Διαδήλωση ενάντια στην αναγόρευση του Ζ.Κ. Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα

Διαδήλωση ενάντια στην αναγόρευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, μερίδα διαδηλωτών εισήλθε στην εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 επί της Λεωφόρου Στρατού, αξιώνοντας να μεταδοθεί ζωντανά σε δελτίο της Δημόσιας Τηλεόρασης δήλωση αντιπροσωπείας τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, το συγκεκριμένο αίτημα δεν έγινε δεκτό, κι όπως τόνισαν εκπρόσωποί τους τούς αντιπροτάθηκε να μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, κάτι που πάλι δεν βρήκε τους ίδιους σύμφωνους.

Κατόπιν τούτου αποχώρησαν μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές -που παρέμεναν έξω από τις εγκαταστάσεις- και κινήθηκαν με πορεία προς την πλατεία της ΧΑΝΘ όπου διαλύθηκαν.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, φοιτητές και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων της Θεσσαλονίκης που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου, απ' όπου κινήθηκαν ανατολικά επί της παραλιακής Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου με σκοπό να κατευθυνθούν προς το Μέγαρο Μουσικής, όπου διεξαγόταν η τελετή αναγόρευσης. Πολύ νωρίς όμως, στο ύψος της οδού Έντισον, λίγο πριν φτάσουν στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν με αστυνομικές κλούβες τόσο το οδόστρωμα όσο και το πλακόστρωτο της παραλίας. 

Όταν οι συμμετέχοντες στην πορεία επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στην Βασ. Γεωργίου όπου κατευθύνθηκαν στη συνέχεια οι διαδηλωτές. Ακολούθως ανηφόρισαν προς τη Λεωφόρο Στρατού και τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3. 

Την ίδια ώρα, οπαδοί του Ηρακλή πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο «Κατσάνειο», διαμαρτυρόμενοι -με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη- για τον υποβιβασμό της ποδοσφαιρικής τους ομάδας από τη Σούπερ Λιγκ. Από ?κει ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία σε δρόμους της πόλης που ολοκληρώθηκε με την επιστροφή τους στο σημείο αφετηρίας. 

Πηγή και φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ