Διπλωμάτες και ακτιβιστές στη Βόνη για το κλίμα

Χιλιάδες διπλωμάτες, αλλά και ακτιβιστές έχουν συγκεντρωθεί στη Γερμανία για την δύο εβδομάδων Διάσκεψη του OHE για το Κλίμα σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Διάσκεψη εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Φρανκ Μπαϊνιμαράμα. πρωθυπουργό των νησιών Φίτζι, που υφίστανται ήδη τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι διαπραγματευτές θα επικεντρωθούν στην κατάργηση κάποιων από τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας του 2015, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, οι διπλωμάτες δεν έχουν συμφωνήσει για το πώς οι χώρες τους θα επιτύχουν αυτόν τον φιλόδοξο στόχο. Οι υπό επεξεργασία κανονισμοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση διεθνών προτύπων για τον τρόπο μέτρησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μέχρι 25.000 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν στις διεθνείς συνομιλίες. «Βασικά» κράτη είναι οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις της Κίνας και της Ινδίας και χώρες, όπως Εσθονία, Περού, Ισημερινός, Ιράν, Αιθιοπία και Μαλδίβες.

Η σύνοδος διεξάγεται στη σκιά των ανακοινώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποσυρθεί από τη συμφωνία, εάν αυτή δεν αλλάξει. Οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύονται από τον υφυπουργό Πολιτικών Υποθέσεων, Τόμας Σάνον.

Από χθεσινή διαμαρτυρία κατά της εξόρυξης άνθρακα στη Γερμανία | Henning Kaiser/dpa via AP
Η Monsanto αγνοεί επιστημονικά στοιχεία για καρκινογόνο ουσία

Ακόμη, στη διάσκεψη θα γίνει ψηφοφορία για την απόφαση της Κομισιόν να παραταθεί η άδεια χρήσης της επικίνδυνης τοξικής ουσίας glyphosate, που χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνο της Monsanto για την επόμενη πενταετία, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις.

Η Γαλλία αναμένεται να υποστηρίξει ότι η γλυφοσάτη πρέπει να καταργηθεί, η Ιταλία πιθανώς θα ταχθεί επίσης κατά, αλλά η Γερμανία προσανατολίζεται να ζητήσει ανανέωση για τρία χρόνια, πρόταση την οποία φέρεται να ακολουθήσει και το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα να απέχει από την ψηφοφορία και δεν είναι πρόθυμη να συμμετέχει σε πρωτοβουλία ενάντια στην παράταση, ενώ η Σουηδία προσανατολίζεται να καταψηφίσει.

Ωστόσο, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι η Monsanto αγνοεί τα στοιχεία ερευνών, που δείχνουν ότι το κύριο συστατικό του ζιζανιοκτόνου RoundUp είναι καρκινογόνο.

Σύμφωνα με δικηγόρους από την Καλιφόρνια, ο αμερικανικός κολοσσός ζήτησε από δικαστήριο να αγνοήσει σχετικά επιστημονικά στοιχεία και να απορρίψει αξιόπιστες μελέτες για τις επιπτώσεις της γλυφοσάτη στην υγεία.

Οι κατηγορίες εναντίον της Monsanto κατατέθηκαν σε επαρχιακό δικαστηρίο των ΗΠΑ στη βόρεια Καλιφόρνια, που εξετάζει τα στοιχεία μετά από μήνυση αγροτών, που ανέφεραν ότι το ζιζανιοκτόνο τους προκάλεσε καρκίνο.

Η απόφαση του δικαστή Βινς Σάμπρια για το κατά πόσο υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να συνδεθεί η γλυφοσάτη με τον καρκίνο θα καθορίσει θα γίνει ευρύτερη δίκη.

Κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο η εταιρεία να κληθεί να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

«Υπάρχουν τεράστιες ενδείξεις για σκευάσματα που βασίζονται σε γλυφοσάτη προκαλούν λέμφωμα Hodgkin» είπε συνήγορος ενός ενάγοντα στο δικαστήριο απαντώντας στους ισχυρισμούς της Monsanto ότι δεν είχαν αποδείξει καμία σύνδεση μεταξύ glyphosate και καρκίνου.

Τις εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθεί προσεκτικά η Ευρώπη, όπως σημειώνει και η ιστοσελίδα Politico, η οποία έχει στην κατοχή αντίγραφο της απάντησης της Monsanto, που φέρεται να εξέτασε τις επιπτώσεις πολλών φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του glyphosate, σε 89.000 αγρότες και τους συζύγους τους στην Αϊόβα και τη Βόρεια Καρολίνα. 

Μπορεί σε αυτή να διαπιστώνεται ότι η γλυφοσάτη δεν συσχετίστηκε με «αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου», ωστόσο οι ενάγοντες φέρεται να είπαν στον δικαστή ότι η αξία της είναι «περιορισμένη λόγω πολυάριθμων ελλείψεων σχεδιασμού». 

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: AP Photo/Martin Meissner