in

Γαλλία: Στους δρόμους κατά του αντεργατικού «πακέτου Μακρόν»

Γαλλία: Στους δρόμους κατά του αντεργατικού «πακέτου Μακρόν»

Αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη δημόσια πρόκληση βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς σήμερα πλήθος εργαζομένων αναμένεται να συμμετάσχει στις εθνικές διαδηλώσεις ενάντια στην πολυσυζητημένη εργατική μεταρρύθμιση.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με εξέχον το συνδικάτο CGT διαμαρτύρονται για τις προβλεπόμενες αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα, που συμπεριλαμβάνονται στος φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις νομοσχέδιο.

Κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη απηύθνε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής της CGT, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν «κοινωνικό πραξικόπημα» και προειδοποίησε ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια εντείνεται.

Παρότι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Γαλλίας, η CFDT, υποδέχθηκε τα μέτρα του Μακρόν με «βαθιά απογοήτευση», ανέφερε ότι δεν θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση του CGT.

Το ίδιο αποφάσισε και το συνδικάτο Force Ouvrière (FO), το οποίο συμπαρατάσσεται συχνά με το CGT, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του με μερίδα στελεχών του να ξεκαθαρίζει πως θα κατέβει στις διαδηλώσεις.

«Πήραμε μέρος στις κινητοποιήσεις εναντίον του νόμου Ελ Χομρί. Αυτά τα μέτρα είναι ο νόμος Ελ Χομρί συν συν», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του FO. «Δεν μπορούμε να δεχόμαστε κάτι στο οποίο εναντιωνόμασταν πριν από έναν χρόνο», πρόσθεσε.

Το πακέτο προβλέπει την «απλοποίηση» του πλαισίου των απολύσεων, τον ορισμό ανώτατου ορίου στις αποζημιώσεις για απόλυση, καθώς και τη μείωση των χρονικών ορίων για δικαστικές προσφυγές από τους εργαζομένους.

Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε τα παραπάνω μέτρα τον περασμένο μήνα και  επιδιώκει να τα υιοθετήσει στις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό.

Επιμένει για τους «λουφαδόρους»

«Είμαι απόλυτα αποφασισμένος και δεν θα υποχωρήσω μπροστά στους λουφαδόρους, τους κυνικούς, τους σκληροπυρηνικούς», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε επιχειρηματίες την Παρασκευή, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Μαρτινέζ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» αυτή τη δήλωση, ενώ όταν ο Μακρόν ρωτήθηκε χθες εάν μετανιώνει για τη λέξη που χρησιμοποίησε επέμεινε στη θέση του. «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν λέμε τα πράγματα όπως είναι», είπε.

Τα δικαιώματα των Γάλλων εργαζομένων προστατεύονται εδώ και δεκαετίες από μια ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι ο κώδικας αποθάρρυνε τις επενδύσεις, επιβράδυνε την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για δεκαετίες, κυβερνήσεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς προσπαθούσαν να αναμορφώσουν τον εργασιακό κώδικα των 3.000 σελίδων, αλλά αναγκάζονταν να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους όταν βρίσκονταν αντιμέτωπες με μαζικές διαδηλώσεις.

Θυμίζουμε ότι ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας του τέως προέδρου Φρανσουά Ολάντ, η προσπάθεια του οποίου να αλλάξει τη νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις με τον νόμο Ελ Χομρί οδήγησε σε διαδηλώσεις που κράτησαν εβδομάδες και πυροδότησαν εσωκομματική εξέγερση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπρουνό Λεμέρ, ισχυρίστηκε μιλώντας στην εφημερίδα Les Echos ότι οι ψηφοφόροι «επέλεξαν τον Μακρόν για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που η Γαλλία απέφευγε επί 30 χρόνια».

Τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις παρακολουθεί στενά το Βερολίνο, καθώς η σημαντική δοκιμασία του Μακρόν να αναμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. θεωρείται προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γερμανία: Αγκάθια στην κοινωνική ένταξη των προσφύγων

H Eιρήνη είναι ο Δρόμος – GreenWave Festival 2017