in , ,

Διάσταση απόψεων ΑΠΘ – Περιφέρειας για την δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη;

Διάσταση απόψεων ΑΠΘ – Περιφέρειας για την δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη;

Χωρίς να κατονομάζεται συγκεκριμένη χημική ουσία ή πηγή δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 14 Αυγούστου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελικά αποτελέσματα του ερευνητικού έργου για τη διερεύνηση της δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, σε αντίθεση με το ενδιάμεσο πόρισμα που έγινε γνωστό τον Φεβρουάριο, και το οποίο έδειχνε ως πηγή της δυσοσμίας δύο σημεία των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι «προς το παρών είναι άγνωστη/ες η/οι χημική/ές ουσία/ες που προκαλούν τη δυσοσμία και συνεπώς και η πηγή, και η εμφάνιση της δυσοσμίας γίνεται οποιαδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδας, δηλαδή δεν έχει περιοδικότητα, ενώ η δυσοσμία εμφανίζεται κυρίως όταν έχουμε άπνοια και θερμοκρασιακή αναστροφή και γενικότερα δεν μπορεί να συνδεθεί με πηγή και μεταφορά βάσει ανεμολογικών δεδομένων».

Ωστόσο στο τέλος της Συνοπτικής Έκθεσης (σελ.20) που επισυνάφθηκε στην ανακοίνωση υπάρχει σαφής αναφορά στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «από τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται Δ-ΒΔ του Κορδελιού και το αντικείμενο τους σχετίζεται με πιθανή εκπομπή θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών (μέχρι και 20πλάσιες της διάμεσης συγκέντρωσης που μετρήθηκε μέσα στο Κορδελιό) παρατηρήθηκαν σε ορισμένες μονάδες των ΕΛ.ΠΕ., κυρίως στη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης και στη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν εν δυνάμει πηγές δυσοσμίας για την αστική περιοχή του Κορδελιού όταν επικρατούν ευνοϊκές για τη μεταφορά μετεωρολογικές συνθήκες».

Φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ανακοίνωση της Περιφέρειας και στη Συνοπτική Έκθεση που συνυπογράφει το ΑΠΘ. Η Συνοπτική Έκθεση του τελικού πορίσματος παρομοιάζει με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο με αφορμή το ενδιάμεσο πόρισμα της έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους της περιοχής. Μετά από διεκδικήσεις και πιέσεις των κατοίκων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναγκάστηκε να έρθει σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση έρευνας στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την διεξαγωγή της έρευνας ο εξοπλισμός αγοράστηκε και παραδόθηκε ως δωρεά από την εταιρία ΕΛΠΕ ΑΕ στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

Θα περιμένουμε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές η Περιφέρεια και το ΑΠΘ να επαναλάβουν την πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου ώστε να διευκρινιστούν τα στοιχεία της ανακοίνωσης και της έρευνας, καθώς αφορά την υγεία και την καθημερινότητα των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ιάσων Μπάντιος

*Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εδώ τη Συνοπτική Έκθεση, και εδώ το δημοσίευμα του alterthess.gr για το ενδιάμεσο πόρισμα (27/2/2019).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

O Έκπτωτος

Απέναντι στη ΝΔ – αλλά πώς; Του Δημοσθένη Παπαδάτου – Αναγνωστόπουλου