in , ,

Διεθνής Αμνηστία: Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί ένα απειλητικό προηγούμενο

Διεθνής Αμνηστία: Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί ένα απειλητικό προηγούμενο

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει, το αίτημα δύο Σύρων που είχαν προσφύγει κατά της απόρριψης του, για άσυλο σε δεύτερο βαθμό, και ο΄τι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Τουρκία, αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για χιλιάδες πρόσφυγες, προειδοποίησε η Διεθνής Αμνηστία.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για τις επαναπροωθήσεις Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες επιτροπές για τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό δεν συνεδρίαζαν αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, με περισσότερους από 1000 Σύρους να έχουν προσφύγει σε  β βαθμό.

Η προσφυγή των δύο Σύρων και της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είχε αρχικά απορριφθεί από την 7μελή σύνθεση του ΄Δ τμήματος του ΣτΕ (με τις αποφάσεις 445, 446 και 447/ 2017), αλλά λόγω της σοβαρότητας του το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ που συνεδρίασε το Μάρτιο.

«Η απόφαση θέτει ένα δυσοίωνο προηγούμενο για πολλούς άλλους αιτούντες άσυλο που έχουν διαφύγει από συγκρούσεις και διώξεις και αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά», τόνισε ο Τζον Νταλούισεν, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη.

«Τέτοιες αποφάσεις παραβιάζουν μία πολύ βασική αρχή. Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρέπει να στέλνουν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες πίσω σε μία χώρα στην οποία δεν μπορούν να έχουν επαρκή προστασία», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.

Αν οι δύο Σύροι απελαθούν, αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επιστροφή αιτούντων ασύλου από την Ελλάδα στην Τουρκία, στη βάση ότι η τελευταία είναι ασφαλής χώρα, από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Η Ελλάδα δρώντας εκ μέρους ολόκληρης της Ε.Ε., πήρε συνειδητά  μία απόφαση η οποία θα έχει ως επίπτωση δύο πρόσφυγες να σταλούν σε μια χώρα, η οποία ήδη παλεύει να καλύψει τις βασικές ανάγκες σχεδόν τριών εκατομμυρίων προσφύγων. Εως ότου η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματική προστασία  των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να τους στέλνουν πίσω», τονίζει από την πλευρά του ο Νταλούισεν.

Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φεριντέ Ακσού Τανίκ, πρόεδρος της IAHPE: Κανείς δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής στην Τουρκία

Εκδήλωση με θέμα: ΗΠΑ: Η Αντίσταση ενάντια στην Ακροδεξιά και τον Τραμπ