«Εσύ τι φορούσες;»: Δεν φταίνε τα ρούχα, φταίει ο βιαστής

«Εσύ τι φορούσες;». Μια συνηθισμένη ερώτηση με την οποία έρχονται συχνά αντιμέτωπες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού. Και μια ερώτηση που έμμεσα μεταφέρει την «ευθύνη» για το έγκλημα στο θύμα. Ηχηρή απάντηση σε αυτό το βασικό συστατικό της κουλτούρας του βιασμού επιχειρεί να δώσει μία έκθεση του πανεπιστημίου του Κάνσας με αναπαραστάσεις για το τι φορούσε κάθε θύμα τη στιγμή της επίθεσης.

Η έκθεση με τίτλο «Τι φορούσατε;» περιλαμβάνει 18 ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης και αναπαραστάσεις για το τι φορούσε κάθε θύμα τη στιγμή της επίθεσης. Τα ρούχα της έκθεσης περιλαμβάνουν ένα μπικίνι, ένα κίτρινο παιδικό πουκάμισο, ένα στενό κόκκινο φόρεμα, ένα απλό μπλουζάκι, ένα τζιν και πολλά άλλα ρούχα. Δεν πρόκειται βέβαια για τα πραγματικά ρούχα των θυμάτων, αλλά για ρούχα που προέρχονται από δωρεές φοιτητών και καθηγητών του πανεπιστημίου και ταιριάζουν στις περιγραφές τω θυμάτων.

Παρουσιάζεται από το 2013 σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο του Άρκανσας και το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, και τις 14 Σεπτεμβρίου το Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Η πρωτοβουλία πήρε σάρκα και οστά το 2013 από τον Jen Brockman, διευθυντή του Κέντρου Πρόληψης και Εκπαίδευσης Σεξουαλικής Προσβολής του πανεπιστημίου του Κάνσας και από την Mary A. Wyandt-Hiebert, η οποία επιβλέπει όλες τις πρωτοβουλίες προγραμματισμού στο κέντρο εκπαίδευσης βιασμών του πανεπιστημίου του Αρκάνσας. 

«Θέλουμε ο κόσμος να δει τον εαυτό του σε αυτές τις περιγραφές, σε αυτά τα ρούχα, σε αυτήν την έκθεση», τόνισε ο Brockman μιλώντας στη Chicago Tribune. «Ελπίζουμε ότι οι φοιτητές θα καταλάβουν ότι οι άποψη που προβάλεται, ότι δηλαδή φταίνε τα ρούχα κάποιου ή κάποιας για τον βιασμό, είναι λάθος».

Η αποδοχή της έκθεσης από του6ς φοιτητές είναι εξαιρετικά θετική, προσθέτει ο Brockman. «Είχαμε πολλά θύματα να κοιτούν τα ρούχα τους στους τοίχους και να καταλαβαίνουν ότι δεν ήταν δικό τους το λάθος. Είχαμε φοιτητές να μας λένε ότι δεν είχαν σκεφτεί ποτέ αυτή την οπτική. Είχα επισκέπτες να παραδέχονται ότι έχουν απευθύνει το ερώτημα "τι φορούσες", αλλά να προσθέτουν ότι δεν το έθεταν κακοπροαίρετα και τώρα να ανγνωρίζουν το λάθος τους»

«Δεν είναι τα ρούχα που προκαλούν σεξουαλική βία, αλλά το άτομο που προκαλεί τη βλάβη. Ξέρουμε ότι είναι μια στιγμή ανακούφισης για τα θύματα και μία στιγμή ενημέρωσης της κοινωνίας για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό είναι και το πραγματικό κίνητρο πίσω από το έργο», αναφέρει επίσης, σε συνέντευξη του στη Huffington Post.

Πηγή: thepressproject.gr