in ,

«Δεν τελειώνουν οι μεταρρυθμίσεις» ξεκαθαρίζει η Λαγκάρντ

«Δεν τελειώνουν οι μεταρρυθμίσεις» ξεκαθαρίζει η Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνώρισε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η Ελλάδα έχει καταφέρει να εφαρμόσει σημαντικές «δομικές μεταρρυθμίσεις», αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, καθώς «οι μεταρρυθμίσεις είναι μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού». Παραδέχθηκε ότι κύριο μέλημα τους όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα ήταν να ενισχύσουν τον τραπεζικό τομέα.

Όπως δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ, μπορεί στην Ελλάδα να έχουν εφαρμοστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να εφαρμοστούν και χαρακτήρισε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού.

«Πραγματοποιήθηκαν ορισμένες δομικές μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων ελπίζουμε να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται οπωσδήποτε η χώρα, για να αναπτυχθεί εντονότερα. Βλέπουμε ήδη να αναπτύσσεται λίγο τώρα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα», ανέφερε η Λαγκάρντ και εκτίμησε πως η Ελλάδα είναι πλέον καλύτερα θωρακισμένη σε σχέση με το παρελθόν. «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα θωρακισμένη, ώστε να αναπτυχθεί στο μέλλον».

«Πρώτιστη έγνοια η διάσωση των τραπεζών»

Αναφερόμενη στο αν ήταν κύριο μέλημα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προστασία των τραπεζών όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως αποτελούσε πρώτιστη έγνοια τους αν και τους πήρε καιρό να συνειδητοποιήσουν  τις πραγματικές διαστάσεις του ελληνικού προβλήματος.

«Πήρε χρόνο μέχρι να μάθουμε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας και πόσο αυξανόταν μήνα με το μήνα το χρέος, επειδή μόνο λίγο-λίγο παίρναμε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά μπορώ να σας πω ποια ήταν η πρώτιστη έγνοια μας. Οπωσδήποτε ήταν η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Προς τούτο χρησιμοποιήσαμε διάφορα εργαλεία. Είτε με τη συμμετοχή σε τράπεζες, όπως έγινε στις ΗΠΑ με το πρόγραμμα TARP, είτε με ημικρατικοποίηση, όπως έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Ή με την επιβολή δανείων, όπως σε ορισμένες άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, ήταν η αποφασιστική μας προσπάθεια».

Ερωτηθείσα για το αν συμφωνεί με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στήριξε την Τράπεζα. «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ, κάθε Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να δρα υποστηρικτικά για όσο χρόνο δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού». Ωστόσο ξεκαθάρισε πως αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απολύσεις στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» του ΣΥΡΙΖΑ

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα «Η αίσθηση του έρωτα»