Επαναλαμβανόμενες 24ωρες στο Mega από σήμερα

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισε να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) στο Mega, αρχής γενομένης από σήμερα. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν έπειτα από δύο συνελεύσεις τεχνικών στον τηλεοπτικό σταθμό της Μεσογείων που πραγματοποιήθηκαν στις 30/10 και στις 9/11, έπειτα δηλαδή και από τις πρόσφατες διαδηλώσεις και επαφές με στελέχη της Alpha Βank που είναι η επικεφαλής-συντονίστρια των τριών συστημικών τραπεζών που έχουν δανείσει το κανάλι και έχουν μπλοκάρει τους λογαριασμούς του καθώς οι βασικοί μέτοχοί του δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Γράφει ο Σώτηρης Μανιάτης για την Εφημερίδα των Συντάκτων 

Με τις επαναλαμβανόμενες απεργίες, το Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ ζητάει την άμεση καταβολή και εξόφληση όλων των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών των συναδέλφων τεχνικών, την επαναλειτουργία του καναλιού με όλους τους εργαζομένους του καθώς και την άμεση ενημέρωσή τους από τους μετόχους επί των προβλημάτων που αφορούν τη λειτουργία και το μέλλον του MEGA.

Να σημειωθεί ότι από τις πρόσφατες επαφές με στελέχη των τραπεζών, οι απλήρωτοι –εδώ και 14 μήνες και όμηροι εδώ και 20 μήνες– εργαζόμενοι του καναλιού της Μεσογείων πήραν άλλη μια φορά υποσχέσεις χωρίς τίποτα χειροπιαστό. Στελέχη της Αlpha Bank διαβεβαίωσαν τους εργαζόμενους του καναλιού ότι οι διαφορές μεταξύ τραπεζών και βασικών μετόχων του Mega έχουν γεφυρωθεί και ουσιαστικά υπάρχει διαφωνία μόνο σχετικά με το επιτόκιο για την αναχρηματοδότηση του καναλιού μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έχει συμφωνηθεί. Η περιβόητη αύξηση πάντως... σέρνεται εδώ και σχεδόν μια διετία και είναι αυτό ακριβώς που οδήγησε το κανάλι σε κατάρρευση πλέον καθώς μεταδίδει μόνο επαναλήψεις για δεύτερη συνεχόμενη τηλεοπτική σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ από τους βασικούς μετόχους του καναλιού (δηλαδή τους Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη και Σαββίδη ο οποίος βέβαια λέγεται ότι έχει... πωλήσει το μερίδιό του σε άλλη εταιρεία κυπριακών συμφερόντων). Τα επόμενα στάδια του σχεδίου όμως δημιουργούν πρόβλημα καθώς προβλέπεται η ένταξη της «Τηλέτυπος» στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προ ημερών ανακοίνωσε ότι εάν το κανάλι δεν επαναλειτουργήσει κανονικά ή οδηγηθεί στον Πτωχευτικό Κώδικα, τότε η «Τηλέτυπος» δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία. Με τους χρόνους βέβαια που κινείται η ιστορία του Mega το κανάλι έτσι κι αλλιώς φαίνεται ότι δεν θα προλάβει τον διαγωνισμό, για τον οποίο η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει καθώς αναμένεται η δημοσιοποίηση της σχετικής προκήρυξης έως και την ερχόμενη Δευτέρα (20/11). Και μετέπειτα, πάντως, αν επιχειρηθεί συγχώνευση, εξαγορά κ.λπ. από άλλη εταιρεία που θα έχει εξασφαλίσει άδεια για κανάλι εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα, αυτή πρέπει να περάσει από έλεγχο του ΕΣΡ.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπεται καταβολή μέρους δεδουλευμένων στους απλήρωτους εργαζόμενους, με την αποπληρωμή του να τοποθετείται εντός 12μήνου. Ολα αυτά, πάντως, φαίνεται ότι δεν έπεισαν (και απολύτως δικαιολογημένα) τους ταλαιπωρημένους εργαζόμενους του Mega με την ΕΤΙΤΑ, έπειτα από τις γενικές τους συνελεύσεις, να αποφασίζει 24ωρες κυλιόμενες απεργίες.