in , , ,

Ε όχι και το νερό !: Ξεκινάει η καμπάνια για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού

Ε όχι και το νερό !: Ξεκινάει η καμπάνια για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού

Tέσσερα χρονια μετά το εμβληματικό Δημοψήφισμα του 2014 κατά της πώλησης του νερού, η Θεσσαλονίκη “ξαναζεσταίνει” τις μηχανές της προσπαθώντας να συντονιστεί για να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Μετά από πρωτοβουλία του «SOSτε Το Νερό», του «Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ», της «Καλλιστώ» και των «Water Warriors» και με σύνθημα “Έ όχι και το νερό!” πολίτες της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ στο Δημαρχείο για να συζητήσουν σχετικά με τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑθ που, όπως υποστηρίζουν, επανέρχεται στο προσκήνιο με την πρόσφατη ένταξη της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.

Παράλληλα στόχος της εκδήλωσης αυτής ήταν να διοργανωθούν δράσεις που με αποκορύφωμα την επέτειο του δημοψηφίσματος θα συνεχίζουν τον αγώνα απέναντι στον απειλή πώλησης του νερού σε ιδιώτες εκφράζοντας την βασική πεποίθηση της πλειοψηφίας των πολιτών στην Θεσσαλονίκη που έφερε το συντριπτικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2014 ότι “το νερό είναι ζωή και η ζωή δεν είναι εμπόρευμα”.

Οι δράσεις πρόκειται να έχουν ως επίκεντρο την γειτονιά, τους εργασιακούς χώρους κ.α. όπου μέλη της συλλογικής αυτής καμπάνιας θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης.

“Σήμερα ξεκινά μια τετράμηνη καμπάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ σκοπός να ενημερωθεί ο κόσμος ότι το Υπερταμείο δεν συνιστά δημόσιο έλεγχο και ελέγχεται απόλυτα από θεσμούς που έχουν το δικαίωμα του βέτο. Αποκορύφωμα της καμπάνιας θα είναι η 18η Μάη που είναι επέτειος του δημοψηφίσματος. Καλούμε τους πολίτες να γίνουν μέρος της καμπάνιας που γίνεται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων” δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Γ. Αρχοντόπουλος.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 2011 η εταιρεία ΕΥΑΘ εισήχθη στο χρηματιστήριο χαρακτηρίζοντας τη κίνηση αυτή ως πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το 2011 το 24% των μετοχών της ΕΥΑΘ εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ το διάστημα 2016-2018 το 50% +1 στο Υπερταμείο που θα έχει τον έλεγχο για 99 έτη. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ μίλησε για την απόφαση του ΣΤΕ του 2014 που αφορούσε την ΕΥΔΑΠ και έμμεσα την ΕΥΑΘ, σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος του νερού πρέπει να παραμείνει στο κράτος.

Η Κατερίνα Γεωργιάδου, μέλος της πρωτοβουλίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ευρωπαϊκές οδηγίες που ορίζουν ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες αλλά και στην απόφαση 1906/2014 του ΣΤΕ με την οποία μπήκε φρένο στην επιχειρούμενη από την τότε κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ μέσω της μεταφοράς μετοχών της στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στόχος των 100 δράσεων που θα γίνουν το επόμενο τετράμηνο και που η πρωτοβουλία ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην διοργάνωσή τους είναι να δηλωθεί ξανά η απόλυτη αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και ο αγώνας να συνεχιστεί με αίτημα την έξοδο της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο καθώς και την κατάργηση της ΚΥΑ για την κοστολόγηση του νερού. Σημαντικό είναι, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, να κατοχυρωθεί συνταγματικά το νερό ως κοινό αγαθό.

Την κίνηση αυτή στήριξαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σ. Δανιηλίδης μεταφέροντας και σχετική απόφαση της ΠΕΔΚ-Μ.

Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πουλημένη

Πηγή: Στο Κόκκινο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μίκη, αλλάζεις την ιστορία σου

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Παντή