in

Ερωτήματα για επιχειρήσεις αποτροπής από τουρκικό βίντεο

Ερωτήματα για επιχειρήσεις αποτροπής από τουρκικό βίντεο

Βίντεο με τίτλο «Το ελληνικό Λιμενικό τούς άφησε να πεθάνουν – τους έσωσαν Τούρκοι ψαράδες», που δημοσιοποίησε χτες το τουρκικό πρακτορείο Dogan Haber και αναπαρήγαγαν τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ, δείχνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επιχείρηση αποτροπής προσφύγων στα ανοιχτά της Σμύρνης από σκάφος που φέρει το χαρακτηριστικό σήμα με τις λοξές ρίγες του ελληνικού Λιμενικού.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου, το βίντεο, διάρκειας 6 λεπτών και 52 δευτερολέπτων, το τράβηξαν Τούρκοι ψαράδες στα ανοιχτά του λιμανιού Καραμπουρούν.

Η κάμερα δείχνει σκάφος στραμμένο σε φουσκωτό στο οποίο επιβαίνουν 58 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Στη συνέχεια, το σκάφος του ελληνικού Ναυτικού εμφανίζεται να απομακρύνεται με μεγάλη ταχύτητα από το φουσκωτό, ενώ οι Τούρκοι ψαράδες πλησιάζουν τους πρόσφυγες και βρίσκουν άλλους ριγμένους στη θάλασσα να προσπαθούν να κολυμπήσουν και άλλους πάνω στο φουσκωτό που χάνει αέρα.

Ακούγονται ουρλιαχτά παιδιών και οι φωνές των ψαράδων που προσπαθούν να ανεβάσουν στο σκάφος τους τις γυναίκες και τα παιδιά, ενώ ειδοποιούν το τουρκικό Λιμενικό για να σώσει τους άντρες.

Το βίντεο βάζει πολύ σοβαρά ερωτήματα, τα οποία καλείται να απαντήσει το ελληνικό Λιμενικό:

►Το σκάφος που απεικονίζεται ανήκει πράγματι στο ελληνικό Λιμενικό;

►Ποια ήταν η αποστολή του στο σημείο όπου εμφανίζεται;

►Γιατί απομακρύνεται από πρόσφυγες που βρίσκονται στη θάλασσα, τη στιγμή που είναι διεθνής υποχρέωσή του να προβαίνει σε διάσωση, ακόμα και αν οι πρόσφυγες σε κίνδυνο βρίσκονται σε ύδατα άλλου κράτους;

Καταγγελίες-μαρτυρίες

Το βίντεο ανέβηκε ύστερα από τη δημοσιοποίηση σειράς καταγγελιών για επιχειρήσεις αποτροπής του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες.

Οπως έγραφε η «Εφ.Συν.» (12/8/2015), η γερμανική οργάνωση «Παρατηρητήριο της Μεσογείου», όπως και άλλες οργανώσεις, έχουν καταγράψει τηλεφωνήματα προσφύγων, στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο, τη στιγμή που βρίσκονταν σε κίνδυνο έξω από τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο.

Στις 11 Αυγούστου το τουρκικό Λιμενικό διέσωσε 330 πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους ισχυρίστηκαν πως έπεσαν θύμα επιχείρησης αποτροπής από ελληνικά σκάφη. Χωριστές μαρτυρίες θυμάτων ή φίλων τους για επιχειρήσεις αποτροπής έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.».

Οι μαρτυρίες συγκλίνουν πως σκάφη προερχόμενα από την Ελλάδα (στις περισσότερες περιπτώσεις κατονομάζεται το ελληνικό Λιμενικό), επανδρωμένα με ομάδες κουκουλοφόρων, πλησιάζουν τα φουσκωτά των προσφύγων, αφαιρούν τις μηχανές και τα καύσιμα και στη συνέχεια τρυπούν τα φουσκωτά και αφήνουν τους πρόσφυγες μέσα στη θάλασσα, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν σωσίβια.

Σε όλα τα περιστατικά έχουν διαπιστωθεί οι επιχειρήσεις διάσωσης από το τουρκικό Λιμενικό, (σε κάποιες περιπτώσεις και από το ελληνικό Λιμενικό, από άλλη προφανώς μονάδα από αυτή που κατηγορείται για επιχείρηση αποτροπής), γεγονός που σημαίνει ότι τα περιστατικά αποτροπής είναι αληθή, ακόμα και αν δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα η ταυτότητα των δραστών.

Πάγια διάψευση

Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να επικοινωνήσει χτες με το Λιμενικό και με το υπουργείο Ναυτιλίας, χωρίς επιτυχία.

Κατά πάγια τακτική του, το Λιμενικό αρνείται ότι γίνονται βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή αποτροπής, όπως το αρνούνταν ακόμα και όταν δεκάδες μαρτυρίες είχαν καταγραφεί σε εκθέσεις διεθνών οργανώσεων.

Μετά τον Ιανουάριο, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαγγέλλοντας πολιτική συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο (απαγορεύει επιχειρήσεις επαναπροώθησης και αποτροπής στη θάλασσα, καθώς βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων και στερούν από τους πρόσφυγες το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο), παρόμοιες καταγγελίες ήταν σπάνιες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδ. Δρίτσας έχει δηλώσει στην «Εφ.Συν.» ότι παραμένει σε ισχύ η πολιτική της κυβέρνησης, πως έρευνα του Λιμενικού δεν έχει επιβεβαιώσει τις καταγγελίες και πως ορισμένα περιστατικά έχουν συμβεί σε τουρκικά ύδατα, όπου δεν έχει δικαιοδοσία έρευνας το ελληνικό Λιμενικό.

Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών και της συχνότητας με την οποία εμφανίζονται, είναι αναγκαίο να γίνει εξονυχιστική έρευνα, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, που δεν θα αφήνει σκιά αμφιβολίας για τη συμμετοχή του ελληνικού Λιμενικού.

Η έρευνα πρέπει να είναι διαφανής και τα αποτελέσματα να δημοσιοποιηθούν.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Δεν θέλουμε να μείνουμε Ελλάδα». Ευτυχώς; Του Πέτρου Κατσάκου

58ο Φεστιβάλ Φιλίππων: Το «Νερό» στην Παλιά Μουσική