Διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά της εξόρυξης χρυσού

Δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν την Δευτέρα ενάντια στην καταστροφή του δάσος στην περιοχή του Τσανάκαλε στο όρος Ίδη από τις εξορύξεις που επιχειρεί Καναδική εταιρεία χρυσού η οποία θα κάνει χρήση κυανίου. 

Άνθρωποι από διάφορες περιοχές της χώρας έσπευσαν στο Κιρασλί την περασμένη  εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων για τη σωτηρία του δάσους και την ανατροπή των σχεδίων εξόρυξης.  Στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει η αποψίλωση των δένδρων. Μάλιστα, η εταιρία Dogu Biga Mining θυγατρική της καναδικής Alamos Gold Madencilik  έκοψε ήδη 195.000 αντί των 46.000 που προέβλεπε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 26 Ιουλίου, όταν ακτιβιστές κατασκήνωσαν στο δάσος αποφασισμένοι να το προστατεύουν. Οι διαδηλωτές με σύνθημα «Μπορούμε να κάνουμε χωρίς το χρυσό, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς το Καζ Νταγ» (το όρος Ίδη) καταγγέλλουν ότι η χρήση κυανίου -εκτός των άλλων- θα μολύνει το έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα καθώς και το φράγμα της περιοχής ενώ θα καταστρέψει συνολικά την οικολογική ισορροπία της περιοχής.