in

Φάκελος ΑΕΠΙ: «Ασμα 450+» σε θέση μάχης

Φάκελος ΑΕΠΙ: «Ασμα 450+» σε θέση μάχης

Σε θέση μάχης μπήκε κατευθείαν με τη σύστασή του το καινούργιο σωματείο Ελλήνων δημιουργών «Ασμα 450+». Οι καιροί ου μενετοί. Θέση μάχης τόσο απέναντι στην ιδιοκτησία τής ΑΕΠΙ όσο και απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση εφόσον αυτό χρειαστεί. «Τότε το Ασμα θα γίνει άσμα επικό» όπως εύστοχα δήλωσε χθες στην παρθενική τους συνέντευξη Τύπου ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος για την Εφημερίδα των Συντακτών

»Το σωματείο θα εναντιωθεί στην κυβέρνηση, αν η τελευταία προσπαθήσει να αιχμαλωτίσει τους καλλιτέχνες με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Να τους αιχμαλωτίσει με καμία περίεργη διάταξη που, αντί για τη είσοδο επιτρόπου στην ΑΕΠΙ προκειμένου να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία, θα ορίζει συνδιοίκηση με την οικογένεια Ξανθοπούλου που ώς τώρα, όπως είπε πιο μετά ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, «δεν διαχειρίζεται τα δικαιώματά μας, αλλά τα λυμαίνεται».

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πάρα πολλοί δημιουργοί (συνθέτες και στιχουργοί), περισσότεροι από 450 ήδη, αποφάσισαν να συστήσουν ένα καινούργιο σωματείο ώστε να διεκδικήσουν τα πνευματικά και γενικότερα τα δικαιώματά τους. Συμβολικό μπροστάρη έχρισαν τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Η κατάσταση με την ΑΕΠΙ είναι γνωστή, οι ιδιοκτήτες της ελέγχονται για έξι-επτά κακουργήματα, ενώ το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν καταπέλτης. Οι δημιουργοί πρέπει να έχουν χάσει άπειρα χρήματα, ενώ η οικογένεια Ξανθοπούλου που διαχειρίζεται εδώ και δεκαετίες τα δικαιώματά τους πλούτισε σε εξωφρενικό βαθμό.

Στο «Ασμα 450+» είναι ανένδοτοι: ή θα μπει επίτροπος στην ΑΕΠΙ ή θα ακολουθήσει χαλασμός. «Οι μέρες της οικογένειας Ξανθοπούλου στην ΑΕΠΙ έχουν τελειώσει διά παντός και ευθύνονται οι ίδιοι γι’ αυτό», τόνισε ο Αντώνης Πλέσσας.

Κι εκτός από τον επίτροπο ζητούν από την πολιτεία να προχωρήσει σε ενδελεχή διαχειριστικό έλεγχο στην ΑΕΠΙ και να την αναγκάσει να ακολουθήσει την κοινοτική οδηγία ορίζοντας εποπτικό συμβούλιο αποτελούμενο από τους ίδιους τους δημιουργούς. Ηδη κάποιοι (Ξαρχάκος, Γιώργος Χατζιδάκις κ.ά.) έχουν καταθέσει μήνυση εναντίον της οικογένειας Ξανθοπούλου, ενώ το «Ασμα 450+» θα προχωρήσει σε παράσταση πολιτικής αγωγής στην προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα. Επίσης θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των μελών του Δ.Σ. της ΑΕΠΙ. Ως γνωστόν είναι μπλοκαρισμένοι και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της οικογένειας Ξανθοπούλου.

Συνθέτες και στιχουργοί ζητούν να μπει επίτροπος στην ΑΕΠΙ και διεκδικούν τη δίκαιη διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων τους | EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Οι δημιουργοί από το «Ασμα 450+» θεωρούν πως την καλύτερη δουλειά στο θέμα της ΑΕΠΙ την έκανε ως υπουργός Πολιτισμού ο Νίκος Ξυδάκης, ενώ ο επόμενος που τον διαδέχτηκε στο υπουργείο, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ξεκίνησε καλά και τελείωσε άσχημα. «Τραγικό πρόσωπο ο Μπαλτάς», είπε ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, «πήρε τα εύγε μας στην αρχή, αλλά φέρει την ευθύνη για τη συνέχεια».

Αναφέρεται στην αρχική κατάθεση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα, την απόσυρσή του κατόπιν, και την επαναφορά του στη Βουλή μήνες αργότερα, εντελώς αλλαγμένου ωστόσο και με διάφορες φωτογραφικές διατάξεις υπέρ ΑΕΠΙ. Η νέα υπουργός Λυδία Κονιόρδου διαβεβαιώνει τον κόσμο πως έχουν εξαλειφθεί οι περίεργες διατάξεις, αλλά όταν οι καλλιτέχνες τής ζητούν να τους το δείξει (το Ν/Σ) αυτή αρνείται δημιουργώντας εύλογες υποψίες.

Οι δημιουργοί κατηγορούν την ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές που συμμετέχουν σε αυτή για ύποπτα παιχνίδια και παραπλάνηση όχι μόνο των υπουργών Πολιτισμού αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιάννης Γλέζος, μάλιστα, πρόεδρος της Αυτοδιαχείρισης, που γρήγορα αντιλήφθηκε τι εστί Ξανθόπουλος και ΑΕΠΙ και αποχώρησε εγκαίρως, συσχέτισε τους συγκεκριμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με μερίδα καλλιτεχνών.

Σημειώστε πως ανάμεσα στους δημιουργούς έχουν δημιουργηθεί κάποια στρατόπεδα, όχι αντίστοιχου μεγέθους μεταξύ τους. Το «Ασμα 450+» είναι σίγουρα το πιο πολυπληθές, κάτι που μπορούσε εύκολα να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε, χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Αν έπεφτε… βόμβα στο Passport όπου έγινε η σύναξη, θα χάναμε μεμιάς μεγάλο μέρος του ελληνικού τραγουδιού.

Ενδεικτικά μερικά ονόματα: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμητρα Γαλάνη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Παύλος Παυλίδης, Νότης Μαυρουδής, Αφροδίτη Μάνου, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Νταλάρας, Αναστασία Μουτσάτσου, Παντελής Θαλασσινός, Γιώργος Χατζιδάκις, Παρασκευάς Καρασούλος κ.ά.

Φωτογραφία:  EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Έκλεισε» η πώληση του Λιμανιού: Το σχήμα DIEP- CMA CGM – Σαββίδη πλειοδότης για το 67% του ΟΛΘ

Τρόμος στον δρόμο για τον Ασπρόπυργο