Απεργιακό μπαράζ κατά του πολυνομοσχεδίου

Απεργίες για σήμερα, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου αλλά και τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου έχουν προκηρύξει σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα κατατίθεται στην ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση, το οποίο θα ψηφιστεί τη Δευτέρα, εν όψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ

Με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, στάση εργασίας πραγματοποιείται τη Δευτέρα, σε όλο τον δημόσιο τομέα από τις 12.00 έως τη λήξη ωραρίου, ενώ καλεί σε συγκέντρωση στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος, και πορεία προς τη Βουλή.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αντιδρούν στον «περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία με την εισαγωγή του 50%+1, στους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω, στο υποχρεωτικό 30ωρο στην εκπαίδευση και στις συγχωνεύσεις σχολείων».

Η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια μέρα, στις 18.00, στο Σύνταγμα.

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να πάρουν μαζικά, μαχητικά, αποφασιστικά μέρος στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν κηρύξει Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και δεκάδες συνδικάτα.

Καλεί σε συγκερτώσεις στην Αθήνα στις 12 μ.μ. στην Ομόνοια, στον Πειραιά στις 12μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Λαύριο στις 11π.μ. στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων.

Έκτακτοι ΥΠΠΟ

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα, και καλεί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29, Αθήνα) στις 10.30 το πρωί.

Επίσης, έχει αποφασίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, καλώντας σε νέα συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22, Αθήνα), αλλά και σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την ίδια ημέρα και ώρα στις 18.00.

Στα αιτήματά τους είναι να αποσυρθεί η πρόβλεψη για περιορισμό της απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, να διευρυνθούν τα εργασιακά και συνδικαλίστικά δικαιώματα, αλλά και άμεσες μόνιμες προσλήψεις στο ΥΠ.ΠΟ.Α και να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Κάλεσμα κάνει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ώστε να μην περάσει «το πολυνομοσχέδιο που, με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, θέλει να καταργήσει τον πρωτοβάθμιο συνδικαλισμό και να ξεπουλήσει στους τραπεζίτες και στα κοράκια του κεφαλαίου τα σπίτια του λαού και τη δημόσια περιουσία».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί κάθε εργαζόμενη/ο, άνεργη/ο και νεολαίο να δώσει βροντερό παρόν στην απεργία, και να συμμετάσχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Παρασκευή, στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στην Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα στην Καμάρα.

Οι γιατροί

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καλούν τους γιατρούς-μέλη τους να δώσουν το αγωνιστικό «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου, με συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και στα άλλα συλλαλητήρια που οργανώνει σε όλη τη χώρα.

Στην απεργία μετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης.

Οι εκπαιδευτικοί

Σε αγωνιστικό «παρών» στην απεργία καλούν και οιδύο μεγάλες διδασκαλικές Ομοσπονδίες της χώρας, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ).

Έχουν προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (από τις 08.00 έως τις 11.00) για τη Δευτέρα και καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στα ΜΜΜ και στα πλοία

Χωρίς μετρό και τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα την Παρασκευή, καθώς το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) αλλά και η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αποφάσισαν την προκήρυξη 24ωρης απεργίας.

Την ίδια μέρα, δεμένα θα μείνουν και τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Πηγή: efsyn.gr