in

Άθλιες συνθήκες και τροφική δηλητηρίαση καταγγέλλουν οι φοιτητές των εστιών στη Θεσσαλονίκη

Άθλιες συνθήκες και τροφική δηλητηρίαση καταγγέλλουν οι φοιτητές των εστιών στη Θεσσαλονίκη

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες αλλά και κακής ποιότητας φαγητό καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης μέλη του οποίου πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης καταθέτοντας σχετικό ψήφισμα στην υφυπουργό. 

Σύμφωνα με την Άντελα Λάρδα, εκπρόσωπο του συλλόγου «ο εργολάβος που έχει αναλάβει τη σίτιση κάθε φορά κοιτάει να βγάλει μεγαλύτερο κέρδος με αποτέλεσμα να μειώνονται οι μερίδες στο φαγητό, να μειώνεται η συντήρηση, να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι» ενώ σύμφωνα με την ίδια τον Ιανουάριο τριάντα περίπου άτομα έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από το φαγητό. 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους, οι φοιτητές, δεν είναι λίγες οι φορές που σερβίρονται για βραδινό τα περισσσεύματα του μεσημεριανού. 

Το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές είχαν κινητοποιηθεί ξανά για τα ζητήματα αυτά απευθυνόμενοι τόσο στο Πανεπιστήμιο, στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) αλλά και με διαμαρτυρίες στον ίδιο το εργολάβο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Άντζελα Λάρδα «ο ένας πετούσε το μπαλάκι στον άλλο» με αποτέλεσμα να μην έχει υπάρξει λύση στο πρόβλημά τους. 

«Διεκδικούμε το αυτονόητο να μην παθαίνουμε τροφικές δηλητηριάσεις» σημείωσε ακόμη διευκρινίζοντας ότι δεν αποδίδουν ευθύνες στους ανθρώπους που δουλεύουν στα μαγειρία. «Όταν είναι κακής ποιότητας η πρώτη ύλη και συνεχίζουν να μας αντιμετωπίζουν ως κόστος, τέτοια πράγματα θα συμβαίνουν» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα κτήρια των εστιών έκανε λόγο για τριτοκοσμικές καταστάσεις, «τα κτήρια είναι παλιά, δεν υπάρχει φύλαξη, έχουμε κρούσματα κλοπών, οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της εργολαβίας μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα εστιατόρια αν συνεχίσουμε να διεκδικούμε καλύτερο φαγητό».
Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ακόμη ότι «οι εργολάβοι που όλα αυτά τα χρόνια καταχράζονται εκατομμύρια για υπηρεσίες υποβαθμισμένες» ενώ επιρρίπτουν ευθύνες και στη διοίκηση του ΙΝΔΕΔΙΒΙΜ που «δυσχεραίνει την ήδη άσχημη κατάσταση στην εστία αφενός με το να μην υπάρχει έλεγχος για την ποιότητα του φαγητού αφετέρου επιτρέποντας στον επιχειρηματία να διαχειρίζεται όπως αυτός θέλει τη χρηματοδότηση».

Οι φοιτητές απαιτούν απομάκρυνση των εργολάβων, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα έχει την ευθύνη για τον υγειονομικό έλεγχο, άμεση αντικατάσταση του μπόιλερ στη Δ` εστία, επιδιόρθωση των κτηριακών προβλημάτων, επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών της εστίας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mία Προσωπική Ιστορία

21ο ΦΝΘ: Οδηγός Φεστιβάλ