Επιθέσεις ακροδεξιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Αδυναμία της αστυνομίας να τις περιορίσει

Ακροδεξιοί τραμπούκοι με φασιστικού και οπαδικού τύπου πανό και συνθήματα μετέτρεψαν το απόγευμα του Σαββάτου τον χώρο μπροστά στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης σε πεδίο μάχης πραγματοποιώντας για ώρα επιθέσεις σε δημοσιογράφους αλλά και σε περαστικούς και μαγαζιά στο κέντρο της πόλης.

Ακροδεξιές ομάδες φώναζαν συνθήματα που συνηθίζουμε να ακούμε από την Χρυσή Αυγή όπως «Αναρχικοί και Μπολσεβίκοι αυτοί η γη δεν σαν ανήκει«, «Η ταν ή επί τας«, υβριστικά συνθήματα για τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, ενώ το «αλήτες προδότες πολιτικοί», οι κρεμάλες και τα οπαδικά συνθήματα έφερναν στο νου μνήμες του συλλαλητηρίου του Ιανουαρίου.

Τα παραχριστιανικά σωματεία και μέλη μητροπόλεων της Περιφέρειας στήριζαν με την παρουσία τους όλο τον ακροδεξιό λόγο και τις πρακτικές των ταγμάτων εφόδου, αφού μόνο όταν η ατμόσφαιρα άρχισε να γίνεται αποπνικτική από τα δακρυγόνα άρχισαν να αποχωρούν.

Στο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο ήδη από το καλοκαίρι ομάδες ακροδεξιών με πατριωτικό προσωπείο και μακεδονικές επωνυμίες προπαγάνδιζαν, δεν ξεπέρασε, παρά την πανελλαδική κινητοποίηση τους, τους 7.000 διαδηλωτές. Ωστόσο οι ομάδες των τραμπούκων κυκλοφορούσαν ανενόχλητες κατά μήκος της παραλιακής και το κέντρο της πόλης, και μέχρι το βράδυ προκαλούσαν επεισόδια σπέρνοντας τον τρόμο σε περαστικούς και θαμώνες μαγαζιών.

Η αστυνομία, παρά την ισχυρή της παρουσία, δεν κατάφερε να περιορίσει τις φασιστικές αυτές ομάδες, ακολούθησε αντίθετα τη συνήθη πρακτική «πνίγοντας» την πόλη με δακρυγόνα και χημικά που συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.

Επιπλέον, και ενώ άφησε ανενόχλητους τους ακροδεξιούς να δρουν στην πόλη, επιτέθηκε σε μαγαζί στη Ροτόντα προχωρώντας σε σύλληψη περαστικού.

Επίθεση ακροδεξιών σε μαγαζί στην Παλαιών Πατρών Γερμανού

Η διάχυση του αντιπολιτικού-ακροδεξιού λόγου στα συλλαλητήρια αυτά, η συναίνεση στις πρακτικές των ταγμάτων εφόδου, σε συνδυασμό με τα κινηματικά χαρακτηριστικά που αυτά επιδιώκουν να αποκτήσουν, είναι κάτι που γυρίζει την Θεσσαλονίκη, σταδιακά, σε ένα πολύ σκοτεινό παρελθόν από το οποίο με πολλές δυσκολίες κατάφερε να αποκοπεί.

Σ.Π

Βίντεο με τη σύλληψη περαστικού μπροστά σε καφενείο της Ροτόντας: