in

Το δημαρχείο που «γέρνει». Του Απόστολου Λυκεσά

Το δημαρχείο που «γέρνει». Του Απόστολου Λυκεσά

Όταν τον Οκτώβριο του 2014 η υπόθεση των θαλασσοδανείων που είχε πάρει από την Proton Bank ο αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, αναδύθηκε από την επικράτεια της σιωπής που είχε περιβληθεί, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, επιδόθηκε σε προσπάθεια να κλείσει το ζήτημα που ανέκυπτε επιτακτικά, κάνοντας χρήση της πολιτικής του γοητείας. «Ο κ. Καπόν χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης μου κι εκεί κλείνω θέμα» έλεγε και τα στόματα έκλεισαν με ταχύτητα κατάδυσης που επιδεικνύουν υποβρύχια σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μόνο που το θέμα του κ. Καπόν δεν ήταν θέμα εμπιστοσύνης του δημάρχου.

Η άσκηση ποινικής δίωξης για κακούργημα κατά του κ. Καπόν και του συνεταίρου του Ηλία Τσοτάκου δεν είναι μια απλή ιστορία. Ο κ. Καπόν και ο φίλος του, αιτήθηκαν και πήραν αυθημερόν από την τράπεζα στην οποία ήταν μέλη του δ.σ., 13 εκατομμύρια ο πρώτος και 23 εκατομμύρια ο δεύτερος. Σύνολο οφειλομένων με τους τόκους 38 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση τώρα θα πάει σε τακτικό ανακριτή ο οποίος θα αποφασίσει και για την προφυλάκιση ή όχι του κ. Καπόν μέχρι να γίνει η δίκη.

Το ρεπορτάζ, λέει, ότι την Παρασκευή το απόγευμα, η κατήφεια συνοδευόταν από έκπληξη στα πρόσωπα που κυκλοφορούσαν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά, όντως, ήταν σαν να έπεσαν από τα σύννεφα. Πάει να  πει ότι, παρά τις δηλώσεις περί καθαρού ουρανού που δεν φοβάται αστραπές, ο ουρανός, είχε σύννεφα και κάποιοι καθόταν πάνω σε αυτά. Πίστευαν ότι οι ακριβοί δικηγόροι και τα όποια πολιτικά στεγανά θα λειτουργούσαν κλείνοντας τις βαλβίδες για να καταδυθούν και πάλι με ασφάλεια τα υποβρύχια.

Στις 24 Οκτωβρίου 2014 στο άρθρο που ανέβηκε στο alterthess.gr υπό τον τίτλο «Ο «κομμουνισμός» του υπαρκτού καπιταλισμού στο δήμο Θεσσαλονίκης» κατέληγε «… με την καπιταλιστική λογική, δυνάστη της σκέψης μας, δίκαια θα αναρωτηθεί κανείς: ποιές ακριβώς ανάγκες (με το δάνειο που πήρε) κάλυψε ο κ. Καπόν; Οι ανάγκες του μεταφράζονται σε επενδύσεις και αν ναι ποιές είναι αυτές; Που ακριβώς τοποθετήθηκαν τα προαναφερόμενα εκατομμύρια; Πόσα ακριβώς χρωστάει σήμερα; Εξυπηρετεί με κάποιον τρόπο το δάνειό του; Η τράπεζα παρακρατεί μέρος του μισθού του ως αντιδημάρχου ή άλλα έσοδά του ως επιχειρηματία ή ιδιωτικού υπαλλήλου όπως γνωρίζουμε ήδη ότι συμβαίνει για άλλους πολίτες; Πόσο, η πιθανή –σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε- αδυναμία του να εκπληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις ορίζει την πολιτική του συμπεριφορά ως αντιδημάρχου και μάλιστα οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης. Κι ακόμη: όταν είχε τοποθετηθεί για πρώτη φορά αντιδήμαρχος οικονομικών -σε ένα δήμο κατακρεουργημένο οικονομικά, πλιατσικολογημένο κυριολεκτικά και με τον πρώην δήμαρχο στη φυλακή- όλοι έλεγαν ότι ένας άνθρωπος των αγορών θα έβαζε επιτέλους τάξη στο χάος. Το ερώτημα που εγείρεται είναι, πώς ένας τεχνοκράτης που δεν μπόρεσε να διαχειρισθεί την προσωπική του περιουσία με επιτυχία, που του έχουν ήδη δημεύσει όλα τα ιδιοκτησιακά στοιχεία, πώς γίνεται να θεωρείται κατάλληλος για να διαχειρισθεί τα οικονομικά του δήμου; Αρκεί η γνώση της καμπύλης Laffer; Ο κ. Καπόν το μόνο που απάντησε ήταν πως «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Αυτό. Και μόνο. Ίσως και να είναι λογικό, μπορεί μια άλλη τράπεζα να του δανείσει και πάλι για αποπληρώσει τα παλιά χρέη. Μπορεί ο ίδιος να βλέπει τον ουρανό καθαρό, αλλά σε μια πόλη που ξέρει καλά από τα αιφνίδια μπουρίνια δεν θα έλεγα με σιγουριά ότι δεν έρχεται καταιγίδα. Για την ώρα, ο δήμαρχος κάνει τον αδιάφορο και κρατάει ομπρέλα πολιτικής προστασίας στον κ. Καπόν. Είναι σίγουρος ότι όταν ξεσπάσει η καταιγίδα η ομπρέλα αυτή θα προφυλάξει και τον ίδιο;»
Τα ερωτήματα όλα παραμένουν και ο Γιάννης Μπουτάρης είναι κάτι παραπάνω από εκτεθειμένος αφού ο κ. Καπόν θα έπρεπε εδώ και μήνες τουλάχιστον να έχει αποπεμφθεί και όχι να… γίνει δεκτή η παραίτησή του. Είχε προϋπάρξει και η υπόθεση Αλλατίνι την οποία πολλοί επιθυμούν να ξεχάσουν. Με δεδομένο ότι ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι καταδικασμένος σε ισόβια για υπεξαίρεση σχεδόν 18 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου, η δεύτερη αυτή σοβαρή υπόθεση που αφορά πολιτικό στέλεχος περιβεβλημένο από την εμπιστοσύνη και τη φιλία του δημάρχου που εξελέγη για να αποκαθάρει την προηγούμενη κατάσταση, δημιουργεί έντονο αίσθημα δυσανεξίας για όσα συμβαίνουν στο δημαρχείο της πόλης. Το αίτημα μέσω facebook του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου για «αποκατάσταση της φυσιογνωμίας της παράταξης» και συζήτηση των θεμάτων «ελεύθερα και ανοιχτά» αυτά ακριβώς καταδεικνύει.

Ο δήμαρχος προκειμένου να αδρανοποιήσει όσους διαμαρτύρονταν στην πρώτη του θητεία μείωσε μετεκλογικά τις αντιδημαρχίες. Τώρα, στριμωγμένος, μετά την αποπομπή Ζέρβα και την παραίτηση Καπόν, μοίρασε τις αρμοδιότητες του πρώτου σε τέσσερις συμβούλους και έσπασε την αντιδημαρχία  οικονομικών σε δύο κομμάτια για να έχει ερείσματα στη δημοτική του ομάδα. Ωστόσο ακόμη και για τους πολιτικά ανίδεους καθίσταται σαφές ότι η κοπτοραπτική δεν είναι μπορεί να μπαλώσει ρήγματα. Το δημαρχείο – υποβρύχιο γέρνει επικίνδυνα.

* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ “Στο Κόκκινο 93,4” Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο “Κόκκινο 93,4” την εκπομπή “Ορθά- Κοφτά” με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 11:00-12:00. Επικοινωνία με τον Απόστολο Λυκεσά στο [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υπερρεαλισμός και ζωγραφική. Της Άννας Φρέις

«Αριστοκράτες του εγκλήματος» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3