in

Εως 15 χρόνια λιγότερο ζουν οι καπνιστές

Εως 15 χρόνια λιγότερο ζουν οι καπνιστές

Ο κύκλος ζωής ενός καπνιστή συντομεύεται κατά περίπου 5 λεπτά για κάθε τσιγάρο που καπνίζει ή αλλιώς μειώνεται η ζωή του κατά 10-15 χρόνια.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων σύμφωνα με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής, που παραχώρησε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας.

Εξήντα χημικές καρκινογόνες ουσίες περιέχει ο καπνός ο οποίος θεωρείται ο βασικός ένοχος και υπεύθυνος για τους μη ιάσιμους καρκίνους στο στόμα, στο φάρυγγα και στο λάρυγγα, ενώ 700.000 άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους από τον καπνό, αριθμός που αντιστοιχεί σε οκτώμισι εκατομμύρια χρόνια ζωής. Η διακοπή όμως του καπνίσματος πάνω από 10 χρόνια μειώνει το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στόματος στο ήμισυ.

Συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα έξοδα του καπνίσματος ανέρχονται στην Ευρώπη στα 25,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ το κοινωνικό κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας ανέρχεται στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι o καρκίνος του στόματος και οι προκαρκινικές διαταραχές, η αυξημένη σοβαρότητα και η έκταση των νόσων του περιοδοντίου και η κακή επούλωση τραυμάτων.

Η καθηγήτρια Στοματολογίας, Αλεξάνδρα Σκλαβούνου- Ανδρικοπούλου, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι πολλές και ενώ ορισμένες στοματικές βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι αθώες και αναστρέψιμες, (νικοτινική στοματίτιδα, μελάγχρωση ούλων, τριχωτή γλώσσα κλπ) άλλες όπως οι προκαρκινικές (δυνητικά κακοήθεις) βλάβες και ο καρκίνος του στόματος έχουν σοβαρή πρόγνωση και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι μέχρι το 2030, εκτός εάν υπάρξουν δραματικές μειώσεις στη χρήση του καπνού, ο αριθμός θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Όπως επισημαίνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη αποτελούν τους βασικούς άξονες της σύγχρονης οδοντιατρικής κλινικής πράξης και κατά συνέπεια ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι σημαντικός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πόρτα ΔΝΤ. Του Γιάνη Βαρουφάκη

Στον Λευκό Πύργο σήμερα ο Τσίπρας