in

Δικαστική απόφαση βάζει φρένο στο διάταγμα του Τραμπ για απελάσεις – Ανεπιθύμητος ο Τραμπ στη Βρετανία

Δικαστική απόφαση βάζει φρένο στο διάταγμα του Τραμπ για απελάσεις – Ανεπιθύμητος ο Τραμπ στη Βρετανία

Φρένο στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, πολιτών που προέρχονται από επτά μουσουλμανικές χώρες, βάζει νέα δικαστική απόφαση. Αντιδρώντας στο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ ο  Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε ότι «Το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τrump, αποτελεί μία εξοργιστική κίνηση με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες».

Μια ομοσπονδιακή δικαστής στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φθάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.

Η δικαστής Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε μια συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών και ανεστάλη το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα “συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις” αλλά ότι εξακολουθεί να ισχύει η εκτελεστική δράση του διατάγματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

“Τα πρόσωπα αυτά πέρασαν από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και περνούν τη διαδικασία για την είσοδο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους νόμους μας για τη μετανάστευση και τις δικαστικές αποφάσεις”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ανεπιθύμητος ο Τραμπ στη Βρετανία

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει αίτηση καλώντας τη Βρετανία να αποσύρει την πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το Λονδίνο αργότερα μέσα στο χρόνο και να δειπνήσει με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε προτού η Τερέζα Μέι ανακοινώσει, την περασμένη Παρασκευή, ότι ο Τραμπ αποδέχτηκε πρόσκληση για «επίσημη» επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η αίτηση αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτραπεί στον Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κυβέρνησης, αλλά όχι σε επίπεδο αρχηγού κράτους γιατί θα «προκαλέσει αμηχανία» στη βασίλισσα.

Όταν οι υπογραφές που συγκεντρώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις ξεπεράσουν τις 100.000, οι βουλευτές οφείλουν να φέρουν το θέμα σε διαβούλευση. Και μέχρι στιγμής η λίστα αριθμεί 930.000 υπογραφές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εκστρατεία συγκέντρωσε ακόμη περισσότερους οπαδούς μετά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος της απόφασης αυτής, με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του Τραμπ σε επίπεδο αρχηγού κράτους θα πρέπει να παγώσει.

Την ίδια ώρα, οι βρετανικές αρχές εξασφάλισαν μια εξαίρεση από το διάταγμα Τραμπ για τους πολίτες τους που έχουν διπλή υπηκοότητα και αυτούς που έχουν πάρει τη βρετανική ιθαγένεια.

Όπως εξηγεί το υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του,από την απαγόρευση Τραμπ εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που έχουν τη βρετανική υπηκοότητα και αυτή μιας από τις επτά χώρες που αφορά η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη), οι οποίοι «μεταβαίνουν στις ΗΠΑ από μια άλλη χώρα» από αυτές τις επτά.

Οι μόνοι Βρετανοί πολίτες που μπορεί «να υποστούν επιπλέον ελέγχους είναι αυτοί που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ από μια από τις επτά αυτές χώρες, για παράδειγμα ένας Βρετανο-λίβυος που μεταβαίνει στις ΗΠΑ από τη Λιβύη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όλοι οι Βρετανοί πολίτες που «έχουν γεννηθεί σε μια από αυτές τις χώρες» θα μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ ακόμη κι αν έχουν αναχωρήσει από το Ιράκ, το Ιράν, την Υεμένη, τη Συρία, τη Λιβύη, τη Σομαλία ή το Σουδάν, διαβεβαιώνουν οι αρχές.

Διεθνής Αμνηστία: Εμπρακτη εφαρμογή της ρητορικής μίσους το διάταγμα Τραμπ

Αντιδρώντας στο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ το οποίο ουσιαστικά εμποδίζει τους πρόσφυγες να ζητήσουν την επανεγκατάστασή τους στις Η.Π.Α., ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τrump, το οποίο ουσιαστικά εμποδίζει εκείνους που διαφεύγουν τον πόλεμο και τις διώξεις σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, όπως η Συρία, από το να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στις Η.Π.Α., αποτελεί μία εξοργιστική κίνηση με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες.

»Ορισμένοι από τους χειρότερούς φόβους μας για την κυβέρνηση Trump έχουν ήδη επιβεβαιωθεί. Με μία απλή υπογραφή, ο πρόεδρος Trump έθεσε σε εφαρμογή την προεκλογική ξενοφοβική ρητορική μίσους, διακρίνοντας τους ανθρώπους με κριτήριο τη θρησκεία τους.

»Αυτοί οι άνδρες, αυτές οι γυναίκες και αυτά τα παιδιά είναι θύματα του ίδιου τρόμου που ο πρόεδρος Trump ισχυρίζεται ότι θέλει να καταπολεμήσει. Πρόκειται για μία απίστευτη ειρωνεία. Είναι ιδιαίτερα οξύμωρο το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. έχουν συμβάλει άμεσα στην αστάθεια πολλών περιοχών, αστάθεια η οποία εξαναγκάζει πολλούς ανθρώπους να τραπούν σε φυγή.

»Η άρνηση παροχής προστασίας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη δεν είναι η “απάντηση” στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντί να κλείνει την πόρτα “κατάμουτρα” σε όσους δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, η κυβέρνηση Trump πρέπει να θυμάται ότι οι Η.Π.Α. είναι επίσης μια χώρα που έχει σε μεγάλο βαθμό οικοδομηθεί από μετανάστες και πρόσφυγες.

»Αυτή η αδυσώπητη και βαθιά άστοχη απόφαση ενδέχεται επίσης να δημιουργήσει ένα φρικτό προηγούμενο σε μία περίοδο κατά την οποία πολλές χώρες ψάχνουν να βρουν τρόπους να εμποδίσουν και να διακόψουν τις ροές των προσφύγων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Ιανός των νέων τεχνολογιών (περί ρομποτικής). Του Δημοσθένη Δαγκλή

Καταδικάστηκαν οι δράστες που βιντεοσκόπησαν τη συνέλευση εργαζομένων του Αρβανιτίδη