Εισβολή του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας για το δικαίωμα στην απεργία

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ εκφράζοντας την διαμαρτυρία του για το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στην βουλή και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τροπολογία για το δικαίωμα στην απεργία. 

Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο γραφείο της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου όπου παρούσα ήταν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος φωνάζωντας συνθήματα.  

Τα μέλη του ΠΑΜΕ ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου και κρέμασαν πανό με το σύνθημα «Κυβέρνηση - μεγάλο κεφάλαιο - ΕΕ ακούστε το καλά. Κάτω τα ξερά σας από την απεργία. Είναι εργατικό δικαίωμα» ενώ νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια για να διαδηλώσουν κατά του πολυνομοσχεδίου. 

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την υπουργό ότι “ξηλώνει το δικαίωμα στην απεργία για το οποίο έχει χυθεί αίμα” ότι είναι αμετακίνητη στις θέσεις,  καταγγέλοντας παράλληλα ότι ο νόμος που φέρνει η κυβέρνηση είναι πανομοιότυπος με εκείνον που προετοίμαζε η ΝΔ επί υπουργίας Βρούτση. 

Υπ. Εργασίας: Ακατανοήτη η σημερινή εισβολή του ΠΑΜΕ

Το Υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ακατανόητη “την σημερινή εισβολή μελών του ΠΑΜΕ” τονίζοντας ότι η" ρύθμιση σε καμία περίπτωση ούτε καταργεί, ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας".

“Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ανοιχτό στο διάλογο και σέβεται τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες τους. Γι’ αυτό θεωρούμε ακατανόητη τη σημερινή εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο κτίριο του Υπουργείου, όπου και οι ίδιοι οι «εισβολείς» συνειδητοποίησαν ότι παραβίασαν ανοιχτές θύρες» τονίζει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

“Η Υπουργός Εργασίας τους δέχτηκε στο γραφείο της και όπως αποδείχτηκε οι ίδιοι αρνήθηκαν το διάλογο, επιλέγοντας τις κραυγές και το επικοινωνιακό σόου χάριν των τηλεοπτικών καμερών” προσθέτει.

“Οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ, εξάλλου, είχαν συναντηθεί με την Υπουργό Εργασίας στις 22/11/2017 και είχαν ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της ρύθμισης σχετικά με τις απεργίες” αναφέρει.

“Η ρύθμιση σε καμία περίπτωση ούτε καταργεί, ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας. Η μόνη αλλαγή αφορά τον κανόνα της απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης όταν συγκαλούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία. Η ρύθμιση προβλέπει ότι για να υπάρχει απαρτία στη γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το ½ των μελών του σωματείου που πληρώνουν τις συνδρομές τους” 

“Τίποτα δεν αλλάζει στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνεται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Τέλος, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η καταστολή οποιασδήποτε μορφής κινητοποίησης δεν ήταν και δεν θα γίνει επιλογή μας” καταλήγει.

Φωτό από τον λογαριασμό twitter: @Adespotoolikis