Γιατί πρέπει όλοι και όλες να πάμε στο 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Τις τελευταίες εβδομάδες η Θεσσαλονίκη βιώνει δύσκολες στιγμές, και κάθε δημοκρατικά ευαίσθητος πολίτης αισθάνεται καθημερινά το λιγότερο άβολα. Οι συγκεντρώσεις για το λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα φαίνεται πως άνοιξαν τους «ασκούς του Αιόλου».

Γράφει ο Ιάσων Μπάντιος

Οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες τραμπούκων, που λειτουργούν συντεταγμένα, άδραξαν την ευκαιρία και βγήκαν ξανά από τα λαγούμια τους. Η βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, μετά την βεβήλωση του την ημέρα του συλλαλητηρίου στα τέλη Ιανουαρίου, είναι ενδεικτικό γεγονός. Τα περιστατικά βίαιης επίθεσης σε καθέναν και καθεμία με διαφορετική άποψη, καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό πληθαίνουν. Ο τραμπουκισμός, ο ξυλοδαρμός και η βία προς καθέναν και καθεμία που διαφωνεί με την «καθαρότητα» τους είναι σύμφωνα με αυτούς η απάντηση για τον «εχθρό του έθνους και της Μακεδονίας».

Τις δύσκολες αυτές ημέρες στην πόλη της Θεσσαλονίκης το τριήμερο αυτό (29, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου) θα λάβει χώρα στον κήπο των εποχών, στην νέα παραλία, το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Μια γιορτή αλληλεγγύης, συντροφικότητας και αντιφασισμού στο κέντρο της πόλης.

Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ, που στήνεται από το μεράκι λίγων δεκάδων ανθρώπων εδώ και 21 χρόνια, φιλοξενεί πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλα τα προοδευτικά κινήματα, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς συμμετάσχουν, συζητούν και συνδιαμορφώνουν για τρείς μέρες.

Φέτος το πολιτικό κλίμα των ημερών, που ζέχνει φασισμό, θέτει επιτακτικά την ανάγκη όλοι και όλες, οι δημοκρατικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης, να επισκεφθούν και να στηρίξουν το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό.

Οφείλουμε όλοι και όλες να δυναμώσουμε την φωνή της αλληλεγγύης, του αντιρατσισμού και του αντιφασισμού, ως την μόνη συλλογική απάντηση στις φασιστικές εγκληματικές ομάδες που επιχειρούν «να σηκώσουν κεφάλι». Να αποδείξουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια ανοιχτή πλουραλιστική και δημοκρατική πόλη που δεν τους χωράει.

Ραντεβού στον κήπο των εποχών, στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

 

Διαβάστε σχετικά: 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Ενάντια στον πόλεμο των λίγων, για την ειρήνη των πολλών