Διεθνής Αμνηστία: Χιλιάδες Σύροι έχουν εκτελεστεί από την κυβέρνηση

Η Συρία έχει εκτελέσει χιλιάδες κρατούμενους σε ομαδικές εκτελέσεις διά απαγχονισμού και έχει πραγματοποιήσει συστηματικά βασανιστήρια στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογραμμίζει ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2011 και του 2015 -αλλά φαίνεται να συνεχίζονται ακόμα- και καλεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει το θέμα, το οποίο αποκαλεί έγκλημα πολέμου.

Σύμφωνα με την αναφορά της Αμνηστίας, 20-50 άτομα κατά μέσο όρο απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα στη συγκεκριμένη φυλακή, ενώ 5.000 έως 13.000 άτομα εκτελέστηκαν στα τέσσερα χρόνια που η λαϊκή εξέγερση στη Συρία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

«Τα θύματα είναι κατά κύριο μέρος πολίτες που θεωρείται ότι αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση», προστίθεται στην αναφορά. «Πολλοί από τους κρατούμενους στη φυλακή της Σεντνάγια έχουν θανατωθεί ύστερα από επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια και από τη συστηματική αποστέρηση τροφής, νερού, φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης».

Οι κρατούμενοι, κυρίως πρώην μέλη του στρατού που θεωρούνταν ύποπτα για απιστία στην κυβέρνηση αλλά και άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, πέρασαν από δίκες-μαϊμού σε στρατιωτικά δικαστήρια και μερικές φορές εξαναγκάστηκαν σε ομολογίες μετά από βασανιστήρια.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν κρυφά και όσοι θανατώθηκαν τάφηκαν σε μαζικούς τάφους έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι οικογένειές τους δεν ειδοποιήθηκαν για την τύχη τους, σημειώνει η οργάνωση.

Η αναφορά βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 84 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και πρώην φύλακες και αξιωματικοί, κρατούμενοι, δικαστές και δικηγόροι, καθώς και ειδικοί φυλακών στη Συρία.

«Οι υποστηρικτές της Συρίας, ειδικά η Ρωσία, με τη μόνιμη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), και το Ιράν, θα πρέπει να καταδικάσουν τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις πολιτικές εξολόθρευσης που ασκεί το συριακό κράτος και να πράξουν ό,τι είναι στο χέρι τους για να θέσουν τέλος σε αυτές», καταλήγει η Αμνηστία.

Η κυβέρνηση της Συρίας και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν απορρίψει παρόμοιες αναφορές στο παρελθόν σε βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις κατά τον εμφύλιο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες άτομα.

Φωτογραφία: H στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού

Πηγή: efsyn.gr