in

Bloomberg: Λογικό το αίτημα σύγκλησης διάσκεψης για το χρέος-Με το βλέμμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση

Bloomberg: Λογικό το αίτημα σύγκλησης διάσκεψης για το χρέος-Με το βλέμμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση

Λογικό είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης χρέους «για τη μείωση των εξουθενωτικών βαρών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλες χώρες που έχουν πληγεί πολύ από την κρίση».

Σε άρθρο γνώμης του πρακτορείου αναφέρεται ότι «το χρέος της Ελλάδας έχει ήδη ελαφρυνθεί κάπως, αλλά όχι αρκετά, για να γίνει βιώσιμη η δημοσιονομική της κατάσταση». «Ο Τσίπρας ζητά μία διαγραφή του κατά το ένα τρίτο περίπου» συμπληρώνεται και τονίζεται ότι «υπάρχει πληθώρα ιστορικών παραδειγμάτων για μία ελάφρυνση αυτής της κλίμακας».

Ένα τέτοιο ιστορικό παράδειγμα θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερη απήχηση στους Γερμανούς αξιωματούχους που είναι από τους πιο σταθερούς αντιπάλους μίας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνει ο αρθρογράφος και υπενθυμίζει: «Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πιστωτές της Γερμανίας αναγνώρισαν ότι η πλήρης αποπληρωμή των χρεών της χώρας θα έκανε πιο δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας της και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη την Ευρώπη. Το 1953 συμφώνησαν να διαγράψουν περίπου το 50% των χρεών της Δυτικής Γερμανίας και να προβλέψουν την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου, ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της. Οι πιστώτριες χώρες αναγνώρισαν τότε ότι η ελάφρυνση του χρέους ήταν προς το συμφέρον τους».

Σήμερα, αναφέρει το Bloomberg, η Γερμανία αντιτίθεται στη διαγραφή χρεών και επιμένει στην εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, επειδή ανησυχεί ότι μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα ενθάρρυνε τις σπατάλες. «Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Στην Ελλάδα, ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και – με βάση μία εκτίμηση – σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι τώρα σε κατάσταση φτώχειας».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η διαγραφή χρέους, που θα συνδέεται με οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη, θα βοηθούσε και συνεχίζει: «Σε κάποιες χώρες, το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους υπερβαίνει το 10% των κρατικών δαπανών. Κάποια από τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν για δαπάνες που θα αύξαναν την απασχόληση. Η υψηλότερη απασχόληση και η ταχύτερη ανάπτυξη θα έκαναν ευκολότερη την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους από τις χώρες. Για τον λόγο αυτό, σε τόσο δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή, το πραγματικό κόστος της ελάφρυνσης χρέους για τους πιστωτές είναι, στη χειρότερη περίπτωση, μικρό και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και αρνητικό».

Το χθεσινό Eurogroup με το βλέμμα στη νέα κυβέρνηση

Η συμμετοχή στην ευρωζώνη σημαίνει δεσμεύσεις και σεβασμό στους κανόνες επανέλαβε ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος σήμερα, Δευτέρα, στο Eurogroup. Ερωτηθείς για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, έλαβε αποστάσεις. «Έχουμε ήδη κάνει πολλά για να διευκολύνουμε τις συνθήκες για το χρέος της Ελλάδας, δεν βλέπω κάτι το κατεπείγον εκεί» τόνισε.

Στην ίδια γραμμή ο Β.Σόιμπλε ζήτησε τήρηση των συμφωνηθέντων και έθεσε ως όρο για την όποια συζήτηση για το χρέος την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.

Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ υποστήριξε χθες πως η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να εκπληρώσει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της χώρας και ότι είναι σημαντικό να λάβει μέτρα που θα εξασφαλίσουν πρόοδο στην οικονομική ανάκαμψη.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι «η Επιτροπή θα δουλέψει μαζί με τη νέα κυβέρνηση όπως κάνει πάντα. Εχουμε τους κανόνες μας οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές. Θα ακούσουμε τα αιτήματά της νέας κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε». 

Επίσης, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες στην Ευρωζώνη οι οποίοι πρέπει να γίνουν σεβαστοί και πως η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις-κλειδιά.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Αλ. Στουμπ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διαγραφούν δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, αλλά είναι έτοιμος να συζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης ή των λήξεων. Η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Συμφωνία της Χαράς. Του Απόστολου Λυκεσά

Σχεδία, δύο χρόνια ταξίδια