Εν αναμονή των αποφάσεων για το προσφυγικό από τη Σύνοδο Κορυφής των 28 της ΕΕ με την Τουρκία

Εν αναμονή των αποφάσεων για το προσφυγικό από τη Σύνοδο Κορυφής των 28 της ΕΕ με την Τουρκία

Στις Βρυξέλλες είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες των 28 μελών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Η Τουρκία είναι ευρωπαϊκό έθνος και το μέλλον της είναι κοινό με αυτό της Ευρώπης που καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, το μηνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας ενώπιον των 28 ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

“Το ότι μας καλέσατε σήμερα εδώ δείχνει ότι βλέπετε την Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, χαρακτηρίζοντας “επιτυχία για την Ευρώπη” η Τουρκία να ενταχθεί στην ευρωπαϊκη οικογένεια. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σήμερα υπάρχει μια «de facto» αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όχι μόνο στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά και κατά της τρομοκρατίας και όλων των απειλών. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ενώ εξέφρασε την επιθυμία συναντήσεις όπως η σημερινή να καθιερωθούν δύο φορές το χρόνο, ώστε να υπάρχει οικονομικός, ενεργειακός και πολιτικός διάλογος με την ΕΕ, σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Νωρίτερα αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του πριν από λίγο προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το μεταναστευτικό που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. (Περισσότερα εδώ)

«Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Βασικός στόχος της Συνόδου είναι να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα, επεσήμανε ο κ. Τουσκ και αναφέρθηκε στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, στο ρόλο της όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μαζί της, όχι μόνο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, αλλά και στο Κυπριακό ζήτημα. (Περισσότερα εδώ)

«Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και πρόσθεσ επως «το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για πολλούς λόγους – τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση».(Περισσότερα εδώ)

Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είναι προς το συμφέρον όλων τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία. (Περισσότερα εδώ)

Τι ζητά η Ε.Ε

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής  τα κράτη μέλη της Ε.Ε αναζητούν μία συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τον Αχμέτ Νταβούτογλου να συμβάλλει στην ανάσχεση των ροών, την ενίσχυση των ελέγχων και των συνόρων. Στον αντίποδα οι ηγέτες της Ε.Ε θα προσφέρουν στην Τουρκία οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα όπως η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. εκτιμούν πως οι προσφυγικές ροές αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της Ένωσης με πολλά κράτη ήδη να ενισχύουν ή και να κλείνουν τα σύνορά τους για συγκεκριμένες εθνικότητες προσφύγων, να εκφράζονται επιφυλάξεις ακόμα και για την Συνθήκη Σένγκεν αλλά και αντιδράσεις για τις ποσοστώσεις για την κατανομή των προσφύγων από την Συρία.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ λαμβάνοντας υπόψη του την απόγνωση της Ευρώπης για την εξεύρεση λύσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του διεξήγαγαν μια σκληρή διαπραγμάτευση και διπλωμάτες σημείωσαν ότι καταβάλλονταν εντατικές προσπάθειες ως και χθες για να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της Ε.Ε. επιχειρεί να λάβει από την Άγκυρα τη δέσμευση ότι τα σύνορά της θα γίνουν πιο αδιαπέραστα για τους οικονομικούς μετανάστες. Πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς στην Ευρώπη, κινούμενοι κυρίως προς την Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές ενώ ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους κι υπολογίζεται ότι έχει εκτοπίσει 12 εκατομμύρια ανθρώπους, που είτε έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας, είτε έχουν γίνει πρόσφυγες.

Από την ελληνική πλευρά την ανάγκη να προωθηθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα και να αναλάβει τις ευθύνες της στο ζήτημα της επανεγκατάστασης των προσφύγων, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν πως θέση της Ελλάδας είναι πως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό και επομένως θα πρέπει να αναθερμανθεί, «μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης».

«Είμαστε θετικοί, αλλά πρέπει να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και να κατοχυρωθούν οι θέσεις και οι επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς γύρω από το ζήτημα αυτό», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στο ζήτημα της χαλάρωσης των θεωρήσεων βίζας για μια μερίδα Τούρκων πολιτών, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προβάλει το ζήτημα, συνδέοντάς το με την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ με την Τουρκία.

Το προσχέδιο

Πληροφορίες για το τι περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις πληφορίες του πρακτορείου η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αρχικό στάδιο αλλά και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ.

“Οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση επίδραση, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εμποδίζοντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών όρων επανεισδοχής και επαναπροωθώντας άμεσα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσής τους”, αναφέρει το προσχέδιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Του Θωμά Τσαλαπάτη

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό