Διαμαρτυρία από γυναίκες του ΠΑΜΕ ενάντια στις απολύσεις εγγύων

Με αίτημα να ακυρωθούν τώρα οι απολύσεις των δύο εγκύων στη Σάμο (στο σούπερ μάρκετ ΛΙΝΤΛ και στο ξενοδοχείο KOKKARI BEACH), να μπει φρένο σε οποιαδήποτε εργοδοτική προσπάθεια απόλυσης εγκύων και κυρίως να παρθούν μέτρα προστασίας της μητρότητας στους χώρους δουλειάς ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, απαίτησαν χτες το πρωί κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας συνδικαλίστριες της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, Ομοσπονδιών και Σωματείων.

«Οχι στο αίσχος της απόλυσης εγκύων», έγραφε το πανό των συγκεντρωμένων, έξω από το υπουργείο, που ωστόσο «υποδέχτηκαν» ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, από τις οποίες και απαιτήθηκε άμεσα να αποχωρήσουν. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, όπου ζητήθηκε άμεσα να γίνει παρέμβαση για να ακυρωθούν οι δύο απολύσεις στη Σάμο, ενώ τονίστηκε ότι η Γραμματεία Γυναικών και τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα πάρουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που απαιτούνται στην κατεύθυνση συσπείρωσης των εργαζομένων για να μπει φρένο σε αυτήν την αισχρή επίθεση σε βάρος της μητρότητας.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός, όπως δήλωσε η αντιπροσωπεία, στάθηκε μόνο στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για τις εγκύους, η οποία, όπως είπε, είναι αρκετά καλή, αλλά απαιτείται καλύτερος έλεγχος για την εφαρμογή της. Μάλιστα, ως λύση απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία σε βάρος των εγκύων, των μητέρων και συνολικά των εργαζόμενων γυναικών – η οποία ενισχύεται στο έπακρο από την πολιτική ΕΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ – ο υφυπουργός βρήκε την αναδιοργάνωση και στελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, την οποία, μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, απαιτεί και το μνημόνιο!

Η εργοδοσία στηρίζεται από την κυβέρνηση

Ωστόσο, το ζήτημα της προστασίας της μητρότητας δεν είναι ζήτημα ελέγχων, είναι θέμα κεντρικής πολιτικής. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες η εργοδοσία αντιμετωπίζει τη μητρότητα ως «κόστος» και επιχειρεί να απαλλαγεί από αυτήν με «όπλο» της την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πολιτική που διευκολύνει στο έπακρο το έργο της εργοδοσίας.
Επιπλέον, όπως υπογράμμισε η αντιπροσωπεία, οι γυναίκες και συνολικά οι εργαζόμενοι δεν έχουν αυταπάτες για το ποια πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση, πολιτική στήριξης της εργοδοσίας και χτύπημα των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Ειδικά για το μνημόνιο σημείωσαν ότι αυτό ανοίγει δρόμους στους εργοδότες για μαζικές απολύσεις το επόμενο διάστημα, γεγονός με το οποίο συμφώνησε (!) και ο υφυπουργός, όπως κατήγγειλε στους συγκεντρωμένους η αντιπροσωπεία.
Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δήλωση του Δ. Στρατούλη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για το Banquet

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων