Εργαζόμενοι στα βρετανικά McDonalds απεργούν για πρώτη φορά

H πρώτη απεργία εργαζομένων στα McDonald’s λαμβάνει χώρα σήμερα, με τους εργαζόμενους σε δύο καταστήματα της αλυσίδας να διαμαρτύρονται για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας τους.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την απεργία στηρίζει το συνδικάτο του τομέα της εστίασης της Βρετανίας, το Bakers, Food and Allied Workers Union (BFAWU), και αφορά δύο εστιατόρια McDonald's στο Κέμπριτζ και το Κρέιφορντ. Περίπου 40 εργαζόμενοι συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση και αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Ουέστμινστερ, μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι εργαζόμενοι ζητούν μισθό τουλάχιστον 10 λίρες την ώρα και περισσότερη ασφάλεια αναφορικά με τις ώρες εργασίας. Διαμαρτύρονται για τους πολύ χαμηλούς μισθούς τους και τις κακές συνθήκες εργασίας τους, καθώς έχουν προσληφθεί με συμβόλαια μηδενικών ωρών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι εξασφαλισμένο κάποιο ωράριο, αλλά ούτε και συγκεκριμένος μισθός.

«Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι σε αλυσίδες fast food, όπως η McDonald’s, αναγκάζονται να υποστούν κακές συνθήκες εργασίας, δραστικές μειώσεις στον αριθμό ωρών εργασίας καθώς και παρενοχλήσεις στον χώρο εργασίας τους», καταγγέλλει ο πρόεδρος του BFAWU Ίαν Χόντσον.

Από την πλευρά της η McDonald’ s απάντησε ότι η απεργία αφορά μόλις 14 άτομα και ότι έχει σχέση με τις πρόσφατες προτάσεις της για νέα συμβόλαια. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι οι εργαζόμενοί της πλέον μπορούν να επιλέγουν μεταξύ ενός ευέλικτου συμβολαίου, κάτι που προτίμησε η πλειονότητα των εργαζόμενων, ή ενός σταθερού συμβολαίου που ορίζει κατώτατο όριο εγγυημένων ωρών εργασίας.

Η απεργία των εργαζομένων των McDonalds υποστηρίζεται και από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος σε δήλωση του τόνισε ότι «το κόμμα μας προσφέρει υποστήριξη και αλληλεγγύη στους γενναίους εργαζόμενους των McDonalds που σήμερα γράφουν ιστορία, αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματα τνω εργαζομών στην πρώτη απεργία στα McDonalds του Ηνωμένου Βασιλείου».