις πολλές που οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ, όπως λένε, είχαν την τιμή και τύχη να μοιραστούν με τις οικογένειες των προσφύγων.

Τόσο για αυτές τις περιπτώσεις όσο και για εκείνα τα παιδιά που δεν είναι τυχερά οι δομές φιλοξενίας και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και θα γίνει ακόμα σημαντικότερος με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης το επόμενο διάστημα και θα επωμιστούν ένα μεγάλος βάρος.

Η λειτουργία του ξενώνα στο Ωραιόκαστρο βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς της περιοχής προσφέρουν είδη άμεσης ανάγκης, εθελοντική εργασία και γενικότερα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την ένταξη και να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νεαρών προσφύγων.

«Όσο πιο μεγάλη είναι η αγκαλιά της τοπικής κοινωνίας τόσο πιο μεγάλη είναι και η στήριξη για τα παιδιά», λέει η Μαρία Ελευθεριάδου.

Όσοι και όσες επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία και ειδικότερα μαθήματα ελληνικής και ξένης γλώσσας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, εικαστικών τεχνών, οργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και επισκέψεων στην πόλη, μεταφράσεις, νομική βοήθεια κλπ, είδη άμεσης ανάγκης όπως τρόφιμα και είδη ένδυσης και υπόδησης, υλικά καθαριότητας και προσωπικής χρήσης.

Κατερίνα Μπακιρτζή

INFO

Ξενώνας ασυνόδευτων ανηλίκων

Ο ξενώνας δημιουργήθηκε το 2009 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Τα κτήρια και τους χώρους φιλοξενίας διέθεσε στην ΑΡΣΙΣ το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  Η λειτουργία του ξενώνα συνδέεται με το δίκτυο δράσεων και παραπομπών που έχει οργανώσει η ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη για την ολοκληρωμένη υποστήριξη ασυνόδευτων αλλοδαπών ανηλίκων. Συνεργάτες της ΑΡΣΙΣ συναντούν τους ασυνόδευτους ανηλίκους στους χώρους κράτησης των αστυνομικών Διευθύνσεων Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με τις αστυνομικές Διευθύνσεις άλλων περιφερειακών πόλεων επιλαμβάνονται όλων των διαδικασιών και νόμιμων ενεργειών προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των νέων, όπως προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις και την ελληνική νομοθεσία. Στόχος είναι η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών που θεωρούνται απαραίτητες για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση τους και η δημιουργία ευνο’ι΄κών όρων για την προσαρμογή και ένταξη στην ελληνική πραγματικότητα με στόχο την αυτονομία.

Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων σε κίνδυνο

Ο Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» λειτουργεί στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης από το 2007 με τη συνεργασία της ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Πρόκειται για ένα ξενώνα βραχείας φιλοξενίας ανηλίκων και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, παράνομης εμπορίας και διακίνησης, παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω οικογενειακών ή κοινωνικών- οικονομικών συνθηκών. Φιλοξενεί αγόρια ηλικίας 5 έως 12 ετών και κορίτσια ηλικίας 5 έως 18 ετών. Στελεχώνεται από κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο, παιδαγωγό, κοινωνικούς φροντιστές και υποστηρίζεται από ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών. Όλα τα παιδιά εισάγονται με εντολή ή διάταξη Εισαγγελέα και κατόπιν διενέργειας προληπτικού ιατρικού ελέγχου. Τα παιδιά παραμένουν για χρονικό διάστημα από 6 μήνες έως 1 έτος και είτε επιστρέφουν στο οικογενειακό περιβάλλον αν βελτιωθεί η κατάσταση, ή αναζητούνται ανάδοχες οικογένειες, ή μεταφέρονται σε κατάλληλο χώρο διαμονής, όπου υπάρχει η δυνατότητα μακρόχρονης παραμονής.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοφανής ρατσιστική επίθεση, με την απειλή όπλου, σε ξενώνα προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ο πιστολέρο του Ωραιοκάστρου

Καταδικάστηκε ο πιστολέρο του Ωραιοκάστρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υπερρεαλισμός και ζωγραφική. Της Άννας Φρέις

«Αριστοκράτες του εγκλήματος» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3