in ,

ΑΠΘ: Μέτωπο πρυτανείας- διοικητικών ενάντια στη διαθεσιμότητα

ΑΠΘ: Μέτωπο πρυτανείας- διοικητικών ενάντια στη διαθεσιμότητα

Σε πλήρη σύμπνοια οι αναπληρωτές πρύτανη με τη διοίκηση των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων ανέδειξαν σε συνέντευξη τύπου τη Τετάρτη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΑΠΘ λόγω του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Για σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης σε όλες τις διοικητικές υπηρεσίες έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Πρύτανη, Θεόδωρος Λαόπουλος, ο οποίος από χθες εκτελεί και χρέη πρύτανη και επισήμανε ότι “το Α.Π.Θ. έχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε όλες τις διοικητικές του υπηρεσίες”.

“Σήμερα διατυπώνουμε τις ελάχιστες ρεαλιστικές απαιτήσεις που έχει το πανεπιστήμιο για να επιστρέψει σε κανονική κατάσταση λειτουργίας. Δεν είμαστε σε  κανονική κατάσταση λειτουργίας”, υπογράμμισε ο Θ. Λαόπουλος.

“Ζητάμε από την κυβέρνηση να δείξει συνέπεια προς τη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ζήτησε αποτύπωση των δομών και αξιολόγηση, από εξωτερικό αξιολογητή τον οποίο επέλεξε το ΥΠ.ΑΙ.Θ. Έχουμε το αποτέλεσμα που δείχνει ότι το Α.Π.Θ. χρειάζεται 969 διοικητικούς υπαλλήλους”, υπογράμμισε. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον εξωτερικό αξιολογητή που υπέδειξε το Υπουργείο Παιδείας το Α.Π.Θ. χρειάζεται 969 διοικητικούς υπαλλήλους και σήμερα λειτουργεί με μόλις 410. 

Μάλιστα ο Θ. Λαόπουλος ζήτησε από το Υπουργείο τουλάχιστον να το θέσει και να το αναγνωρίσει ως στόχο με πρώτο βήμα, να γυρίσουν πίσω όλοι οι διαθέσιμοι υπάλληλοι και στη συνέχεια να έρθουν στο ΑΠΘ και άλλοι υπάλληλοι είτε από άλλους φορείς, αν περισσεύουν, είτε με όποιο άλλο τρόπο εντάσσεται στη πολιτική της κυβέρνησης όπως οι διορισμοί ή η εργολαβία διοίκησης. Το τελευταίο μάλιστα προκάλεσε εντύπωση καθώς μέχρι σήμερα οι εργολαβικές σχέσεις εργασίας δεν έχουν μπει επίσημα στον κλάδο των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος.

Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις των διοικητικών υπαλλήλων πως η κυβέρνηση έχει στόχο την υπονόμευση του δημόσιου πανεπιστημίου ο Θ. Λαόπουλος απέφυγε να απαντήσει σχολιάζοντας πως “ως διοίκηση πρέπει να αποτυπώνω τη πραγματικότητα. Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος και όχι να προχωρώ σε κρίσεις για τις πολιτικές στοχεύσεις”. 

Πρόκειται για τακτική που ακολουθεί συστηματικά η νέα πρυτανεία του ιδρύματος η οποία αναφέρεται στη “πολιτεία” αποφεύγοντας να επιρρίψει πολιτικές ευθύνες και αιτιάσεις προς τη κυβέρνηση επιχειρώντας να εξωραΐσει τη πολιτική διάσταση των προβλημάτων των πανεπιστημίων στα πλαίσια μιας τεχνοκρατικής αντίληψης για τη διοίκηση των ιδρυμάτων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το ίδιο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας  που στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τη νέα διοίκηση έχει επιτεθεί ουκ ολίγες φορές στη προηγούμενη πρυτανεία για “αντικυβερνητική ρητορεία που μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε χώρο πολιτικών αντιπαραθέσεων, ξένη προς τα ακαδημαϊκά ήθη”. ‘Άλλωστε οι ίδιοι άνθρωποι κατηγορούσαν στο παρελθόν τη προηγούμενη πρυτανεία πως διόγκωνε τα προβλήματα του ΑΠΘ και χρησιμοποιούσε το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων για άλλους σκοπούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η άποψη αυτή έχει αναθεωρηθεί τουλάχιστον μεταξύ εκείνων που βρίσκονται κοντά στις νέες πρυτανικές αρχές, οι οποίες καλούνται σήμερα- και τα έχουν βρει σκούρα- να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης του ΑΠΘ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ανθρώπινων Πόρων του Α.Π.Θ., Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα η οποία υποστήριξε ότι το προσωπικό είναι μείον 60% με αποτέλεσμα «όπως έχει αποτυπωθεί σήμερα η κατάσταση καθιστά οριακή τη λειτουργία του Α.Π.Θ. Το προσωπικό που έχει απομείνει στο Ίδρυμα απασχολείται παράλληλα σε άλλες υπηρεσίες του πανεπιστημίου, εργάζεται συχνά τα Σαββατοκύριακα και δουλεύει σε εξουθενωτικά ωράρια».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σάββας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για “καταστροφική πολιτική για τα ιδρύματα”.

“Προχωράμε σε μέτωπο από κοινού με τους πρυτάνεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργού Παιδείας η οποία εξυπηρετεί το δημόσιο πανεπιστήμιο απέναντι το οποίο υπονομεύεται και συρρικνώνεται”, υπογράμμισε.

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης έκανε λόγο για εμπαιγμό από τη πλευρά της κυβέρνησης με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί του να βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία για 14 μήνες και έκανε λόγο για προσπάθεια συρρίκνωσης και μετάλλαξης των πανεπιστημίων με στόχο την απαξίωση και την ολοένα και πιο βαθιά λειτουργία με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια.

Η συνέντευξη τύπου εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου των Πρυτάνεων προκειμένου να δοθούν συνεντεύξεις τύπου, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, από όλες τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων σε όλη την Ελλάδα για να αναδειχθεί το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων η οποία λήγει στις 8 Ιανουαρίου 2015. Σε αυτό το πλαίσιο και οι διοικητικοί υπάλληλοι απεργούν σήμερα και τη Πέμπτη.

K.M

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού ‘σαι, Γιώργη Παπαδόπουλε, να κάνεις πιστωτικό γεγονός. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Συνάντηση Κων. Μητσοτάκη – Π. Καμμένου στις 11.00