in ,

Απελάσεις και μετά… σκοτάδι

Απελάσεις και μετά… σκοτάδι

Στο σκοτάδι βρίσκεται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σχετικά με την τύχη πολλών Σύρων που απελαύνονται από την Ελλάδα στην Τουρκία ύστερα από την εφαρμογή της αμφισβητούμενης διακήρυξης Ε.Ε. και Τουρκίας, όπως προκύπτει από επιστολή του εκπροσώπου του διεθνούς οργανισμού στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, προς δικηγόρους οργανώσεων και προς τις ελληνικές αρχές.

Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης για την Εφημερίδα των Συντακτών

Στην επιστολή με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου, την οποία δημοσιοποιεί σήμερα η «Εφ.Συν.», ο κ. Λεκλέρκ απαντά σε αίτημα δικηγόρων να ενημερωθούν για την κατάσταση των Σύρων που έχουν απελαθεί στην Τουρκία.

Η απάντηση εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα, τόσο για την τύχη των Σύρων όσο και για τη βούληση και την ικανότητα της Τουρκίας να δεχτεί ανεξάρτητους παρατηρητές και ενισχύει τα επιχειρήματα όσων θεωρούν πως είναι ανυπόστατη, βεβιασμένη και εκ του πονηρού η προσπάθεια να χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα» η Τουρκία.

Τρία σοβαρά κενά

Αν και ο κ. Λεκλέρκ σημειώνει σχετικά με τη δυνατότητα επιτήρησης ότι θεωρεί πως «το ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα» για την Τουρκία και ότι ο διεθνής οργανισμός «έχει δεχτεί τη συνεργασία των τουρκικών αρχών», στη συνέχεια επισημαίνει τρία σημεία όπου εντοπίζεται σοβαρό κενό συνεργασίας και ενημέρωσης:

Πρώτον, «η Υπατη Αρμοστεία δεν έχει σ’ αυτό το στάδιο ανεμπόδιστη και προβλέψιμη πρόσβαση σε προαναχωρησιακά κέντρα στην Τουρκία και στο κέντρο υποδοχής στο Ντουζίτσι».

Από τον Απρίλιο, ο διεθνής οργανισμός έχει υποβάλει 16 αιτήματα να επισκεφθεί το κέντρο υποδοχής, από τα οποία ικανοποιήθηκαν μόνο τα δώδεκα.

Στις επισκέψεις της, η Υπατη Αρμοστεία είχε τη δυνατότητα να κάνει συνεντεύξεις μόνο με 45 από τους 82 Σύρους που είχαν απελαθεί μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Δεύτερον, πρέπει να ζητηθεί άδεια τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την επίσκεψη, «γεγονός που στην πραγματικότητα δεν επιτρέπει την έγκαιρη επιτήρηση ορισμένων ατομικών περιπτώσεων».

Και τρίτον, «η Υπατη Αρμοστεία δεν έχει συστηματική πληροφόρηση για το νομικό καθεστώς και το πού βρίσκονται τα άτομα […] και δεν έχει πάντα τη δυνατότητα να εντοπίζει πού βρίσκονται και να επιτηρεί την κατάστασή τους μόλις φύγουν από το κέντρο υπόδοχής».

Μόνο σε δώδεκα περιπτώσεις είναι σε θέση να επιβεβαιώσει, βασισμένη σε απευθείας επαφές, ότι έχει δοθεί καθεστώς προσωρινής προστασίας (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τουρκία ισχυρίζονται ότι το καθεστώς αυτό είναι εφάμιλλο με το καθεστώς προστασίας της Σύμβασης της Γενεύης, από την οποία εξαιρεί τους Σύρους και άλλες εθνικότητες η Τουρκία, κάτι που αμφισβητείται από οργανώσεις δικαιωμάτων και διεθνείς οργανισμούς).

Σε άλλες δεκατρείς περιπτώσεις, οι πρόσφυγες βρίσκονται σε διαδικασία συμπλήρωσης του αιτήματος προστασίας ή περιμένουν την απάντηση, χωρίς να μπορεί να εκτιμήσει η Υπατη Αρμοστεία τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τους 12 πρόσφυγες που έχει διαπιστωθεί ότι πήραν καθεστώς προσωρινής προστασίας, ο κ. Λεκλέρκ σημειώνει ότι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τα 2,7 εκατομμύρια Σύρους που ζουν στην Τουρκία.

Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό της τάξης του 59% των παιδιών σχολικής ηλικίας καταφέρνουν να γραφτούν σε επίσημα εκπαιδευτικά προγράμματα, γεγονός που «σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο από την αρχή της χρονιάς», όπως επισημαίνει ο κ. Λεκλέρκ, αφήνει όμως εκτός και σημαντικό ποσοστό παιδιών.

Σημειώνει επίσης ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν εκδοθεί 10.000 άδειες εργασίας σε Σύρους, καθώς η πρόσβαση στην αγορά εργασίας έχει θεσμοθετηθεί από τον Ιανουάριο του 2016 για όλους τους Σύρους, αν και ισχύουν περιορισμοί.

Στην πράξη, όπως διαπιστώνουν εκθέσεις οργανώσεων και μαρτυρίες Τούρκων δικηγόρων, η πρόσβαση σε νόμιμη εργασία είναι εξαιρετικά περιορισμένη, οι μισθοί είναι ανεπαρκείς και πολλές οικογένειες αναγκάζονται να βάλουν τα ανήλικα παιδιά τους να δουλέψουν σκληρά, για να συμπληρώσουν τα προς το ζην.

Αλλες 27 απελάσεις

Ο κατάλογος των Σύρων που απελάθηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα -καθώς παραμένουν μήνες εγκλωβισμένοι στα νησιά, χωρίς δικαιώματα αφού δεν καταφέρνουν να ενταχθούν στη διαδικασία ασύλου- αυξήθηκε χθες κατά 27 άτομα, τα οποία είτε παραιτήθηκαν από το αίτημα ασύλου είτε ανακάλεσαν τη δήλωση επιθυμίας να ζητήσουν άσυλο.  

Προς το παρόν, εκκρεμεί στο ΣτΕ η προσφυγή δύο Σύρων εναντίον της απόφασης να απελαθούν, καθώς το αίτημά τους για άσυλο στην Ελλάδα κρίθηκε «απαράδεκτο» από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, με το αιτιολογικό ότι είναι γι’ αυτούς «ασφαλής τρίτη χώρα» η Τουρκία.  

Αλλοι δέκα πρόσφυγες έχουν απελαθεί ενώ είχαν εκδηλώσει επιθυμία για άσυλο, γεγονός που έχει καταδικάσει η Υπατη Αρμοστεία και διεθνείς οργανώσεις, και ερευνά ο Συνήγορος του Πολίτη και η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης.

Οι έξι από αυτούς έχουν επιστρέψει στο Ερμπίλ, σύμφωνα με μαρτυρία τους που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.», ωστόσο αγνοείται η τύχη των υπολοίπων, καθώς δεν έχει επιτραπεί η πρόσβαση σε δικηγόρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Με στόχο το οριστικό ξεπούλημα η «εισβολή» εργολάβων για τη φύλαξη της ΕΛ.ΒΟ.

Ο εμποράκος