Επίθεση με «σκουλήκι» στο Ιράν

Την προσβολή των υπολογιστών του προσωπικού της στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέχρ από το κακόβουλο «σκουλήκι» Stuxnet επιβεβαίωσε το Ιράν, υποστηρίζοντας, πάντως, ότι δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές. Το «σκουλήκι», που μεταδίδεται μέσω δικτύων, φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για να πλήττει λογισμικό της Ζίμενς, ενώ εντοπίστηκε και σε διευθύνσεις Ι.Ρ. σε Ινδία, Πακιστάν, Ινδονησία και ΗΠΑ.

Το ποσοστό των υπολογιστών που προσβλήθηκαν από το σκουλήκι είναι μεγάλο στο Ιράν -σε 60% του συνόλου το υπολογίζει η Symantec- και το υπόλοιπο είναι στις υπόλοιπες χώρες. Οι Ιρανοί μιλούν για «ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον τους», πράγμα που δεν μπορούν εύκολα να διαψεύσουν όσοι ειδικοί μελέτησαν το κακόβουλο λογισμικό. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται η γνώση, ο χρόνος και τα χρήματα ενός κράτους για να δημιουργηθεί αυτό το σύστημα. Πηγές που μίλησαν στον «Γκάρντιαν» δεν απέκλεισαν να είναι έργο Ισραηλινών χάκερ, ενώ οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» γράφουν ότι είναι λογικό οι Ιρανοί να υποπτεύονται πως είναι ψηλά στη λίστα των στόχων. Θυμίζουν, μάλιστα, ότι από το 2009 ο Τζορτζ Μπους είχε ενθαρρύνει μέτρα για την υπονόμευση των ηλεκτρονικών και πληροφορικών συστημάτων που εξυπηρετούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το πρόγραμμα, «ένα από τα πλέον απόρρητα των ΗΠΑ», λέει η ίδια πηγή, πήρε νέους πιο γρήγορους ρυθμούς κατά τη διακυβέρνηση Ομπάμα.
Ενα επιπλέον στοιχείο είναι ότι το Stuxnet είναι σχεδιασμένο για να καταλαμβάνει το λογισμικό της Ζίμενς, επισημαίνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Τα συστήματα της εταιρείας χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο, έχουν, όμως, εντοπιστεί σε πολλές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες που έχουν βρεθεί εκεί. Το εργοστάσιο στο Μπουσέχρ είναι μεταξύ αυτών. Ο επικεφαλής του σταθμού, Μαχμούντ Τζαφάρι, παραδέχτηκε ότι προσβλήθηκαν οι υπολογιστές του προσωπικού, πρόσθεσε, όμως, ότι το λειτουργικό σύστημα, που είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες, δεν έχει πάθει ζημιά. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Βιομηχανίας, που μίλησε για «ηλεκτρονικό πόλεμο», είπε ότι οι τεχνικοί αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν το σκουλήκι, που έχει πλήξει περίπου 30.000 διευθύνσεις Ι.Ρ.

Πώς χτυπάει το «σκουλήκι»

1 Προσβάλλει τα PC που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Windows μέσω της θύρας USB.

2 Το «σκουλήκι» ψάχνει στη συνέχεια το Simatic WinCC, λογισμικό της Siemens, που ελέγχει ζωτικές λειτουργίες σε εγκαταστάσεις. Αν δεν το ανακαλύψει, μεταδίδεται σε άλλο κομπιούτερ του δικτύου.
3 Μόλις το «σκουλήκι» βρει το λογισμικό, είναι σε θέση να το επαναπρογραμματίσει και να στείλει τις δικές του οδηγίες στον βιομηχανικό εξοπλισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ραδιόφωνο, άφωνο, παράφωνο

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ