in

Αθώωση για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο

Αθώωση για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο

Αθωώθηκε ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης, η έφεση του οποίου εκδικάστηκε σήμερα στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο αντιρησσίας συνείδησης αθώωθηκε μετά από σχετική πρόταση του Εισαγγελέα λόγω μη σωστής επίδοσης της πρόσκλησης για τη συγκεκριμένη κατάταξη, για τυπικούς δηλαδή λόγους.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του ενόψη της εκδίκασης της έφεσης, ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, ο Γ. Γκλαρνέτατζης καταδικάστηκε πρωτοδίκως στις 19.9.2013 για ανυποταξία σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με διετή αναστολή.

Η πρώτη δίκη έγινε ερήμην του κατηγορουμένου, καθώς η κλήση και, στη συνέχεια, η καταδικαστική απόφαση κοινοποιήθηκαν σε κάποια παλιά διεύθυνσή του. Έτσι όχι μόνο καταδικάστηκε χωρίς απολογία αλλά η καταδίκη θεωρήθηκε τελεσίδικη, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν επιπλέον τα πολιτικά δικαιώματα για το χρονικό διάστημα της αναστολής, καθώς η ανυποταξία είναι το μόνο πλημμέλημα που επισύρει αυτή την τιμωρία. Εντέλει ο Γ. Γκλαρνέτατζης έμαθε για την καταδίκη του μέσω της εφορίας, που τον βρήκε στη σωστή διεύθυνση για να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα μερικούς μήνες αργότερα, οπότε κατέθεσε έφεση η οποία κρίθηκε εμπρόθεσμη με απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου πριν ένα χρόνο (23.10.2014).

Ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης (που γεννήθηκε στις Σέρρες το 1967) συμμετέχει στο κίνημα των αντιρρησιών συνείδησης σχεδόν από την αρχή. Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τους Αντιρρησίες Συνείδησης και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Αρνούμαι έχει παραστεί σε διάφορα στρατοδικεία από την εποχή των δικών των Μ. Μαραγκάκη και Θ. Μακρή. Παράλληλα συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά κινήματα (οικολογικό, αντιρατσιστικό, ειρηνιστικό, γυναικείας απελευθέρωσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων) καθώς και στο συνδικαλιστικό κίνημα (για τέσσερα χρόνια αντιπρόεδρος κι από το 2013 πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης). Επίσης ασχολείται ιδιαίτερα με την ιστορία της Θεσσαλονίκης –έχει γράψει δεκάδες άρθρα σε περιοδικά και το διαδίκτυο, καθώς και δύο σχετικά βιβλία (Στιγμές Σαλονίκης Χειμερινές και Στιγμές Σαλονίκης Εαρινές), ενώ έχει εκδοθεί και το αφήγημά του Οι Πρώτες Γιορτές στην Αμαλικάνδη.

Ο Γ. Γκλαρνέτατζης είχε κληθεί για πρώτη φορά στον στρατό τον Μάρτιο του 1996 και είχε αρνηθεί την κατάταξη με δημόσια δήλωσή του οπότε και του είχε ασκηθεί δίωξη. Όταν ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος που προέβλεπε τη δυνατότητα για εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία υπέβαλλε σχετική αίτηση που έγινε δεκτή και ξεκίνησε εναλλακτική υπηρεσία στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, απ’ όπου όμως αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες και τη διάρκεια της κοινωνικής υπηρεσίας και τη φυλάκιση του Λ. Πετρομελίδη. Κατόπιν κλήθηκε ξανά στον στρατό το καλοκαίρι του 2000. Εναντίον της πρόσκλησης κατάταξης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και  κέρδισε την ακύρωση της πρόσκλησης, κάτι που όπως φαίνεται δεν έλαβαν ποτέ υπόψη του οι στρατιωτικές αρχές, με αποτέλεσμα την προπέρσινη ερήμην καταδίκη του. Το τραγελαφικό είναι πως έχει παραστεί επανειλημμένα σε δίκες αντιρρησιών, όχι απλά στο ακροατήριο αλλά ως μάρτυρας υπεράσπισης ή μεταφραστής (υποθέσεις Λ. Πετρομελίδη, Ν. Καρανίκα, Α. Εβτουσένκο, Μπ. Σωτηριάδη, Δ. Σωτηρόπουλου κ.α).

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, την ίδια στιγμή ο στρατοκρατικός μηχανισμός διώκει πολύ σκληρότερα τους νέους αντιρρησίες με συνεχείς συλλήψεις, δίκες (ακόμη κι αυτόφωρα) και κυρίως με επαναλαμβανόμενα διοικητικά πρόστιμα των 6.000 ευρώ, παραβιάζοντας κατάφωρα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάτι που έχουν επανειλημμένα επισημάνει η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.ά.

― Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης
― Να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα άρνησης στράτευσης για λόγους συνείδησης.
― Ούτε μια ώρα στο στρατό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το αλισβερίσι και οι πρόσφυγες. Του Παντελή Μπουκάλα

Εκδήλωση: Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή