Διχάζει το “Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης”

Με πρωτόγνωρους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων στο λεγόμενο «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης» του Γράμου. Το «Πάρκο» διαθέτει τρία κτήρια για ξενώνα και ένα Συνεδριακό Κέντρο με εκθεσιακούς χώρους. Βρίσκεται στο Λιβάδια της Κοτύλης, στη καρδιά του ορεινού συμπλέγματος του Γράμου, σε μια περιοχή μάλιστα που επλήγη σημαντικά από τις δασικές πυρκαγιές του 2007. 

Υποτίθεται ότι θα συμβόλιζε την Εθνική Συμφιλίωση, στο ίδιο πεδίο που δόθηκαν οι τελικές μάχες του Εμφυλίου το 1948 και ’49. Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες αυτές είχαν ξεκινήσει το 1997, για να διακοπούν λίγο πριν την ολοκλήρωση τους το 2003.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Καστοριανή Εστία», η οποία και ανάδειξε ξανά το θέμα πριν από λίγες εβδομάδες, η εταιρία φάντασμα «Γράμμος Α.Ε.» που είχε στηθεί από τους Δήμους της περιοχής (Νεστορίου, Καστοριάς και Άργους Ορεστικού) διαλύθηκε με αδιαφανή τρόπο και το έργο έμεινε να ερημώνει επί επτά χρόνια. Η μόνη ενδιάμεση χρήση ήταν προσωρινό κατάλυμα για τα κοπάδια της περιοχής.
Στα μέσα Αυγούστου, μετά προφανώς από πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής και πολιτευτή της περιοχής Φίλιππου Πετσάλνικου, το Ίδρυμα της Βουλής αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 800.000 € για την ανακαίνιση των ημικατεστραμένων κτηρίων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Όπως επίσης αναφέρει η ίδια εφημερίδα, για το ίδιο έργο προκηρύχθηκαν δύο διαγωνισμοί, γεγονός που εντείνει το κλίμα αδιαφάνειας γύρω από το αμφισβητούμενης αξίας και χρήσης έργο. Το εντυπωσιακό είναι, ότι όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, οι εργασίες προχωράνε με ιλιγγιώδεις, για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς.  
Οι ίδιες οι τοπικές κοινότητες δεν δείχνουν να παίρνουν στα σοβαρά τις διαβεβαιώσεις των υπεύθυνων ότι το έργο αυτό θα αποτελέσει «μοχλό ανάπτυξης» για την περιοχή. Άλλωστε, ξενώνες όλων των ειδών, κοινοτικούς ή ιδιωτικούς, διαθέτουν τα περισσότερα από τα χωριά της περιοχής.  Το έργο έτσι προκαλεί έντονα ερωτήματα, τόσο για τη χρηστικότητα, όσο και για τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις.
Σε σημερινή ανακοίνωση της, η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» αναφέρει: «η περιοχή του Γράμου περιλαμβάνεται στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000», ενώ «η περιοχή του Πάρκου είναι δάσος Μαύρης Πεύκης (Οικότοπος Προτεραιότητας για την Κ.Ο. 92/43).» Τονίζει επίσης ότι «το βασικό ερώτημα είναι γιατί μια τέτοια εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει στην καρδία του Γράμου, τη στιγμή μάλιστα που σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι οικισμοί οι οποίοι μέσω μιας τέτοιας επένδυσης θα μπορούσαν να διατηρηθούν, χωρίς να προκύπτει καμιά επιπλέον οικιστική επιβάρυνση». Τέλος, αναφέρει ότι «το αίτημα χαρακτηρισμού του Γράμου ως Εθνικό Πάρκο παραμένει ανικανοποίητο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαδηλωτές απομακρύνουν διμοιρία στην Αγγελάκη

Αλήτη- Ρουφιάνε