Δίκη Σκουριών: Περίεργες συμπτώσεις την μέρα του εμπρησμού και συλλογή πειστηρίων από ... εργαζόμενους στην φύλαξη

Με τις καταθέσεις και άλλων εργαζομένων στην εταιρεία φύλαξης με την οποία συνεργαζόταν η Ελληνικός Χρυσός αλλά και ιδιοκτητών μηχανημάτων συνεχίστηκε σήμερα η δίκη των 21 κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής για την υπόθεση του εμπρησμού των Σκουριών στις 17 Φεβρουαρίου του 2013.

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Κανένας από τους μάρτυρες που κατέθεσαν σήμερα αλλά ούτε και την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας δεν αναγνώρισε κάποιον από τους κατηγορούμενους ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση αυτή. Οι τοποθετήσεις εργαζομένων στην εταιρεία φύλαξης αλλά και ιδιοκτήτων μηχανημάτων που δραστηριοποιούνταν στο εργοτάξιο και ζουν στην περιοχή, ήταν κατηγορηματικές ότι οι κάτοικοι δεν θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Μάλιστα, οι μάρτυρες αναφερόμενοι στις διαμαρτυρίες που γίνονταν εκείνο το διάστημα στο βουνό ενάντια στις εξορύξεις χρυσού ξεκαθάρισαν ότι στόχο είχαν όχι τους εργαζόμενους αλλά την δραστηριότητα της εταιρείας.

Από την σημερινή διαδικασία προέκυψε μια σειρά περίεργων συμπτώσεων που αφορά ενέργειες της εταιρείας αλλά και της αστυνομίας εκείνο το βράδυ. Όπως δήλωσε τόσο ο πρώτος μάρτυρας στη σημερινή διαδικασία αλλά και επόμενοι, η βάρδια φύλαξης της εταιρείας είχε ενισχυθεί εκείνο το βράδυ με περισσότερους φύλακες απ` ότι γινόταν το προηγούμενο διάστημα με την δικαιολογία ότι δεν δούλευε σωστά μια γεννήτρια (άλλοι είπαν ότι αντί για 2 άτομα στην μία πύλη φύλαγαν 3 και άλλοι 4).

Ενώ ο εμπρησμός υπολογίζεται ότι έγινε, σύμφωνα με τις καταθέσεις των εργαζομένων στην εταιρεία φύλαξης, περίπου στις 12 το βράδυ και ενώ άλλοι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία αλλά και εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός κατέφθασαν μέσα σε περίπου μισή ώρα στο σημείο του εργοταξίου το οποίο, όπως είπαν, ακόμη φλεγόταν, η αστυνομία κατάφερε να φτάσει δύο τουλάχιστον ώρες μετά. Αυτό προκάλεσε εντύπωση στο δικαστήριο δεδομένου ότι η αστυνομία είχε ενημερωθεί αμέσως για το συμβάν αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατοίκων στο βουνό βρίσκονταν πάντα εκεί «στην ώρα της» και με ισχυρή παρουσία. Μάλιστα, εργαζόμενος στην εταιρεία φύλαξης, ο οποίος ανέφερε ότι μόλις έμαθε για το συμβάν ξεκίνησε από την Αρναία για να φτάσει στο εργοτάξιο των Σκουριών δήλωσε ότι είδε στην περιοχή περιπολικό της αστυνομίας το οποίο μόνο όταν το προσπέρασε άρχισε να τον  ακολουθεί.

Τόσο σήμερα όσο και την πρώτη μέρα της δίκης οι μάρτυρες επιβεβαιώνουν την τοποθέτηση των συνηγόρων ότι δηλαδή με εντολή ανώτερου στην εταιρεία φύλαξης, εργαζόμενοι και όχι αστυνομικοί συνέλεξαν μόνοι τους στοιχεία τα οποία αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ως πειστήρια για τη δίωξη των κατοίκων, πράγμα παράνομο. Για πολλές ώρες, επίσης, η αστυνομία δεν είχε περιφράξει το χώρο και έτσι μπορούσε να μπαίνει και να βγαίνει όποιος ήθελε. Προκαλεί πραγματική εντύπωση ότι ένας υποτιθέμενος τόπος εγκλήματος μένει αφύλακτος για ώρες και οι εργαζόμενοι της εταιρείας φύλαξης αλλά και εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός προχωρούν σε συλλογή στοιχείων από την περιοχή (σήμερα ειπώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν ή γάντια ή σακούλες και όχι με γυμνά χεριά) χωρίς αυτά να έχουν φωτογραφηθεί που βρέθηκαν, τι ώρα και χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε βρέθηκαν στο σημείο.

Μάλιστα, ο τότε σύμβουλος ασφαλείας της εργολαβικής εταιρείας φύλαξης ξεκίνησε για τις Σκουριές αφότου πληροφορήθηκε το συμβάν στα Γιαννιτσά όπου βρισκόταν εκείνη την ημέρα. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έφτασε πριν από την αστυνομία στον χώρο, μάζεψε μόνος του έναν «πυρσό» και μία «μολότοφ» και κάποια «πράγματα αξίας» της εταιρείας δηλώνοντας επιπλέον ότι ήταν πάγια τακτική της αστυνομίας σε άλλα συμβάντα στο βουνό  (π.χ. δολιοφθορά σε μηχανήματα στις 5 Ιανουαρίου) να δίνει εντολή στους εργαζόμενους της εταιρείας να συλλέξουν οι ίδιοι στοιχεία και να τα μεταφέρουν στο ΑΤ Αρναίας, με το πρόσχημα της έλλειψης περιπολικού...

Τέλος, ερώτημα αποτελεί σε ποιες συνθήκες δόθηκαν οι πρώτες καταθέσεις στην αστυνομία από τους εργαζόμενους στην εταιρεία φύλαξης μετά το συμβάν. Και αυτό γιατί ενώ στις καταθέσεις τους περιγράφουν με ακριβείς λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά των στοιχείων που συνέλεξαν σήμερα κάποιοι εξ αυτών δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις πρώτες αυτές καταθέσεις τους και κάποιοι δεν θυμόνταν καν αν υπέγραψαν την κατάθεση...

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου ενώ νέο κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους κατοίκους έχει γίνει από τις επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.